PREMIJER VUČEVIĆ U SREMSKOJ MITROVICI: Istakao značaj održivog razvoja i industrijskih ulaganja tokom zvanične posete (foto)

Kurir.rs/D.Š.

Predsednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, posetio je danas Sremsku Mitrovicu, gde ga je u Gradskoj kući dočekao gradonačelnik Branislav Nedimović. Poseta je započela radnim sastankom na kojem su prisustvovali i predstavnici Pokrajinske vlade, uključujući predsednicu Maju Gojković. Ključne teme sastanka bile su budući infrastrukturni projekti i dalji razvoj grada.

Nakon sastanka u Gradskoj kući, premijer Vučević i delegacija obišli su značajne lokalne projekte, počevši od arheološkog nalazišta Carska palata, jednog od najvažnijih spomenika iz perioda Rimskog carstva. Ovaj lokalitet je postao ključni arheološki centar zahvaljujući ulaganju koja su sprovedena u proteklom periodu.

Usledio je obilazak radova na izgradnji multifunkcionalnog sportskog terena u Osnovnoj školi „Jovan Popović“. Ovaj projekat sufinansiraju Pokrajina, Republika i lokalna samouprava, sa ukupnim ulaganjem od 382 miliona dinara. Novi objekat, površine 4100 kvadratnih metara, ima kapacitet za 1200 učenika i zameniće staru školu izgrađenu šezdesetih godina. Direktor škole, Slobodan Stojilović, predstavio je premijeru najsavremenije učionice i sportsku salu, kao i radove na multifunkcionalnim terenima.

Vučević i Gojković su nakon toga obišli modernu mini železaru „Metalfer Steel Mill doo“, čiji godišnji kapacitet iznosi 500.000 tona. Ova kompanija je lider u proizvodnji betonskog čelika u Srbiji i posvećena je ekološkim standardima, što je premijer posebno pohvalio.

„Sremska Mitrovica je grad sa jasnom vizijom. Videli smo značajne kulturno-istorijske komplekse, ali i jednu od najmodernijih škola. Oduševljen sam sportskim terenima i razvojem industrije, posebno u kompaniji kao što je ‘Metalfer Steel Mill’. Održiv razvoj i zaštita životne sredine su ključni za budućnost,“ rekao je Vučević, dodavši da grad može računati na punu podršku republičke i pokrajinske vlade.
On je naglasio potrebu za očuvanjem tradicije i jačanjem identiteta grada:

„Sremska Mitrovica ima bogatu istoriju i tradiciju koja seže unazad vekovima. Važno je da to prepoznamo i stavimo u fokus razvoja grada. U ovoj poseti, zadovoljstvo mi je bilo videti najsavremenije obrazovne ustanove kao što je Osnovna škola ‘Jovan Popović’, koja ne nudi samo kvalitetne učionice, već i savremene sportske terene koji će obogatiti život učenika.“
Premijer je pohvalio i rad kompanije „Metalfer Steel Mill“ i istakao značaj industrijskog razvoja:

„Ova kompanija predstavlja primer uspešnog poslovanja i očuvanja životne sredine. Njihov pristup je u skladu sa evropskim standardima, i važno je da ovakve kompanije budu oslonac našeg industrijskog razvoja. U vremenu kada se suočavamo sa brojnim izazovima, industrija je ključna za ekonomsku stabilnost i razvoj.“
On je dodao da će Vlada Srbije nastaviti da podržava projekte koji doprinose razvoju Sremske Mitrovice i unapređenju kvaliteta života njenih građana.

Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade, takođe je izrazila zadovoljstvo posetom i istakla važnost infrastrukturnih i turističkih potencijala Sremske Mitrovice:

„Veliko je zadovoljstvo što smo danas obišli nekoliko ključnih lokacija u Sremskoj Mitrovici, uključujući projekte koje zajednički podržavaju i pokrajinska i republička vlada. Razgovarali smo sa gradonačelnikom Branislavom Nedimovićem o daljem razvoju grada, što uključuje infrastrukturne projekte, ali i jačanje turističkih potencijala. Sremska Mitrovica ima izuzetne turističke resurse, jer je retko koji grad u Evropi bogat ovakvim arheološkim nalazištima koja svedoče o postojanju Rimskog carstva.“
Gojkovićeva je posebno pohvalila gradonačelnika Nedimovića za viziju i napore koje ulaže u unapređenje grada:

„Gradonačelnik Nedimović pokazuje izuzetnu energiju i posvećenost u vođenju grada. Takođe, želela bih da istaknem da Pokrajinska vlada, uz podršku republičke, aktivno učestvuje u razvoju ključnih kulturnih projekata, uključujući izgradnju nove zgrade pozorišta, koja je velika investicija i koja će značajno doprineti kulturnoj sceni grada. Sremska Mitrovica ima sve potencijale da postane kulturni centar regiona i može računati na našu punu podršku.“

Kurir.rs/Dijana Šćekić