ZELENSKI "PLAN POBEDE" PRVO PREDSTAVLJA BAJDENU: Ukrajinski predsednik u Americi poručio da rat sa Rusijom može da se završi samo pravednim mirom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "plan pobede" prvo predstavlja američkom predsedniku Džou Bajdenu

Screenshot, AP/Susan Walsh

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstaviće američkim zvaničnicima svoj mirovni plan koji je opisao kao "plan pobede", a prvi koji će saznati detalje biće predsednik Džo Bajden.

"Glavni cilj je ojačati Ukrajinu i zaštititi sve naše ljude. Ovaj rat može da se završi samo pravednim mirom kroz međunarodne napore. Plan pobede Ukrajine biće na stolu svih naših saveznika", objavio je na mreži Iks Zelenski, koji je sinoć doputovao u SAD u nedelju uveče.

U video poruci iz aviona najavio je da pre Njujorka i Vašingtona odlazi u Pensilvaniju - u "posebnu posetu".

"Ova jesen će biti odlučujuća za nastavak rata", naglasio je Zelenski, dodajući da će Bajden biti prvi koji će detaljno videti ukrajinske predloge za okončanje rata sa Rusijom, a potom planira da ih predstavi svim čelnicima partnerskih zemalja, kao i američkom Kongresu i predsedničkim kandidatima Kamali Harris i Donaldu Trampu.

EPA Ronald Wittek, AP Jacquelyn Martin, AP Frank Franklin Ii 

Radio Slobodna Evropa navodi da je Zelenski je doputovao u SAD usred američke predsedničke kampanje, a njegova poseta podudara se i sa sednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Očekuje se da će Zelenski ponovno pokušati da uveri Bidena da dopusti Kijevu da napada ciljeve u Rusiji zapadnim oružjem dugog dometa, za koje kaže da bi moglo promeniti tok rata.

Rusija je u subotu objavila da neće da učestvuje na drugom samitu o Ukrajini koji Kijev želi u novembru, nakon prvog izdanja u junu u Švajcarskoj na koje Moskva nije bila pozvana.

"Samit će imati iste ciljeve: promovisati iluzornu formulu Zelenskog za bilo kakvu osnovu za rešavanje sukoba, dobiti podršku većine sveta i iskoristiti je da Rusiji postavi ultimatum kapitulacije", izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Dok Kijev ostaje pri svom zahtevu za "pravednim" mirom, prema kojem bi ruske trupe napustile međunarodno priznate granice zemlje, uključujući poluostrvo Krim, Moskva samo namerava da prouči "ozbiljne predloge" koji bi uzeli u obzir "situaciju na terenu koja odražava geopolitičku stvarnost.

(Kurir.rs/FoNet)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

Zelenski došao na sastanak sa svim liderima 1  Kurir