"PANDORINA KUTIJA JE OTVORENA 1999. I 2008. GODINE" Vučić iz Njujorka o govoru u UN: Srbija će biti u prvih 12 do 13 mesta, sutra ću iskazati svoje mišljenje

Vučić se obratio iz Njujorka uoči sutrašnjeg govora u Ujedinjenim nacijama

Printscreen/TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka uoči sutrašnjeg govora u Ujedinjenim nacijama.

- Upravo smo završili razgovore sa predsednikom Kipra, on je bio gost ovde u Misiji Srbije u Njujorku. Zahvalan sam na dobroj saradnji. I on je bio zainteresovan za rešavanje kosovsko-metohijskog problema. Objasnili smo i rekli kakva je situacija, predali mu paket mera koje Srbija preduzima na engleskom jeziku. Takođe, razgovarali smo o evropskom putu Srbije, o našoj saradnji u svim oblastima, od vojno-tehničke do svih drugih. Očekujem intenzivniju saradnju i da zajedno koristimo prostorije naših ambasada na Azijskom i Afričkom kontinentu da bismo imali što veću pokrivenost i jednih i drugih.

O razgovoru sa kompanijom Filip Moris

- Pre toga smo imali početak ekonomskih razgovora sa Filipom Morisom. Oni će novih sto miliona evra da ulože u našu zemlju. Nastaviće sa ulaganjima. Sada će da proizvode bezdimne cigarete. Moje je da brinem o ekonomiji, a to će nama doneti novo zapošljavanje ljudi, nove investicije, više poreza, tako da im hvala - istakao je predsednik Vučić.

Pritnscreen/TV Pink 

O razgovoru sa kenijskim predsednikom Rutom

- Imao sam ozbiljne razgovore sa kenijskim predsednikom Rutom. Očekujem i njegovu posetu uskoro u Beogradu i verujem da će to doprineti daljem našem uplivu i bližoj saradnji sa mnogim afričkim zemljama.

- Očekujemo njegovu posetu u mesecima pred nama. Imamo mnogo zajedničkih interesa i trebali bi sve probleme da rešavamo u zajedničkom duhu.

Predsednik Vučić je istakao da će, kako je rekao, žena iz Nikaragve dobiti odlikovanje za ono što je govorila u UN.

- Krenućemo sa davanjem odlikovanja, vidim da su neki poludeli što odlikujemo ljude koji su štitili Srbiju. Vidim da bi oni to rado da nam zabrane pa govore u susednim zemljama kako smo mi izgubili, šta se to bunite ako smo izgubili? - istakao je Vučić.

Kako je predsednik dodao, biće još važnih razgovora.

O planu govora u UN

Predsednik Vučić takođe je istakao da Srbija ima dobar slot i da prvi govori u UN predsednik Brazila Lula da Silva, zatim predsednik Amerike, potom Erdogan, a Srbija će biti u prvih 12 do 13 mesta. Istakao je i da ga očekuje uskoro i sastanak sa Džejkom Salivenom.

- Biće 30 do 40 nas različitih predstavnika iz celog sveta. Onda celu noć pripreme za sutra, vidim kako su svi zainteresovani za to ko će šta da kaže. Sad se gleda ko govori prvi, ko će šta da kaže, ko će da odgovori i tako dalje. Lavrovu su dali tek od četvrtka, ne bi li mu smanjili broj bilaterala, a kada će Rusi da govore, kada svi drugi... Mi imamo dobar slot. Ovde drugi govori predsednik Amerike uvek, Erdogan je treći, mi smo u prvih 12-13. Pa ćemo da vidimo šta će i koliko oni da govore, mi smo već tri puta menjali sve i jutros i sinoć, sutra ćemo imati finalnu verziju. Očekujem susret sa Džejkom Salivenom, verovatno najmoćnijim čovekom SAD - dodao je.

Printscreen/TV Pink 

O sukobu na Bliskom istoku

- Ubrzavaju se stvari. Erdogan sada najavljuje da se ide u potpuni sukob na Bliskom istoku. Nadam se da će Amerikanci to uspeti da kontrolišu. Oni imaju "leverage" u obe zemlje, ako oni to ne uspeju da iskontrolišu, ode mast u propast - rekao je.

- I bez hleba možete, bez mira ne možete. Ovo u Ukrajini ne ide u dobrom smeru. Svi pričaju o miru, a tobož pravednom miru, da mi pobedimo ove druge. I to ludilo nikako da se zaustavi i da niko racionalno nešto kaže. Ali vidim da sve više ima lidera u svetu i žele da se ohrabre i pokažu da je moguće da iskažete svoje mišljenje koje je drugačije od toga, i ja ću ga sutra iskazati.

- Vi sad očekujte da turska kaže, 'ajde da priznate kako smo priznali Kosovo, ajde da priznate i Severni Kipar. Pandorina kutija nije otvorena 2022. godine. Pandorina kutija je otvorena 1999. i 2008. Tada su obe kutije koje nisu smele da budu otvorene, otvorene

- I da bombardujete i vršite agresiju na jednu zemlju i da upotrebljavate veliku silu, oružje i oruđe bez dozvole SBUN. Da kršite međunarodne javne norme prihvatajući secesiju dela teritorije suverene i međunarodno priznate države članice UN, osnivače UN. I kada ste uradili obe te stvari, šta očekujete u budućnosti?

- Zato su naši ljudi uvređeni, mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, ali kad vi dođete iz zemalja koji ne podržavaju teritorijalni integritet Srbije i pričate o pravu i pravilma teritorijalnom integritetu Ukrajine, onda se čudite zašto ste izazvali ljudnju običnih ljudi. "Mi smo veliki i možemo sve, a vi mali stradajte kako hoćete", istakao je.

- Pozivaju se na Čerčila kako bi voleli da ratuju i lupaju gluposti. Što manje znanja i obrazovanja, to više lupetanja, a rezultati su vidljivi. Vi danas imate najmoćnije zemlje sveta koje imaju 0,1, 0,2 i 0,3 stopu rasta. I na teritoriji Rusije se ratuje, ne samo u Ukrajini, a gde će da se završi? Mora da postoji minimalni zajednički imenitelj, ne pričaju o kompromisu, a svi pričaju o pobedi. Biće onako kako sam predvideo, nažalost - rekao je govoreći o ratu u Ukrajini.

- Ne pretim nikom, Albanci s Kosova prete svima redom, videćemo kako će to dalje da se odvija - rekao je predsednik.