Otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu: Mali princ Luki Kecmanu i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske, a "Oton Tomanić" Evi Tomaševskoj

U takmičarskom delu programa namenjenog najmlađima, koji će u Subotici trajati do 27. septembra, biće prikazano 14 predstava. U pratećem programu festivala su izložbe, radionice, promocije dečjih knjiga i dečji filmovi

Atila Kovač

U Dečjem pozorištu Subotica u nedelju veče svečano je otvoren 31. Međunarodni festival pozorišta za decu, koja će do 27. septembra uživati u lutkarskim predstavama i bajkama iz Srbije i sveta, a ove godine je ulaz za mališane besplatan. Prvog dana dodeljene su nagrade Mali princ laureatima iz Srbije prof. dr Luki Kecmanu i Jaroslavu Antonjuku iz Poljske, a nagrada "Oton Tomanić" laureatkinji Evi Tomaševskoj iz Poljske.

Atila Kovač  Radost za sve generacije


Luka Kecman, profesor istorije i teorije filma i teatra, rekao je da je, posle pola veka rada u pozorištu i 30 godina pedagoškog rada u Banjaluci, ovo priznanje zaokružilo njegov umetnički i pedagoški rad.
- Drago mi je što je Savet Međunarodnog dečjeg festivala pozorišta u Subotici prepoznao stvaraoce u pozorišnoj umetnosti. Mene to ispunjava, kao što Malog princa ispunjavaju sva njegova putovanja od planete do planete.

Specijalni efekti


Za Međunarodni festival pozorišta za decu prijavljeno je 119 predstava iz 38 zemalja sveta, a prema rečima Zorana Đerića, selektora i direktora Festivala, nije bilo jednostavno odabrati 14 predstava.
- Na repertoaru pozorišta za decu i mlade biće ne samo predstave klasičnog lutkarstva nego će deca biti fascinirana i posebnim efektima, korišćenjem različitih tehnologija. To je već potvrdila nemačka predstava prikazana prvog dana "Virtuelno lutkarstvo: Kopači zlata", lutkarskog pozorišta Cvikau iz Nemačke, izvedena u Pozorištu "Deže Kostolanji," koja je u takmičarskom programu. Odabrane predstave su presek lutkarstva u svetu danas, a teme savremene i aktuelne. Stoga je ovaj dečji festival Subotice i jedan od najznačajnih u regionu, a dobitnik je i Vukove nagrade za razvoj stvaralaštva za decu.

Puškin kao inspiracija


Nakon svečanog otvaranja odigrana je takmičarska predstava "Kuti", estonskog pozorišta Triktrek. Najavljene su i dve predstave iz Srbije - "Bajka o ribaru i ribici", po motivima bajke Puškina, u dramatizaciji Nine Pavlović i režiji Vjere Vidov, u izvođenju Pozorišta lutaka Niš, kao i predstava subotičkog Dečjeg pozorišta "Igraj se sa mnom", autora Tamaša Olaha, Marte Bereš, u režiji Andreja Boke.

Atila Kovač  Milanka Kostić i Jaroslav Antonjuk


U pratećem programu festivala su izložbe: "Studentska izložba festivalskog plakata", Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, izložba umetnice Erike Janović "Čarobna pozornica", ali i radionice, promocije dečjih knjiga i dečji filmovi.
Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Subotica.

Kurir.rs N. Harminc