Kada 30.000 momaka popije pivo i potom uskoči u vodu svi znamo šta su radili. Iza svake devojke namazane sa ko zna koliko krema, ispliva masna mrlja. Sve to očiste biljke i ugrade u svoje telo. Pokosite taj deo, one ponovo porastu i prečišćavaju vodu, rekao je nedavno za RTS profesor Aleksandar Hegediš, biolog koji je ceo svoj život posvetio tome da Ada ostane čista.
Da li ste znali da je uprkos svemu voda iz Ade nekada toliko čista da može i da se pije? Voda na Adi je toliko čista da plaža ima plavu zastavu. Biljke u njoj preko noći prerade i očiste svu prljavštinu koju unese i 100.000 kupača u toku dana.
- Ceo taj sistem je u početku bio vezan za vodosnabdevanje. I dan danas je Ada Ciganlija okružena reni bunarima. U međuvremenu se u njoj zapatilo mnogo vodenih biljaka, a istovremeno voda koja dolazi u Savsko jezero, prolazi kroz taložnik, pregradu koja je mehanički filter i onda ulazi u Savsko jezero. Znači, postoji tu nekoliko nivoa prečišćavanja Save pre nego što dođe u jezero - kaže Hegediš:
- Zimi je kvalitet vode vrhunski. U novembru, decembru, januaru, februaru, pa i čak martu uzorci vode iz Savskog jezera su prve klase. Voda prve klase je ispravna za piće.
Kurir/RTS