Bivši radnik Twittera dobio Maska na sudu: Ovo bi mogao biti početak ozbiljne "oluje" za milijardera

Pobeda bivšeg radnika Twittera u pravnom sporu oko neisplaćenih otpremnina mogla bi da podstakne više bivših zaposlenih da pokrenu slučajeve protiv kompanije društvenih medija, rekli su pravni stručnjaci.

Shutterstock

Bivši radnik Twittera, koji je otpušten tokom haotičnih posledica preuzimanja platforme društvenih medija od strane Elona Muska, dobio je slučaj nakon što je on rešen arbitražom zatvorenih vrata.

Odluka dolazi skoro dve godine nakon što je Elon Musk završio preuzimanje Twittera vrednog 44 milijarde dolara, a zatim otpustio oko polovine osoblja kompanije nedelju dana kasnije.

Shutterstock 

 Advokat bivše zaposlene Twittera, Šenon Lis-Riordan, navodno je u dopisu rekla da je njenom klijentu dodeljena puna otpremnina i da očekuje da će više odluka biti objavljeno u narednim mesecima. Postoji 15 drugih slučajeva koji su takođe imali arbitražna saslušanja.

Pobeda bivšeg radnika Twittera je prva od onoga što stručnjaci kažu da bi moglo da dovede do još mnogo sličnih rešenja. To bi moglo probuditi nadu za druge bivše zaposlene koji smatraju da su njihovi sporazumi o otpremnini pogrešno postupljeni tokom Muskovog burnog restrukturiranja Twittera, koji se sada zove X.

Džejmi E. Rajt, advokat za rad i osnivač advokatske firme Rajt, rekao je da bi arbitražna presuda mogla da inspiriše bivše zaposlene na Twitteru koji su „podneli slične arbitražne tužbe da dalje nastave sa svojim slučajevima“.

Shutterstock 

To bi moglo podstaći Muska da se nagodi sa drugim bivšim zaposlenima

Iako ishod nije obavezujući presedan poput sudske presude, Rasel Morgan, direktor i osnivač Morgan Legal Group-a, rekao je da još uvek može da ubedi da se pridruže. Takve arbitražne presude mogle bi da pomognu da se „pomeri brojčanik“ u sličnim slučajevima.

   - Ovo bi moglo predstavljati presedan za sve ostale zaposlene koji tvrde da im se još duguje novac i vrši pritisak na kompaniju društvenih medija da se nagodi, rekao je Morgan.

Shutterstock 

- Musk bi takođe trebalo da razmotri nagodbu sa drugima sa sličnim pritužbama kako bi izbegao narušavanje reputacije i troškove zbog više pravnih bitaka, rekao je Rajt.

X i Musk se takođe suočavaju sa tužbom zbog otpremnina od 100 bivših radnika Twittera koji su otpušteni 2022. Lisa Blum, advokat koji zastupa grupu, rekla je da „pozdravljaju“ odluci arbitra i ohrabrila je Muska da „ uradi pravu stvar sada i plati radnicima koji su izgradili Twitter ono što im je obećano."

Shutterstock 

Oni i dalje agresivno vode svoje slučajeve i zakazali su pojedinačna arbitražna saslušanja za svakog od klijenata. Saslušanja će početi u decembru 2024. i trajati do avgusta 2025. godine.

Musk je izbegao tužbu za otpremninu od 500 miliona dolara

U julu je savezni sudija u severnom okrugu Kalifornije odbacio tužbu bivših zaposlenih na Twitteru u kojoj se tvrdilo da kompanija duguje otpremninu od 500 miliona dolara za oko 6.000 otpuštenih radnika. Sudija je na kraju našao nedovoljne činjenice koje bi podržale tvrdnju da Zakon o osiguranju prihoda od penzionisanja zaposlenih (ERISA), savezni zakon, reguliše otpremninu.

Nedeljama nakon što je Musk preuzeo kompaniju, poslao je mejl širom kompanije dajući zaposlenima oštar izbor: ili da se prijave da rade po "ekstremno tvrdokornoj" stopi i pomognu u izgradnji "Twittera 2.0" ili da daju ostavku.

Shutterstock 

 „Ovo će značiti da radite dugo sa visokim intenzitetom“, napisao je Musk u mejlu. "Samo izuzetan učinak će predstavljati prolaznu ocenu."

On je dodao da će svako ko ne klikne da na priloženom Google obrascu do sledećeg dana dobiti tromesečnu otpremninu.

Geri Runi, bivši radnik Twittera, otpušten je nakon što nije odgovorio na imejl i izneo je svoj slučaj irskoj Komisiji za odnose na radnom mestu. U avgustu je Runi dobio nepravedan slučaj otpuštanja i dobio je oko 600.000 dolara.

Za Muska i X ostaje pitanje da li se bore za svaki slučaj ili pronađu način da reše ono što bi mogla biti oluja tužbi.