SRBIJA KAO GLAS RAZUMA U UJEDINJENIM NACIJAMA Ne pristajemo na jednostrana rešenja koja bi ugrozila naše vitalne interese, ali ostajemo posvećeni evropskom putu

Poruka predsednika Vučića je konkretna i konzistentna – Srbija se zalaže za mir i stabilnost, poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, a zauzvrat traži samo isti takav tretman

Kurir Televizija

Govori predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija uvek izazovu veliku pažnju javnosti, pa tako i ovaj na početku 79. redovnog zasedanja Generalne skupštine. Ključni aspekt Vučićevog govora bio je njegovo snažno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava, što je aktuelna tema u savremenom svetu i nešto što Zapad i te kako može da razume i na čemu tako često insistira.

Nažalost, danas se mnoge zemlje suočavaju s ugroženošću suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te je predsednik države s pravom morao da naglasi i ponovi neophodnost očuvanja međunarodnog poretka u zgradi organizacije čiji je to zadatak. Njegovo insistiranje na principima ima posebnu težinu, zbog konteksta u kojem se nalazi Srbija, koja je kroz svoju istoriju i danas, često suočena s nepravdama i kršenjima međunarodnog prava.

Poruka koja je poslata je konkretna i konzistentna – Srbija se zalaže za mir i stabilnost, poštuje teritorijalni integritet svih zemalja, pa tako i Ukrajine, a zauzvrat traži samo isti takav tretman. Od suštinske je važnosti bilo da region, ali i ceo svet, s tako važnog mesta još jednom čuje da nećemo odstupiti od svojih principa kad je u pitanju naše Kosovo i Metohija, ali da ćemo u odbrani interesa koristiti našu sve bolju međunarodnu poziciju.

Kurir Televizija 

Druga, a ne manje važna poruka predsednika Vučića tokom govora jeste jasno iskazana posvećenost evropskim integracijama. Srbija svoju budućnost vidi u Evropskoj uniji, sa snažnom željom da taj proces bude pravedan, transparentan i zasnovan na uzajamnom poštovanju, ali i uz nedvosmisleno priznavanje pozitivno napravljenih pomaka. Građanima Srbije, kod kojih raste skepsa prema procesu integracija, ovo bi svakako značilo.

Naš put ka EU koristan je na više frontova. Pored jačanja međunarodne pozicije, pridruživanje EU donosi više standarde u ekonomiji, zdravstvu i obrazovanju. Na primer, Srbija zbog toga dobija više investicija od evropskih kompanija koje otvaraju nova radna mesta i podižu kvalitet života. Bolje plate, sigurnija radna mesta i modernizovana infrastruktura (putevi, škole, bolnice), bolji kvalitet hrane, lekova, tehničkih proizvoda i usluga...

Koristeći fondove EU za projekte razvoja infrastrukture, obrazovanja i zaštite životne sredine, gradovi i opštine dobijaju novac za izgradnju novih puteva, mostova, ili modernizaciju škola i bolnica. Takođe, ono što je meni intimno najbitnije, EU ima najviše standarde u zaštiti prava pojedinaca zasnovanim na principu jednakih mogućnosti, što znači jednake plate muškaraca i žena za isti rad, bolju zaštitu žena od nasilja, kao i podršku u usklađivanju porodičnog i profesionalnog života. Ovo je jedan od segmenata gde Srbija ne zaostaje mnogo za najrazvijenijim zemljama i na ovim poljima možemo da naglasimo našu posvećenost napretku i jednakost s njima.

Dalje, Vučićev govor nije samo diplomatska pobeda Srbije, već i snažna poruka svetu da Srbija, kao zemlja s bogatom istorijom i ključnim geopolitičkim položajem, uprkos izazovima ostaje posvećena dijalogu, miru i međunarodnoj saradnji. U vremenu kad je svet suočen s rastućim tenzijama i polarizacijom, predsednikov poziv na poštovanje međunarodnog prava i dijaloga dolazi kao važan podsetnik na vrednosti koje su ključne za očuvanje mira i stabilnosti. Srbija, iako mala zemlja, može poslužiti kao primer da su mir, dijalog i saradnja univerzalne vrednosti koje svi narodi moraju težiti da sačuvaju.

Da sumiram, predsednik Vučić je u svom govoru, uz izražen diplomatski ton, jasno stavio do znanja da Srbija neće pristati na jednostrana rešenja koja bi ugrozila njene vitalne interese, ali i da ostaje posvećena evropskom putu i saradnji s međunarodnom zajednicom. Njegov govor predstavlja ključni trenutak za pozicioniranje Srbije na međunarodnoj sceni, šaljući jasnu poruku o kontinuitetu vođenja odgovorne politike u skladu s principima mira i stabilnosti, ali i kao potvrda sve većeg značaja Srbije na globalnoj političkoj sceni, kao i njenog utemeljenog mesta u evropskim i međunarodnim procesima.

Biznis.Kurir.rs/Politika