RATNI PUT MORAVSKE DIVIZIJE: Junaci Velikog rata ovenčani slavom i odlikovani najvišim ratnim odlikovanjima na ratnom putu

Muzej Jadra

LOZNICA - Izložba ‘’Ratni put Moravske divizije od 1914. do 1918. godine“ biće otvorena sutra u Muzeju Jadra povodom 110 godina od početka Prvog svetskog rata i borbi u kojima je učestvovala Moravska divizija tokom Cerske operacije i Bitke na Drini 1914. godine.

Priređuje je loznički Centar za kulturu ‘’Vuk Karadžić“ u saradnji sa Narodnim muzejom iz Leskovca čiji će kustos, istoričar Vladimir Petković otvoriti izložbu. Ova izložba posvećena je srpskom vojniku, Moravcu.

Kada je izbio Prvi svetski rat i počela mobilizacija, iako još neoporavljeni od borbi u balkanskim ratovima vojni obveznici Moravske divizije uredno su se odazvali pozivu otadžbine. Učestvovali su u mnogim okršajima kao i u čuvenoj Cerskoj bici, prvoj savezničkoj pobedi u Velikom ratu. Moravska divizija je na ratnom putu ovenčana slavom i odlikovana najvišim ratnim odlikovanjima, a više detalja o tome posetioci će saznati na izložbi u Muzeju Jadra.

Kurir.rs/T.I.