PRE ARSENA DEDIĆA IMALA DVA BRAKA: Malo ko zna da je Gabi Novak bila udata za sina čuvenog beogradskog profesora, ono što je usledilo je španska serija

Prvi put se udala sa samo 19 godina, ali je ljubav sa Borisom Debenjakom kratko trajala

Printskrin/youtube

Hrvatska pevačica Gabi Novak rođena je u Berlinu 8. jula 1936. godine. Otac Đuro Novak i majka Elizabet Rejman, poreklom Nemica, upoznali su se na Hvaru, gde je on živeo, a ona došla na godišnji odmor. Nedugo nakon toga su se venčali.

Najranije detinjstvo Gabi Novak provela je na Hvaru, kod babe i dede, gde su je roditelji sklonili od nadolazeće ratne opasnosti. Bez oca je ostala kada je imala devet godina, pa se sa majkom našla u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

"Mislim da te takvo odrastanje očeliči, ali i nauči da dobro proceniš i poštuješ sve životne etape. Prihvatiš i dobro i zlo i sudbinu, drugačije razmišljaš o tome, ne zalećeš se", govorila je kasnije.

Gabi Novak, diva na pragu devedesetih, muzičkim putem krenula je zahvaljujući slovenačkom kompozitoru Bojanu Adamiču. On je prvi uoči njen nesvakidašnji talenat i pozvao je da gostuje na koncertima Big Benda u Ljubljani.

Negde u isto vreme kada je spoznala da će muzika biti njen poziv, 1958. godine, srela je Arsena Dedića. Iako su, bez sumnje, bili srodne duše u svakom smislu te reči, pre nego što su im se putevi ukrstili morali su da prođu još nekim stazama.

"Imala je ona svoj život pre mene, imao sam i ja svoj. Ali, jednog dana sam shvatio da mi je namenjena, da ne bih mogao dalje bez nje, a to je shvatila i ona", pričao je svojevremeno Arsen o početku ljubavi sa Gabi.

On se prvi put venčao sa Vesnom Matoš, rođakom čuvenog hrvatskog pesnika Antuna Gustava Matoša. Taj brak, u kojem je rođena Arsenova ćerka Sandra, trajao je tri i po godine.

Sa druge strane, Gabi je imala nešto bogatiji bračni staž. Prvi put se udala sa samo 19 godina, ali je ljubav sa Borisom Debenjakom kratko trajala. Akademski slikar premininuo je 2014, u 87. godini života.

Njen drugi suprug bio je Stjepan Stipica Kalogjera. Iako je familija Kalogjera rodom sa Korčule, on je na svet došao u Beogradu, gde je njegov otac Niko tridesetih godina prošlog veka predavao geografiju i istoriju u jednoj beogradskoj gimnaziji.

Stipica je, baš kao i stariji brat Nikica, završio studije medicine, ali nije radio kao lekar. Muzika je bila i ostala na tronu negovih profesionalnih interesovanja. Počeci nekada popularnih festivala, kao što su Opatijski i Splitski, ujedno su i počeci njegovog profesionalnog puta.

Gabin brak sa Stipicom trajao je do 1970, dok se Arsen razveo pet godina ranije.

"Nakon što smo oboje ostali sami i rastavljeni od prethodnih partnera, postali smo ljubavnici, zatim roditelji našeg Matije, a mesec dana nakon njegovog rođenja i supružnici. Između nas se nikada nije dogodio nekakav grom, sve se polako odvijalo", ostale su zabeležene reči slavnom kantautora.

Pojedini momenti iz života Gabi Novak i Arsena Dedića danas bi, slobodno možemo reći, mogli biti inspirativni za scenaristu neke telenovele. Naime, kada se Arsen prvi put ženio, 1961. godine, venčani kum bio mu je Nikica Kalogjera, brat Stipice Kalogjere, koji je u to vreme bio drugi suprug Gabi Novak.

"Vino i gitare", pesma koja je postala zaštitni znak Gabi Novak, nastala je u vreme dok je muzička diva bila u braku sa Stipicom. Pevala ju je i kasnije, kad se udala za Arsena.

Međutim, i sam Arsen dugo je i rado sarađivao sa Kalogjerom. Između ostalog, njegov jedanaesti studijski album "Arsenal", objavljen 1981. godine, objedinio je neke od najvećih hitova u novim aranžmanima Stipice Kalogjere. Sniman je u Zagrebu i Milanu.

Gabi i Arsen u braku su proveli duže od četiri i po decenije. Bili su i ostali ne samo simbol jednog vremena, već i neponovljive ljubavi pretočene u poeziju. Nakon njegove smrti, 2015. godine, nastavila je da neguje sećanje na voljenog muškarca, koji je kao i svaki umetnik bio poseban.

"Provela sam 45 godina sa Arsenom. Teško je o tome govoriti. Meni je najteže. Bilo je bure i bonace. Nije bilo lako živeti sa Arsenom. Mislim da sam ja jedna od retkih njegovih prijateljica, koja je mogla izdržati takav način života", priznala je jednom prilikom legendarna pevačica uz setan osmeh.

kurir.rs/blicžena

This browser does not support the video element.

VELIKI INTERVJU LEPE LUKIĆ: Odgovorila na sva pitanja pred kamerama Kurira! Otkrila i KOJA JOJ JE MLADA PEVAČICA OMILJENA  Kurir televizija