PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS NA GENERALNOJ SKUPŠTINI UN Analitičari: Izuzetno značajno za Srbiju što je Vučić u Njujorku, pre svega po pitanju KiM

Šef države govoriće danas o poziciji Srbije, njenom pogledu u budućnost, o ekonomiji, ali i o rušenju svih principa međunarodnog javnog prava

Printscreen/TV Pink

Obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Samitu o budućnosti u Njujorku, kao i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali i susreti sa brojnim državnicima na marginama, od izuzetnog je značaja za našu zemlju, pre svega, po pitanju Kosova i Metohije, složni su sagovornici Kurira. Kako dodaju, u ovom trenutku je važno da se čuje glas Srbije s mesta gde je ceo svet.

Naime, Vučić se preksinoć obratio u okviru Samita o budućnosti u Njujorku na kojem je učestvovalo više od 130 predsednika, premijera i monarha, kao i desetine ministara. On će biti i jedan od govornika na današnjoj Generalnoj skupštini UN na kojoj će, kako je najavio, govoriti o poziciji Srbije, njenom pogledu u budućnost, o ekonomiji, ali i o rušenju svih principa međunarodnog javnog prava.

Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav 

 Takođe, predsednik je juče imao poslovne razgovore sa predstavnicima kompanija koje rade u Srbiji, a između ostalih sastao se sa generalnim direktorom kompanije "Filip Moris Internešenal" Jacekom Olčakom, s kojim je razgovarao o poslovanju te kompanije u Srbiji, kao i o novim investicijama, ekološkoj inicijativi i inovacijama u industriji.

Predsednik Srbije je naveo da kompanija Filip Moris planira novu investiciju od 100 miliona evra.

Tri događaja

Da je sve ovo od izuzetnog značaja za našu zemlju, smatra nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj, Branko Branković.

- Pre svega, sama činjenica da je predsednik otišao u Njujork da učestvuje u tri događanja - Samit o miru, GS UN i Savet bezbednosti koji će razgovarati o miru, je izuzetno značajno. Posebno što se trio tako važnih sastanaka nije dogodio poslednjih 30-ak godina. Sama ta činjenica govori mnogo u prilog onoga što se već nagoveštava, da je postojeći međunarodni poredak gotov i da se polako ali sigurno rađa novi međunarodni poredak koji je baziran na multipolarnosti i na poštovanju međunarodnog prava - istakao je Branković.

Kako dodaje, izuzetno je značajno što na svim tim sastancima Vučić ima priliku da jasno i glasno ponovi sve ono što je već rekao prošle godine na GS UN, sa posebnim akcentom na zbivanja na KiM jer je, kaže, Kosovo rezultat postojećeg međunarodnog poretka koji ne poštuje međunarodno pravo i povelju UN.

Kurir Televizija  Branko Branković

- Ovo je prilika da se jasno iznesu naši stavovi i da podržimo stvaranje novog međunarodnog poretka baziranog na međunarodnom pravu, što je u interesu svih jer UN su organizacija koja je i dalje izuzetno validna i povelja UN - zaključio je Branković.

Značajno obraćanje

I nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije, Živadin Jovanović, za Kurir kaže da je značajno Vučićevo prisustvo i obraćanja u Njujorku.

- U ovoj situaciji opšte neizvesnosti važno je da se u tom svetskom centru čuje i glas Srbije. Značajno zbog toga što je Srbija u proteklom veku preživela sve strahote politike dominacije i što je zemlja koja ima ogromno iskustvo u kriznim vremenima a s obzirom na to da je svetska zajednica u dubokoj krizi, važno je da se čuje i poruka mira Srbije - kaže Jovanović.

Nebojša Mandić  Živadin Jovanović

Ukazuje i da je za Srbiju posebno značajno da se u Njujorku predstavi realna situacija u vezi KiM.

- Separatizam i terorizam nisu pojave koje su karakteristične samo za Balkan, s tim se suočava ogroman broj zemalja u razvoju ali i evropske zemlje. Mnogi su zainteresovani da čuju mišljenje predsednika Srbije, a posebno imajući u vidu da u ovoj velikoj globalnoj krizi nedostaju pozivi na mir i poruke mira, a Srbija ima sve kvalifikacije da govori objektivno i na način koji može druge da inspiriše, te da se svetska zajednica i UN založe za prekid ratova i rešavanje problema mirnim putem uz poštovanje međunarodnog prava - konstatovao je Jovanović.

Kurir.rs