"APSURDNO ŠTO ŠMIT SVEDOČI U STRAZBURU, A NE MOŽE U SUDU BIH": Željka Cvijanović ne vidi nikakvu njegovu ulogu u predmetu "Kovačević"

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, o svedočenju Kristijana Šmita pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu

Privatna Arhiva

Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH, rekla je danas da ne vidi nikakvu ulogu Kristijana Šmita u procesu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Kovačević".

- Vidim da se u FBiH vodi velika polemika da li se Šmit sam pozvao ili je pozvan. Ne znam zbog čega bi on bio ekspert koji bi mogao da daje bilo kakva tumačenja - rekla je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.

Ona je podsetila da je Dejtonski sporazum stvorio BiH u kojoj bi svi trebalo da imaju balans i da sudske presude, donesene s namerom da se menja ustavno uređenje, nisu urodile plodom.

- Petnaest godina imate nastojanja da se nečemu prolagodite, a ne možete se prilagoditi zato što odskače od onog što jeste koncept na kojem BiH počiva - balans, jednakost, Dejtonski sporazum. Ne vidim ulogu Šmita u bilo kakvoj aktivnosti - od zakonodavnih gde se petlja na unutrašnjem planu, do toga da bude neki svedok i tumači da li nešto treba ili ne treba. Mi svi znamo da pročitamo Ustav, znamo šta tamo piše za BiH, a piše da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Šta hoćete - da pomoću intervencija i stranaca menjate državu, a da niste promenili Ustav kako to ustavna procedura nalaže - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla i da je apsurdno što Šmit svedoči u u Strazburu, a ne može u Sudu BiH u slučaju koji se vodi protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Ovde je kao zaštićen pa ne može da dođe, a u suštini bi trebalo da bude ključni svjedok kao što je to i najavila odbrana predsednika Dodika. Trebalo bi ga pitati otkud mu pravo da nešto nameće, da li je prepoznat Ustavom kao neko ko ima pravo da donosi zakone, kako je došao na ovu poziciju, da li je prošao proceduru propisanu Dejtonskim sporazumom - rekla je Cvijanovićeva.

(Kurir.rs/RTRS/Preneo: N. V.)

  Bonus video:

This browser does not support the video element.

PREDSEDNIK SKUPŠITNE RS O RATNOHUŠČAČKIM IZJAVAMA U BiH ZA KURIR: Ako žele da zapale našu kuću nećemo im to dopustiti  kurir televizija