ŠOLC NE DA ZELENSKOM DA RAKETIRA RUSIJU: Nemačka ne menja stav bez obzira na odluku SAD, predsednik Ukrajine kaže da smo "kraju rata bliže nego što mislimo"

Nemački kancelar Olaf Šolc ostaje pri ograničavanju upotrebe zapadnog oružja Ukrajini

ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Berlin neće ukinuti ograničenja na upotrebu zapadnog oružja dugog dometa koje poseduje Ukrajina.

- Takav stav Nemačke neće se promeniti čak i ako ograničenja ukinu SAD. Uvek smo fokusirani na podršku onome što je neophodno i što istinski pomaže. Sigurno je da nećemo ukinuti ograničenja i za to imamo jako dobre razloge - poručio je Šolc neposredno pre sastanka u Njujorku s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

On je dodao da je "istovremeno jako važno da Evropska unija hitno pruži Ukrajini obećanu pomoć od 35 milijardi evra".

- Važno je i zbog toga da naši saveznici iz SAD, Kanade, Velike Britanije i Japana nastave da slede takve primere - kazao je nemački kancelar.

Zelenski je na početku posete Americi dao intervju za ABC njuz u kojem je rekao da smo "sve bliže kraju rata".

- Bliže nego što mislimo - poručio je Zelenski.

MICHAEL KAPPELER / AFP / Profimedia 

On je ponovo pozvao Vašington i druge partnere da nastave da podržavaju Ukrajinu naglasivši da "samo snažna pozicija Ukrajine može da podstakne ruskog predsednika (Vladimira) Putina da zaustavi rat".

Zelenski u Njujorku učestvuje na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a tu priliku će iskoristiti i za brojne sastanke sa svetskim liderima, uz razgovore i s američkim predsednikom Džoom Bajdenom, kao i njegovom potpredsednicom Kamalom Harris, demokratskom kandidatkinjom za Belu kuću i republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

- Još jednom pozivam sve naše saveznike da nam pomognu da dođemo do zajedničke pobede za istinski pravedan mir - rekao je Zelenski.

ABACA / Abaca Press / Profimedia 

On se osvrnuo i na operaciju ukrajinskih snaga u ruskoj Kurskoj oblasti.

- Putin se jako boji te operacije jer su njegovi ljudi po njoj videli da ne može da braniti celokupnu svoju teritoriju - zaključio je Zelenski.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)