"DOĆI ĆE DO ŠIRENJA RATA NA BLISKOM ISTOKU": Zlokobna procena turskog predsednika, Erdogan naslućuje katastrofu!

Youtube/PBS NewsHour/kfir kasharian

Poslednji napadi Izraela na Liban će dovesti do širenja rata u regiji, upozorio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Nedavni napadi na Liban i nedavne izjave Izraela jasna su manifestacija napora da se rat proširi na regiju", rekao je Erdogan na događaju koji je organizovao Tursko-američki nacionalni upravni odbor (TASC) u Njujorku.

Erdogan je u subotu stigao u SAD kako bi se obratio na 79. zasedanju Generalne skupštine UN-a u utorak.

Predsednik Turske je takođe rekao "da genocid koji Izrael provodi na palestinskim zemljama, posebno u Pojasu Gaze, takođe preti miru u regiji".

"Globalne institucije i organizacije nisu preduzele nikakve učinkovite korake da okončaju ugnjetavanje u Gazi ili spreče izraelski masakr", dodao je Erdogan.

Naglašavajući da je globalni sistem počeo da gubi svu svoju "učinkovitost i verodostojnost", Erdogan je rekao da su institucije čija je dužnost da obezbede mir i sigurnost "jasno u stanju moralnog kolapsa".

"Masakr koji traje u Gazi već 352 dana to je još jednom pokazao", dodao je turski predsednik.

- Turska je činila sve kako bi zaustavila ovu izraelsku politiku okupacije, invazije i masakra. što je pre moguće. Nismo ćutali i nećemo ćutati protiv bilo kakvog napada na svetost i istorijski status džamije Al-Aksa, naše prve kible. Mi smo za integraciju i jednako protiv asimilacije", kazao je Erdogan.

Sukob Hezbolaha i Izraela možete pratiti u specijalnom blogu portala Kurir.rs.

Kurir.rs/Anadolija/Preneo: D. P.

 Bonus video:

This browser does not support the video element.

"NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS" Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE  Kurir televizija