Iz Beogradske elektrane otkrili za koliko će tačno porasti cena grejanja! Živković za Kurir: Evo kada su građani samoorganizacijom stali na put ovakvoj odluci

Shutterstock

Predstojeća grejna sezona nam donosi i nova poskupljenja. Cena daljinskog grejanja, koja će biti uvećana između 9 i 30 procenata, pogodiće više gradova u Srbiji, što će dodatno opteretiti budžete domaćinstava.

Šta ovo zapravo znači za građane istražuje novinarka Tamara Stanković sa sagovornikom Vanjom Vukićem, v.d. direktorom „Beogradske elektrane“ koji je odgonetnuo koliko će u praksi Beograđanima računi za grejanje biti veći.

- Beogradske elektrane su apsolutno spremne za grejnu sezonu, a grejna sezona počinje prema odluci o snabdevanju građana toplotnom energijom 15. oktobra. Moram da napomenem da ukoliko dnevna prosečna temperatura padne ispod 12 stepeni, onda će naše elektrane biti spremne da već prvog oktobra pruže uslugu grejanja svojim građanima. Takođe, dovoljno je energenata obezbeđeno, kao i rezervni energent koji je potreban po Zakonu o energetici. Grejanje će poskupeti od prvog oktobra za 8.92 odsto, razumem da poskupljenja nisu popularna, ali moram da objasnim način na koji se formira cena grejanja. Dakle, posotji metodologija Vlade Republike Srbije na osnovu koje se izračunava cena grejanja. Ta cene se sastoji od fiksnog i varijabilnog dela. Fiksni deo služi za održavanje instalacija, dok se varijabilni deo odnosi na cene gasa, električne energije i drugih promenljivih faktora koji utiču na cenu grejanja. U proseku će poskupeti za 11 dinara po kvadratu, odnosno ako imamo stan od 60 kvadratnih metara, grejanje će poskupeti za nekih 700 dinara - objasnio je Vukić.

Fonet 

Šta građanima imaju da kažu na ovo poskupljenje?

Anketu Beograđana sprovela je Kurir televizija, a odgovori na ovu temu su bili sledeći.

- Nisam obratio pažnju, ne znam ni kada je poslednji put poskupelo. Inflacija, skok cena - rekao je sugrađanin.

- Mene to ne dotiče, ja imam sopstveno grejanje, grejem se na struju, Boga mi i jeste skupo, ali štedimo koliko se može, mislim da bi me daljinsko centralno grejanje izašlo skuplje od ovog - rekao je nasumičan prolaznik.

- Ne znam, mislim da je to poskupljenje previše, s obzirom na to da prošle godine maltene nismo ni grejali, mislim da je ovo previše - rekla je jedna Beograđanka. 

Poskupljenje grejanja u Nišu je dugogodišnji problem, a zašto je to tako, saznala je dopisnica Emilija Andrejević koja je razgovarala sa Ivicom Živkovićem iz nekadašnjeg Udruženja građana slobodnih stanara.

Kurir Televizija 

- Slična situacija se dogodila 2015. godine, kada je bilo najavljeno poskupljenje, možda i drastičnije nego danas, jer su bile promene u funkcionisanju čitavog energetskog sistema u JKP Toplana. Kada su građani shvatili kakav će to udar na njihov kućni budžet da bude, oni su uspeli da se samoorganizuju, konkretno su to učinili Saša Kostić i Dragan Perić, koji su bili predsednici tadašnjih skupština stanara u zgradama, a sa njim je bio prof. dr Đokica Jovanović, čuveni sociolog, jedan od najumnijih ljudi u Nišu, koji im je pomogao da politički artikulišu svoje zahteve. Tako su poveli veoma ozbiljnu kampanju, ja sam kasnije došao na mesto odgovornog lica tog udruženja, a na kraju je bilo i ugašeno jer nije više imalo svoju svrhu, ali u to vreme, te 2015. godine, udruženje je uspelo da obustavi namere tadašnje gradske vlasti i komunlanog preduzeća. 

Odbrojali smo poslednje dane leta, a u prilog tome govori i to da je, po rečima vlasnika stovarišta i drvara širom Srbije, potražnja za ogrevom porasla u poslednje vreme. Poznavaoci kažu i da je cena drvnog goriva najniža u poslednje tri godine. Ovu informaciju proverila je novinarka Aleksandra Orlić sa sagovornikom Lajčom Bašić Palkovićem, vlasnikom stovarišta u Subotici.

Koje su trenutne cene drva, peleta i uglja na severnom delu Srbije?

This browser does not support the video element.

Koje su trenutne cene drva, peleta i uglja na severnom delu Srbije?  Kurir televizija

-  Cena ogreva je jeftinija nego što je bila prošle godine, a nekoliko je faktora uticalo na to, a najosnovnije je to da se stabilizovalo tržište što se tiče nabavke ogreva, što znači da u odnosu na prošle godine, sada ima dovoljno drva u šumama, a što se uglja tičem istina je da ga nema u domaćim rudnicima, ali iz uvoza ima, pretežno iz Bosne, a to imamo isto u velikim količinama, a takođe su i tamošnji rudnici smanjili cene. Tako je došlo do stanja, koje smo malo pre konstantovali. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

OVOLIKO ĆE POSKUPETI GREJANJE ZA STAN OD 60 KVADRATA! Čučković: Elektrane su tražile skosk od 6 odsto, davaćemo BESPLATNE KILOVATE  Kurir TV