Pod vodom nebranjeni deo: U istom danu u Bezdan i Apatin stigao vrh poplavnog talasa (foto)

Vodostaj iznosi 673 cm, što znači da ne prelazi liniju vanredne odbrane od poplava.

Printscreen/RTS

U istom danu u Bezdan i Apatin stigao je vrh poplavnog talasa i Dunav je počeo da opada.

Kako navodi Republički hidrometeorološki zavod, vodostaj Dunava kod Bezdana i Apatina dostigao je najviši nivo. Vodostaj iznosi 673 cm, što znači da ne prelazi liniju vanredne odbrane od poplava.

Printscreen/RTS 

"Evo danas je situacija, radujemo joj se, zato što je Dunav počeo da pada, noćas od dva sata on je opao 4 centimetra, što nas jako, jako, jako veseli i po nekim saznanjima Dunav će početi baš baš jako da opada tako da će možda i 2 metra u narednih 24 sata da opadne i veseli nas da ćemo već u subotu ili nedelju doći nazad u svoje vikendice, da ćemo početi da čistimo od mulja, od svega toga što je Dunav doneo i moći ćemo da vraćamo stvari koje smo dizali gore da ne bi poplava nam uništila, tako da ćemo se konačno vraćati u normalan život, sušiti prostorije, početi sa krečenjem u narednih mesec dana ili tako nešto, samo da se zidovi malo osuše pa da možemo da počnemo da krečimo, da vraćamo nazad sve u normalan život na koji smo mi navikli ovde da živimo. Tako da, danas smo veseli i pored ove kiše koja apsolutno neće uticati dalje na porast ili tako nešto jer je ovo jako, jako mala kiša, a Dunav je već dostigao svoj plafon, tako da, veseli smo" kaže Josip Stipić, iz Baračke, objašnjavajući na koji način bi ovaj problem mogao nekako da se reši:

Printscreen/RTS 

“To je dosta velik posao ali možda bi se moglo rešiti nekom izgradnjom nekoga nasipa koji ne bi bio duži od možda 2km jer postoji kao neka prevodnica km i po ili 2km udaljeno odavde i ako bi se digao neki nasip možda nasip od jednog, dva, dva i po metra mi bi bili spašeni od ovih poplava. Tako da to bi bilo jako dobro a ujedno bi bilo dobro zbog toga što ovde Dunav češe ovu obalu i on je bukvalno guta, jede. Znači ujedno bi se i spasilo to da Dunav promeni svoj tok, znači bila bi sigurnost maksimalna za ovo vikend naselje koje je najveće u ovom toku Dunava koji teče kroz Srbiju. Znači 420 vikendica imamo, to je negde oko 1200, 300 ljudi koji ovde dolaze, da li za vikend ili žive ovde. Ne živi veliki broj, živi možda 15, 20 porodica koje su non stop ovde, tako da to bi puno, puno značilo za te ljude" dodaje Stipić.

Kako je najavljeno, poplavni talas na Dunavu kod Novog Sada očekuje se 27-og i 28-og septembra.

(Kurir.rs/RTS)