Nov Xiaomi 15 biće nevolja za konkurenciju: Očekivani datum izlaska, specifikacije, dizajn i cena

Serija Xiaomi 14 lansirana je 2023. godine i može se pohvaliti vrhunskim Snapdragon 8 Gen 3 čipsetom. Sada glasine sugerišu o Xiaomi 15 telefonima koji će dominirati kvalitetom u odnosu na ostale brendove.

Shutterstock

Glasine sugerišu da je Xiaomi 15 serija u razvoju i da bi mogao biti prvi pametni telefon koji će doći sa Qualcommovim Snapdragon 8 Gen 4 procesorom kasnije ove godine. Procurele specifikacije predstojeće linije Xiaomi 15 uključuju nove periskopske kamere za Xiaomi 15 Pro i Xiaomi 15 Ultra, sočivo od 50 MP, jaču Li-Po bateriju, novi skener otiska prsta i poboljšanu mogućnost punjenja.

Sve što znamo o Xiaomi 15, uključujući njegove potencijalne karakteristike, cene i očekivani datum izlaska:

Sledeća vodeća serija telefona kompanije Xiaomi

Xiaomi 15 će biti sledeća serija pametnih telefona zasnovana na Androidu kineskog proizvođača potrošačke elektronike Xiaomi.

Serija će zameniti liniju Xiaomi 14 i uključiće standardne Xiaomi 15, Xiaomi 15 Pro i Xiaomi 15 Ultra.

Shutterstock 

Kada će Xiaomi 15 izaći?

Datum izlaska Xiaomi 15: Očekivani oktobar/novembar 2024

Xiaomi 15 serija bi mogla da bude objavljena odmah nakon samita Snapdragon, koji bi trebalo da se održi u oktobru 2024. Xiaomi vodeći telefoni su obično među prvim serijama koje sadrže najnovije Qualcomm Snapdragon procesore, tako da očekujemo isto sa predstojećim Xiaomi 15 sastav.

Pametni telefon bi mogao biti lansiran u Kini do oktobra ili novembra ove godine, a zatim bi se globalno spustio početkom sledeće godine, verovatno između januara i februara.

Međutim, ne očekuje se da će svi modeli biti prodati na međunarodnom nivou, a gotovo je izvesno da serija neće biti prodata na američkom tržištu, kompanije kao što su Xiaomi i Oppo su govorile o poteškoćama ulaska na kompleksno tržište operatera.

Shutterstock 

Xiaomi Pro takođe može biti ekskluzivan za kinesko tržište. Ovo nam ostavlja samo standardni Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Ultra koji dolaze na globalno tržište.

Dizajn i ekran o glasinama Xiaomi 15

Novi skener otiska prsta, tanji okviri, ali stari ekran

Kao što je podelio Kartikei Sing, Xiaomi bi mogao da odbaci tehnologiju optičkih otisaka prstiju koja je predstavljena u seriji Xiaomi 14 za novu ultrazvučnu tehnologiju u jednoj tački u nadolazećoj seriji Xiaomi 15.

Nedavno curenje informacija od strane X korisnika sugeriše da bi Xiaomi 15 Pro mogao imati najtanji okvir među pametnim telefonima, dimenzija oko 0,6 mm. Ovo merenje je manje od onoga što imamo kod Xiaomi 14 Pro (0,9 mm) i iPhone 15 Pro, koji ima okvir od oko 1,5 mm.

Još jedna stvar je da možda nećemo videti nikakve promene na ekranu u linijama Xiaomi 15 jer se pretpostavlja da će serija zadržati iste veličine ekrana kao i njegovi prethodnici.

Očekujte da će standardni Xiaomi 15 i dalje imati 6,36-inčni ekran rezolucije 1,5K sa brzinom osvežavanja od 120Hz i osvetljenošću od oko 1400 nita u režimu visoke osvetljenosti.

U slučaju Xiaomi 15 Pro, očekujte ekran od 6,7 inča sa 2K rezolucijom, 1400 nita u režimu visoke osvetljenosti i brzinom osvežavanja od 120 Hz.

Xiaomi 15 Specifikacije i karakteristike

Ažurirani procesor, Android 15 sa Hiperos, boljom LI-Po baterijom, poboljšanom mogućnošću punjenja

Predstojeću seriju Xiaomi 15 će verovatno pokretati Qualcomm Snapdragon 8 Gen 4 sistem na čipu (SoC). Prema popularnom tipsteru Jogešu Braru, Xiaomi i dalje ima ekskluzivna prava na prvo lansiranje za procesor Snapdragon 8 Gen 4, a slede ga drugi brendovi poput OnePlus i IQOO.

Neke glasine nagoveštavaju da Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Pro mogu imati višeslojni antirefleksni premaz. Ova karakteristika premaza će smanjiti odsjaj, a takođe će poboljšati propusnost svetlosti na površini telefona.

Takođe se spekuliše da će Xiaomi 15 doći sa Li-Po baterijom visoke gustine, koja bi mogla biti jača od kapaciteta koji se nalaze u seriji Xiaomi 14 i prema glasinama očekujemo veličinu baterije do 6.100 mAh.

Nakon što je Xiaomi najavio Android 15 Beta 2 zasnovan na HiperOS-u (dostupan 12. jula), svi znaci ukazuju na to da će Xiaomi 15 biti lansiran sa unapred instaliranim Androidom 15 i HiperOS-om.

Ostale očekivane karakteristike uključuju WiFI 7 i izbor završnih obrada, uključujući čisto staklo i završnu obradu veganske kože.

Shutterstock 

Xiaomi 15 kamera

Omnivision OV64B senzor uključujući sočivo od 50MP

Xiaomi navodno planira da koristi Omnivision OV64B u Xiaomi 15 Pro. Za kontekst, Omnivision OV64B je senzor od 64 MP koji se može videti na raznim Redmi, POCO i Xiaomi pametnim telefonima, uključujući POCO X6 Pro.

Dok POCO X6 Pro koristi sočivo Omnivision OV64B 50MP kao primarnu kameru, Xiaomi 15 Pro ima na umu da koristi isti senzor za periskopsku telefoto optiku.

Očekuje se da će osnovna varijanta linije Xiaomi 15 doći bez telefoto senzora bez periskopa, baš kao i Xiaomi 14.

S druge strane, priča se da će Xiaomi 15 Pro po prvi put naslediti performanse zuma od Xiaomi 14 Ultra, što sugeriše da će Xiaomi 15 Ultra imati veliki skok u specifikacijama kamere.

Xiaomi 15 Ultra bi mogao imati periskopsku kameru od 200 MP sa potencijalnim zumom od 3x do 5x.

Koja je cena Xiaomi 15?

Više izvora ukazuje na povećanje cene u nadolazećoj seriji Xiaomi 15 zbog rastućih troškova sirovina, posebno za Qualcomm procesore. Dakle, ne bismo trebali biti iznenađeni ako Xiaomi odluči da doda oko 100 dolara svaki na međunarodne cijene Xiaomi 15 i Xiaomi 15 Ultra.

Globalne početne cene prethodnog modela počele su oko 1.077 dolara za Xiaomi 14 i 1.617 dolara za model Ultra. Xiaomi 14 Pro, koji je u Kini koštao oko 691 dolara, nije lansiran na globalnom nivou.

Stoga očekujemo da će osnovni model Xiaomi 15 početi od 1.177 dolara, a Ultra od 1.717 dolara.

Shutterstock 

Zaključak: 

Xiaomi telefoni možda nisu toliko popularni kao brendovi kao što su Samsung i iPhone na globalnom tržištu, ali moderne specifikacije su povećale njihovo usvajanje u poslednje vreme.

Priča se da će predstojeća Xiaomi 15 serija imati bolje podešavanje kamere, kapacitet baterije i mogućnost punjenja od prethodnika.

Takođe se navodi da će telefon biti prvi koji će biti lansiran sa Snapdragon 8 Gen 4 procesorom. Ovo su rane spekulacije, tako da ćemo ažurirati ovaj članak kada saznamo nešto novo kako se datum lansiranja približava.