U IRANSKOJ ELITNOJ GARDI ZABRANJENI SVI KOMUNIKACIONI UREĐAJI: Eksplodirani pejdžeri Hezbolaha stigli u Teheran, strah od ubačenih izraelskih agenata

Pripadnicima Iranske revolucionarne garde (IRGC) zabranjeno korišćenje bilo kojih komunikacionih uređaja

Printscreen, EPA Abedin Taherkenareh, Balkis Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Elitni korpus Iranske revolucionarne garde (IRGC) naredio je svim članovima da prestanu da koriste bilo koju vrstu komunikacionih uređaja nakon što su hiljade pejdžera i voki-tokija koje koriste njihovi saveznici iz Hezbolaha u Libanu eksplodirali u smrtonosnim napadima prošle nedelje.

To je objavio Rojters pozivajući se na izjave visokih iranskih bezbednosnih zvaničnika, prenosi Glas Amerike.

Jedan od bezbednosnih zvaničnika rekao je da je u toku velika operacija IRGC-a radi inspekcije svih uređaja, ne samo komunikacione opreme. Rekao je da je većina ovih uređaja ili domaće ili uvezena iz Kine i Rusije.

Iran je zabrinut zbog infiltracije izraelskih agenata, uključujući Irance na izraelskom platnom spisku, a temeljna istraga osoblja je već počela, ciljajući na pripadnike srednjeg i visokog ranga IRGC-a, dodao je zvaničnik, koji je odbio da otkrije identitet.

„Ovo uključuje pregled njihovih bankovnih računa u Iranu i inostranstvu, kao i istoriju putovanja njih i njihovih porodica“, rekao je bezbednosni zvaničnik.

EPA Abedin Taherkenareh  Iranska revolucionarna garda

Iranska ministarstva spoljnih poslova, odbrane i unutrašnjih poslova nisu odmah bila dostupna da odgovore na komentare bezbednosnih zvaničnika Rojtersu.

U koordinisanom napadu prošle nedelje u utorak, detonirani su pejdžeri širom Hezbolahovih uporišta. U sredu su eksplodirale i stotine voki-tokija, a u napadima je poginulo 39 ljudi, dok je povređeno više od 3.000 ljudi.

Liban i Hezbolah kažu da Izrael stoji iza napada. Izrael nije ni demantovao ni potvrdio umešanost.

Bezbednosni zvaničnik je odbio da iznese detalje o tome kako snage IRGC-a, koje se sastoje od 190.000 pripadnika, komuniciraju.

„Za sada koristimo end-to-end enkripciju u sistemima za razmenu poruka“, rekao je on.

EPA Abedin Taherkenareh 

Prema rečima istog zvaničnika, postoji široka zabrinutost među iranskim vladajućim establišmentom.

Zvaničnici IRGC-a su se obratili Hezbolahu za tehničke procene, a nekoliko primera eksplodiranih naprava poslato je u Teheran na ispitivanje od strane iranskih stručnjaka.

Drugi iranski zvaničnik rekao je da je glavna briga Islamske Republike zaštita nuklearnih i raketnih objekata u zemlji, posebno onih pod zemljom.

„Od prošle godine, bezbednosne mere na tim lokacijama su značajno povećane“, rekao je on u vezi sa pojačanim merama nakon, kako su iranske vlasti navele, pokušaja Izraela da sabotira iranski raketni program 2023. Izrael nikada nije komentarisao ovo.

Shuttersotck 

„Nikada, nikada, nije bilo tako strogih bezbednosnih i ekstremnih mera kao što su sada“, dodao je on, sugerišući da je bezbednost značajno povećana u odnosu na prethodne nivoe nakon eksplozija pejdžera u Libanu.

IRGC je moćna politička, vojna i ekonomska snaga u Iranu sa bliskim vezama sa vrhovnim vođom ajatolahom Alijem Hamneijem.

Osnovan nakon Islamske revolucije 1979. sa ciljem da zaštiti klerikalni vladajući sistem, ima svoje kopnene snage, mornaricu i vazduhoplovstvo koje nadgledaju iransko strateško oružje.

Ona vrši uticaj na Bliskom istoku preko svog ogranka za prekomorske operacije, Al Kuds snaga, obezbeđujući novac, oružje, tehnologiju i obuku savezničkim grupama: Hezbolahu u Libanu, Hamasu u Gazi, jemenskim Hutima i milicijama u Iraku.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

"SVE JE ISPLANIRANO, SEVERINU ISKORISTILI KAO ORUŽJE PROTIV SRBIJE!" Vuletić: Plašim se sada za položaj našeg naroda u Hrvatskoj  Kurir televizija