ODLOŽENO SUĐENJE OPTUŽENIMA ZA SLUČAJ BANJSKA: Evo šta je razlog i koji je novi datum pripremnog ročišta

Pripremno ročište optuženima u slučaju Banjska je odloženo nakon obrazloženja odbrane koja je ukazala na propuste u pripremi optužnice.

foto: Kosovo Online

Pripremno ročište optuženima u slučaju Banjska je, nakon što je odbrana obrazložila da nije dobila spise predmeta u fizičkom obliku, već samo putem mejla, kao i da optuženima nije dostavljena optužnica, prekinuto i odloženo za 9. oktobar.

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je 11. septembra ove godine optužnicu protiv 45 osoba, zbog sumnje da su bili deo oružane grupe koja je u Banjskoj navodno napala tzv. Kosovsku policiju, prenosi Kosovo Online.

Među optuženima su Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić koji su uhapšeni neposredno nakon incidenta u Banjskoj 24. septembra prošle godine, i od tada se nalaze u pritvoru.

foto: Kosovo Online  Suđenje optuženima za slučaj Banjska.

 Prvo ročište počelo je u 9.30 časova pred Posebnim odeljenjem osnovnog suda u Prištini, a u sudnici su bili prisutni članovi porodice optuženih, oštećeni, advokati Miloš Delević, Jovana Filipović i Ljubomir Pantović, kao i veliki broj medijskih ekipa.

Na početku ročišta, tužilac je zatražio da se ostalima iz optužnice koji nisu prisutni sudi u odsustvu, navodeći da za to postoje uslovi.

Advokat Pantović je istakao da suđenje u odsustvu za 42 osobe nije moguće, ali da je odluka na sudu, na šta je sudija odgovorio da će zatražiti pravno mišljenje od Vrhovnog suda po tom pitanju.

Odbrana je zatim istakla da je dobila spise predmeta u elektronskoj formi i da zahteva od tužilaštva da dostavi spise predmeta u fizičkom obliku odbrani kao i okrivljenima, te da postupak iz tog razloga ne može da se nastavi danas.

foto: Kosovo Online  Suđenje optuženima za slučaj Banjska.

Pantović je naglasio da je poziv za održavanje ročišta, kao i optužnicu na 157 strana dobio pre dva dana, te da nije imao vremena da se sa branjenikom konsultuje kao i zbog toga što Spasojeviću nije uručena optužnica.

Sudija je istakao da tužilaštvo mora da dostavi optužnicu i spise predmeta optuženima, te odložio ročište za 9. oktobar 2024. godine.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.