SKUPŠTINA SRBIJE Mali: Dinara nismo printali! Brnabić izrekla opomenu Ponošu, izvređao ministarku i sve žene u Srbiji: Poslao je da kuva ručak?! Ćuta se bahatio

Četvrti dan rasprave o rebalansu budžeta, sednica počela poslaničkim pitanjima. Brnabić: Opozicija podnela neverovatnih 146 amandmana a odugovlači sednicu. Ćuta se bahatio na sednici, Brnabić mu odgovorila: Kumim vas, preklinjem, pročitajte poslovnik! Ponoš uvredio ministarku i sve žene u Srbiji

Zorana Jevitć

BEOGRAD - U Skupštini Srbije danas je četvrti dan rasprave o predloženom rebalansu budžeta kojim se predviđa prihod veći za 133 milijarde dinara, a rashod za 193 milijarde. Raspravlja se i o pratećim zakonima na koje je podneto 146 amandmana, od kojih 119 na rebalans budžeta.

Današnja sednica, s obzirom da je četvrtak, počela je poslaničkim pitanjima.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila je opoziciju na otvaranju današnje rasprave o rebalansu budžeta u parlamentu da kaže šta i kako hoće da radi u Narodnoj skupštini, s obzirom na to da namerno odugovlači sednicu.

Ona je istakla da je opozicija podnela neverovatnih 146 amandmana o kojima treba da se raspravlja do kraja vanrednog zasedanja, koje ističe 30. oktobra u ponoć. Po zahtevu opozicije, rasprava o litijumu i Kosovu i Metohiji takođe treba da se održi u okviru vanrednog zasedanja.

Zorana Jevitć 

Nevena Đurić: Poslanik Aleksić kao predsednik opštine Trstenik imao platu 113.000 dinara, prvo što je uradio - sam je sebi povećao platu

Đurićeva je rekla da je važno da čuju građani Srbije kako je bilo pre 12 godina kada je poslanik Miroslav Aleksić postavljen na mesto predsednika opštine Trstenik. Njegova plata tada je bila 113.000 dinara a prosečna plata u opštini tada je bila nešto više od 34.000 dinara, što znači da je imao triput veću platu a da je prvo što je uradio kad je došao na mesto predsednika opštine bilo to da sam sebi poveća platu što je i uradio.  

- Pljuje sopstvenu državu uvek i na svakom mestu a od te iste države se nije ogradio kad je trebalo da uzme subvenciju za kupovinu traktora - rekla je Đurićeva.

Youtube Printscreen 

Ministar Mali: Ko će da ode na stadion nego ljudi, ko će to da koristi nego ljudi

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je poslanicima opozicije na kritike upitavši za koga je stadion ako ne za ljude, ko će to da koristi nego ljudi, za koga su penzije i plate nego za ljude i to poslanik koji je žario ekonomijom Srbije od 2000. do 2012. pa je ostavio pustoš.

- Kolika je plata u vaše vreme bila? 100 evra? Niste imali para ni da ih isplatite - kazao je Mali naglasivši da se neće uvoditi nikakav ekstraporez jer "to nije naša politika". - Naša politika je predvidivost, dodao je Mali.

- Sve što ste radili, pogrešno ste radili, kako vas nije sramota a dobro je da ste primetili da na računu ima novca a vi ste bili u minusu više od 5 milijardi, kaže Mali koji je naglasio da "dinara nismo printali i da se borimo protiv inflacije i to eksterne u poslednje tri godine za koju nismo mi krivi i koja je uzrokovana spoljnim događanjima."

Youtube Printscreen 

Odgovor Malog Nikeziću

- Želim da komenatrišem izjavu poslanika iz opozicije. Prosto neverovatno sa kojim licemerjem on iznosi podatke, podsetiću da je on osoba koja je zajedno sa ljudima koji su i danas u njegovoj stranci dominirala, žarila i palila, kada je u pitanju ekonomska politika od 2000. do 2012. i kada nam je kao pustoš ostavila Srbiju. Taj poslanik se usudio da kaže da to nije za ljude. A ko će to da koristi. Ko će to da koristi nego ljudi. Vaš problem je da vas je bilo briga za ljude. Govorite o tome da rebalans budžeta nije za ljude. Samo da razumete razliku između Srbije danas i one koju ste nam ostavili. Od 1. januara biće veća minimalna zarada. Niste imali novca za penzije. Pustoš i rupa je ostala u budžetu. Vas nije sramota. Prodao sve prirodne resurse za 400 miliona evra i sad on spočitava šta se dešava. Kao da je pao s marsa. Govorite o penzijama, vi nam niste ostavili novac ni da platimo te penzije. To je vaš mentalitet, vi biste samo nekoga da oporezujete, globite, što je bilo vaša politika do 2012. godine. Zato imamo poverenje investitora, nikada nismo imali veće investicije. Svako obećanje koje dajemo, ispunimo. Uvek iskreno, transparentno idemo sa ciljevima naše politike - kazao je Mali.

Lutovac vređao Brnabićevu a Ponoš ministarku Đurđević Stamenkovski i sve žene Srbije

Zdravlje Brnabićeve pomenuo je Zoran Lutovac (DS) koji ju je upitao zašto je došla jer širi virus tu gde sedi 250 ljudi, a nešto kasnije je rekao da nije sposobna da vodi sednicu. Ona mu je odgovorila da "ćemo videti je li sposobna" a prethodno mu se zahvalila što brine o njenom zdravlju i upitala ga ima li rendgenski vid da vidi je li ona pod virusom.

Tokom rasprave za reč se javio i Zdravko Ponoš koji se obratio ministarki za brigu o porodici Milici Đurđević Stamenkovski i zaprepastio sve prisutne.

- Mi ćemo prihvatiti vaš predlog, nemojte da kvarite atmosferu. Radite nešto drugo, idite skuvajte ručak, okačite zavesu, spremite ispit, odmorite se...

 Naime, poslanik Zdravko Ponoš obratio se ministarki za brigu o porodici Milici Đurđević Stamenkovski uvredivši je pred celom salom tako što je rekao sledeće: 

- Mi ćemo prihvatiti vaš predlog, nemojte da kvarite atmosferu. Radite nešto drugo, idite skuvajte ručak, okačite zavesu, spremite ispit, odmorite se...

Youtube printscreeen 

Na to je predsedavajuća Brnabić odmah reagovala i izrekla opomenu Ponošu.

- Izričem vam opomenu, jer ste sada uvredili sve žene! Kada pogledate jednu ženu i kažete joj da može da skuva ručak, jer valjda ni za šta drugo nije, time ste uvredili sve žene u Republici Srbiji i zato vam izričem opomenu!

Zoran Lutovac (DS) osvrnuo se na pomen žena o kojima je govorio potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, koji je rekao da obožava žene bez obzira na izgled koji je nebitan i na godine koje su samo broj. Lutovac je zamerio na takvom načinu obraćanja ženama na šta mu je Vulin rekao da mora da poradi na svom senzibilitetu jer bi onda razumeo da je govorio o duhovnoj a ne fizičkoj lepoti.

- Ako se bila koja dama našla uvređenom, ja se izvinjavam, ali ja žene i dalje obožavam - kazao je Vulin na šta je Lutovac opet tražio reč od predsedavajuće Brnabić pa joj rekao:

- Zamislite da ste vi govorili predsednice kako volite žene, na šta bi to ličilo...

- Hvala gospodine Lutovac, znate mene nije sramota, ja volim žene, nikakav problem, ja se sve slažem s ministrom Vulinom... ne znam šta vam je to značilo ..., rekla je Brnabićeva  i potom mu odgovorila na uvijenu uvredu.

- Vi to tako deklarativno, vi i vaša stranka, tako podržavate ljudska prava a svaki put kad meni možete da prebacite, vi mi prebacite, tako vi podržavate ljudska prava - kazala je Brnabićeva.  

O litijumu 

Poslanici vladajuće koalicije i opozicije ponovo su danas diskutovali o tome da li će i kada biti održana sednica posvećena litijumu, a opozicioni poslanici su izneli i različite stavove da li predsednik Srbije treba da prisustvuje toj i sednici o Kosovu i Metohiji koju su takođe tražili predstavnici opozicije.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je nekoliko predstavnika opozicije tražilo da predsednik Srbije ne dolazi na sednicu. "Ja verujem da bi jedva čekao da dođe da se sa ovakvim političkim gromadama porve, da ne ponavljam priče o panti i piti", rekao je Jovanov. On je takođe ponovio da opozicija beži od rasprave o predlogu zakona o litijumu, koji su podneli jer je manjkav. "Pokušavaju da pobegnu od te rasprave i da kažu kako vlast nije dala da se govori. A ističe vreme za vanredno zasedanje", rekao je Jovanov. "Je l' ste za trajnu zabranu kopanja litijuma ili niste, hoćete da predsednik dođe ili nećete, hoćete li danas sednicu ili sutra? Hajde pomozite nam da vam pomognemo", poručio je Jovanov.

Na pozive predsedavajućoj Marini Raguš da uspostavi red i da se napravio "cirkus", Raguš je odgovorila da "cirkusa neće biti, ali da će biti pauze". "Ako ne budem mogla da obezbedim red, neće biti sednice, tako da vi odlučujete", rekla je Raguš.

Raguš je rekla Jovanoviću Ćuti da je iz aktivizma ušao u Skupštinu gde, kako je podvukla, postoje procedure. "Biće sednice koju ste tražili, sa izmenama i dopunama koje ste tražili, pitanje je da li će biti 30. septembra", rekla je Raguš.

Aleksić na telefonu usred sednice

Dok je Aleksićev kolega Đorđe Stanković govorio, Aleksić je bio na telefonu.

Youtube Printscreen 

Vulin i Aleksić o hibridnom ratu

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin kazao je da pojedini predstavnici opozicije namernim plasiranjem laži vode hibridni rat protiv svoje zemlje.

Reagujući na tvrdnju šefa poslaničke grupe Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića da je on, dok je bio šef BIA, učestvovao u prebacivanju ruskog državljanina optuženog za krijumčarenje oružja, iz Milana u Moskvu, Vulin je na sednici Skupštine Srbije rekao da je to nemoguće, jer bi morao da prođe pola EU i da on i ne zna o kome Aleksić govori. Vulin je rekao da nije strašno što Aleksić, kako je rekao, laže, već što unižava svoju zemlju.

"Ako smo se pitali gde je gospodin proveo mesec dana u Americi, sad znate. Išao po instruktažu da mu kažu šta da kaže, šta da pita, koga da napada. Dovodite svoju zemlju u poziciju da ona sad treba nekome nešto da se pravda. Vi bacite jednu potpunu laž, važno je da sad ovo može se zavrti po raznim portalima i onda će ti portali da budu preneti u okruženju, u regionu", rekao je Vulin.

Kako je rekao, neće se govoriti kako i odakle su došle informacije, već će samo biti preneto kao gotova činjenica. "A onda će se vratiti ponovo kod nas, tako što ćemo mi prenositi od portala koji su došli iz okruženja, opet potpuno bez ikakve svesti odakle je šta došlo, da li ima bilo kakvog utemeljenja. To se inače zove, kao deo hibridnog rata, 'ping pong'. Prebacite lopticu pa vam vrate lopticu", konstatovao je Vulin.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je izlaganje Aleksića primer kako se odugovlači sednica i dovodi do toga da sednica o litijumu ne može da se održi. "Umesto da priča o tački dnevnog reda, a to je amandman jednog poslanika, on je lično vređao i napadao potpredsednika vlade Aleksandra Vulina", rekao je Jovanov navodeći da je iskoristio priliku da iznosi nesitine o nekim vezama sa Rusima. "Kakve veze to ima sa dnevnim redom?", pitao je Jovanov.

Počela rasprava o amandmanima: Polemika Jovanova i Milivojevića

Poslanici su počeli raspravu o amandmanima na predlog rebalansa budžeta i ostalih zakona koji su na dnevnom redu, posle čega je došlo do polemike šefa poslaničke grupe SNS Milenka Jovanova i poslanika DS Srđana Milivojevića.

Jovanov je, na tvrdnje Milivojevića, da je bivša vlast izgradila 1.400 kilometara puteva rekao da su to "stelt" putevi, koje, kako je rekao, niko osim njih nije video.

"Završetak kompletnog koridora 10 je manje koštao nego jedan most. To da će na svaki način da pravda NATO agresiju na ovu zemlju, to je jasno i nisam očekivao da bude drugačije. Prosto neko ko je bio NATO dobrovoljac iz 1999. i iz uverenja postavljao lokatore, ne očekujem da osuđuje ono što je NATO posle s tim lokatorima radio", rekao je Jovanov. On je rekao da je besramno i nisko bilo i Milivojevićevo prozivanje predsednice parlamenta Ane Brnabić zato što nije bila na sednici dva dana.

Zorana Jevitć 

"Ana Brnabić je imala virus i bila bolesna i dva dana primala infuziju, a ovo pokazuje koliko nisko jedan čovjek može da padne, ne postoji ni to zavlačenje pod klupu koje bi bilo adekvatno sramoti koju bi svako ko ima i malo obraza doživeo", rekao je Jovanov. On je odbacio navode opozicionih poslanika da vladajuća koalicija beži od rasprave o litijumu, navodeći da je akt koji su oni podneli "apsolutno aljkav".

"Krenuli su u sazivanje sednice sa namerom da imaju dve tačke dnevnog reda, a onda se potpisalo njih 86 i shvatili su da im nedostaje jedna tačka dnevnog reda. Dakle, zaboravili su 50 odsto dnevnog reda", rekao je Jovanov i dodao da jedva čekaju da počne rasprava o litijumu.

Brnabićeva Đurkoviću (Novi DSS): Dala im vlada kad je premijer bio Vojislav Koštunica

Na poslaničko pitanje Đurkovića ministru Aleksandru Martinoviću, Brnabićeva je rekla da on može teško da mu odgovori, to jest da od njega ne očekuje odgovor što se tiče prodaje poljoprivrednog zemljišta Rio Tintu jer država tu nije posredovala ni uticala, jer tu ne treba ni saglasnost, ni dozvola.

- Vlasnici ga prodali, kupio ga ko je hteo... Ko hoće da proda, ko hoće da kupi, država s tim nema nikakve veze... A što se tiče toga ko je dao pravo istraživanja Rio Tintu na poljoprivrednom zemljištu, taj odgovor morate da potražite u vašoj stranci jer im je dala vlada kad je premijer bio Vojislav Koštunica - rekla je Brnabićeva i dodala: "Teško da tu Martinović može da pomogne, a za sve ostalo zamoliću vladu da što pre odgovori..."

Youtube Printcreen 

Poslanik Nikolić predložio uvođenje bećarskog poreza!

Poslanik Slobodan Nikolić iz Ruske stranke predložio je uvođenje bećarskog poreza za sve samce i samice kako bi više novca bilo za porodice sa decom. 

Youtube Printscreen 

Brnabić: Opozicija podnela neverovatnih 146 amandmana a odugovlači sednicu

Predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila je opoziciju na otvaranju današnje rasprave o rebelansu budžeta u parlamentu da kaže šta i kako hoće da radi u Narodnoj skupštini, s obzirom na to da namerno odugovlači sednicu.

Ona je istakla da je opozicija podnela neverovatnih 146 amandmana o kojima treba da se raspravlja do kraja vanrednog zasedanja, koje ističe 30. oktobra u ponoć. Po zahtevu opozicije, rasprava o litijumu i Kosovu i Metohiji takođe treba da se održi u okviru vanrednog zasedanja.

- Apsolutno sam želela danas da kažem svima, vama narodnim poslanicima i građanima Srbije, da vi, pre svega poslanici opozicije, morate da odlučite šta su vam prioriteti i šta želite da radimo u Narodnoj skupštini. Podneli ste predlog Zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora. U predlogu ste tražili da to bude na vanrednom zasedanju koje po zakonu traje do 30. septembra u ponoć.

Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija 

Od prvog oktobra počinje, po zakonu, redovno zasedanje. A onda ste istovremeno podneli 146 amandmana na ove zakone o kojima trenutno raspravljamo. Korisite svako pravo na repliku, svako pravo na povredu poslovnika koje je u stvari replika, a ne povreda poslovnika. Otežete sednicu, odugovlačite, ne možemo da se dogovorimo kako da radimo da završimo ovu sednicu. A onda ste dodatno podneli i zahtev za sednicu o Kosovu i Metohiji koje takođe treba da bude u vanrednom zaedanju. Vi ili ne znate kad se završava vanredno zasedanje, ne znate Zakon o Narodnoj skupštini ili ne želite da se to desi, da ovde raspravljamo o litijumu i Kosovu i Metohiji - rekla je predsednica skupštine.

- Evo, molim vas da radite šta želite sa tih 146 amandmana da bismo završili ovu sednicu i počeli sednicu o predlogu zakona o litijumu. Molim vas, molim vas! Sada vam objašnjavam kako možemo da radimo. Molim vas da se dogovorimo kako ćemo da radimo, tome inače služe kolegijumi. Neki predstavnici poslaničkih grupa opozicije učestvuju na tim kolegijumima i ja im se na tome zahvaljujem. Ali znate, 146 amandmana sa dinamikom rada koju smo videli od ponedeljka znači da mi ni ovo što imamo ne možemo da završimo u redovnom zasedanju - zaključila je Brnabić.

"Kumim vas, molim vas, pročitajte poslovnik, to je minimum što svaki poslanik treba da uradi"

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta na početku sednice pitao je predsednicu parlamenta zašto nisu prisutni članovi Vlade, kojima bi postavljao pitanja a ona ga je zamolila da pročita Poslovnik, ističući da članovi Vlade ne prisustvuju ovom delu sednice i da će u parlamentu biti od 16 do 19 časova kada će odgovarati na pitanja poslanika (svakog poslednjeg četvrtka u mesecu kada je sednica u toku).

Bahato: Ćuta krenuo da viče "Gospođo Brnabić, jel ste prisutni? Jel ste tu?"

Poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta povisio je ton na predsednicu Skupštine ponašajući se neprimereno.

"Gospođo Brnabić, jel ste prisutni? Jel ste tu? Gde su ministri kojima mi treba da postavljamo pitanja!?", galamio je Ćuta na šta mu je Brnabić odgovorila:

"Poslaniče, molim vas, kumim vas Bogom, da pročitate Poslovnik! Ministri u ovom delu sednice nisu obavezni da prisustvuju. Molim vas da pročitate Poslovnik da bismo mogli da nastavimo da radimo".

Brnabićeva je na početku konstatovala da je 107 poslanika prisutno, što znači da parlament normalno nastavlja sa radom.

Podsetimo, poslanici su i juče, treći dan zaredom, raspravljali o predloženom rebalansu budžeta.

Ukupni prihodi predviđeni rebalansom iznose 2.173,3 milijarde dinara, što je za 6,5 odsto više od inicijalnog budžeta, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a.

Između ostalog, povećavaju se sredstva za poljoprivredu, a budžet za taj sektor iznosiće 7,3 odsto budžeta, dok je za kapitalne investicije izdvojeno ukupno 706,2 milijarde dinara.

Takođe, kako je rečeno, izdvajanja za prosvetu veća su za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva zaštite životne sredine veći za 3,1 milijardu dinara.

Kurir.rs

 BONUS VIDEO

xxxhttps://pubads.g.doubleclick.net/gampad/ads?iu=/338515395/Kurir_video&description_url=https%3A%2F%2Fwww.kurir.rs&tfcd=0&npa=0&sz=320x50|360x200|400x300|640x480|1280x720&gdfp_req=1&output=vast&unviewed_position_start=1&env=vp&impl=s&correlator=&cust_params=video_options%3Dpre-roll&site=kurir.rsxxx

This browser does not support the video element.

Skupština Srbije  Kurir