OGLASILA SE UPRAVA ZA IZVRŠENJE POSLE HAPŠENJA STRAŽARA U CZ-U: Komandir osumnjičen za primanje mita udaljen sa posla

Komandir koji se sumnjiči da je primio mito da bi jednom pritvoreniku uneo marihuanu, branio se ćutanjem

Nebojša Mandić

Pripadnik Službe za obezbeđenje Okružnog zatvora u Beogradu M. J. (46) udaljen je sa posla zbog sumnje da je počinio krivično delo primanje mita, saopšteno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

- Hapšenje starijeg komandira M.J. je rezultat koordinirane saradnje uprave Okružnog zatvora u Beogradu i nadležnih državnih organa i njihovog opsežnog operativnog rada koji je trajao duže vreme zbog sumnje u vezi sa nezakonitim postupanjem ovog komandira. Uprava za izvršenje krivičnih sankcija još jednom ističe da će dosledno da ispita rad svakog zaposlenog u Službi za obezbeđenje za koga postoji i najmanja sumnja da je odlučio da zloupotrebi poverena ovlašćenja jer ih upravo ona obavezuju da poštuju pravdu i zakon - navodi se u saopštenju i dodaje:

- U sistemu, u kome posvećeno radi više od 4000 ljudi, nema i ne može da bude mesta za pojedince koji odluče svoju uniformu da zloupotrebe da bi činili krivična dela za koja slede najstrože sankcije predviđene zakonom.

Zorana Jevtić 

Podsetimo,  Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saopštilo je da je pokrenulo istragu protiv radnika službe obezbeđenja Okruznog zatvora u Beogradu Momčila J. (46) zbog sumnje da je od osumnjičenog Filipa S. (20) primio mito, kao naknadu za prenos opojne droge marihuane jednom pritvoreniku.

- Osumnjičeni su saslušani u tužilaštvu gde su se branili ćutanjem, odnosno iskoristili su svoje zakonsko pravo da ne iznose odbranu.
Nakon saslušanja tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da obojici osumnjičenih odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, a Momčilu J. i da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu - saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Naredbom o sprovodjenju istrage Momčilu J. se na teret stavlja krivično delo primanje mita, Filipu S. krivično delo davanje mita.

Postoje osnovi sumnje da su se osumnjičeni Momčilo J. i Filip S. 21. septembra oko 19 časova sastali na jednoj benzinskoj pumpi u blizini autoputa, pa je Filip J. ušao u vozilo kojim je upravljao Momčilo J. koji je krenuo na posao u treću smenu.

Tom prilikom je, kako se sumnja, po prethodnom dogovoru Filip S, predao Momčilu J. iznos od 35.000 dinara kao naknadu za prenos opojne droge marihuane jednom pritvoreniku, raspoređenom u reonu Okružnog zatvora koji je te večeri u svojoj smeni obezbeđivao Momčilo J.

Nakon predaje novca i opojne droge Filip S. je napustio vozilo, a Momčilo J. je krenuo dalje, na posao.