SVE UČESTALIJA KRAĐA VOZILA U OVOM GRADU U SRBIJI, A SVIMA JE JEDNO BILO ZAJEDNIČKO: Obratite pažnju na neobične aktivnosti, a evo kako možete da zaštiti vozilo

Zahvaljujući brzim akcijama policije, svi počinioci ovih krivičnih dela su identifikovani i protiv njih su podnete krivične prijave.

Shutterstock

U Sremskoj Mitrovici, učestale krađe vozila postale su ozbiljan problem, zbog čega je policija uputila apel građanima da pojačaju mere opreza. Nezaključana vozila i ključevi ostavljeni u bravi predstavljaju savršenu priliku za počinioce krivičnih dela poput krađe i neovlašćene vožnje.

Od početka godine, policiji je prijavljeno 20 slučajeva krađe vozila, a u svim slučajevima zajednički faktor je bila nepažnja vlasnika – sva vozila su bila otključana.

Policija u Sremskoj Mitrovici apeluje na građane da ne ostavljaju svoja vozila otključana i ključeve u kontakt bravi. Ovakva nepažnja često privlači počinioce krivičnih dela poput krađe i neovlašćene vožnje. Na području Sremske Mitrovice, od početka godine, prijavljeno je 20 krađa vozila. Zajedničko svim slučajevima je to da su vozila bila otključana, a ključevi ostavljeni unutar vozila. Zahvaljujući brzim akcijama policije, svi počinioci ovih krivičnih dela su identifikovani i protiv njih su podnete krivične prijave.

Podsećamo građane da uvek zaključavaju svoja vozila i ne ostavljaju ključeve u bravi, naročito kada parkiraju automobile na javnim mestima, izvan garaža i dvorišta, piše u saopštenju PU Sremska Mitrovica.

Kako zaštititi vozilo od krađe: Saveti za vozače

U vreme kada se broj krađa vozila povećava, ključno je da svaki vlasnik automobila preduzme sve potrebne mere kako bi zaštitio svoj automobil od potencijalnih lopova. Uprkos modernim sigurnosnim sistemima, mnogi automobili i dalje postaju lake mete, naročito kada vlasnici zanemaruju osnovne bezbednosne navike. U ovom tekstu donosimo nekoliko jednostavnih, ali efikasnih saveta kako da smanjite rizik od krađe svog vozila.

1. Uvek zaključavajte vozilo

Jedna od najjednostavnijih i najočiglednijih mera koju mnogi vozači često zaboravljaju jeste zaključavanje automobila. Čak i kada napuštate vozilo na kratko, obavezno ga zaključajte. Statistike pokazuju da veliki procenat ukradenih vozila nije bio zaključan, što lopovima pruža savršenu priliku za brzu krađu.

2. Ne ostavljajte ključeve u bravi

Ostavljanje ključeva u kontakt bravi, naročito dok je vozilo parkirano, ozbiljan je bezbednosni rizik. Lopovi često iskoriste trenutak nepažnje i odvezu automobil. Bez obzira na to koliko vam se čini da je vaša okolina bezbedna, ključeve uvek nosite sa sobom.

3. Koristite mehaničke zaštite

Iako se moderni automobili oslanjaju na elektronske sisteme zaštite, dodatne mehaničke mere, poput blokade volana ili menjača, mogu biti izuzetno efikasne. Ovi uređaji ne samo da otežavaju posao lopovima, već ih često i odvrate od pokušaja krađe.

4. Parkirajte na osvetljenim i prometnim mestima

Izbor mesta gde parkirate svoje vozilo može igrati veliku ulogu u njegovoj zaštiti. Lopovi obično ciljaju vozila koja su parkirana na mračnim, zabačenim mestima gde postoji manja šansa da budu primećeni. Kada god je to moguće, parkirajte automobil na osvetljenim i prometnim mestima ili koristite garaže.

5. Ne ostavljajte vredne stvari na vidnom mestu

Čak i ako ne planirate da ostavite vozilo na duže vreme, izbegavajte da vredne stvari poput torbi, mobilnih telefona ili laptopova ostavljate na vidljivim mestima. One mogu privući pažnju lopova, što može rezultirati provalom ili krađom automobila.

6. Koristite alarm i sigurnosne sisteme

Ugradnja alarmnog sistema je jedna od najefikasnijih mera zaštite. Alarm može brzo privući pažnju prolaznika i obeshrabriti lopova. Ukoliko vaš automobil nema fabrički ugrađen alarm, razmislite o ugradnji dodatnog sigurnosnog sistema ili praćenja putem GPS uređaja, koji može pomoći u pronalasku vozila u slučaju krađe.

7. Redovno proveravajte brave i prozore

Oštećene brave ili prozori koji se ne zatvaraju do kraja mogu biti laka meta za provalnike. Redovno proveravajte ispravnost svih sistema za zaključavanje i osigurajte da svi prozori budu potpuno zatvoreni pre nego što napustite vozilo.

8. Nikada ne ostavljajte dokumente u vozilu

Dokumenti poput saobraćajne dozvole i osiguranja nikada ne bi trebalo da ostaju u vozilu. U slučaju krađe, oni mogu olakšati lopovima dalju prodaju automobila ili izvršenje drugih prevara.

9. Obratite pažnju na neobične aktivnosti

Ukoliko primetite sumnjive osobe u blizini vašeg automobila ili vozila koja dugo stoje na istom mestu bez ikakvog razloga, prijavite to nadležnim organima. Lopovi često prate vozila pre nego što pokušaju krađu, a rano otkrivanje takvih aktivnosti može sprečiti incident.