BEĆIROVIĆ ANTISRPSKIM GOVOROM OBRUKAO BIH I NASTAVIO DA RUŠI DEJTONSKI POREDAK! Analitičari: Jaka Srbija svima problem u regionu!

Denis Bećirović pred Generalnom skupštinom UN izneo optužbe na račun Srbije

AP/Armin Durgut

Političko Sarajevo nastavlja da demonstrira politiku širenja iracionalnog straha od Srbije. Ovoga puta za te svrhe iskorišćena je govornica u Generalnoj skupštini UN u Njujorku, sa koje je predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović izneo ozbiljne optužbe na račun Srbije i srpskog naroda. Srbija je ekspresno reagovala uputivši pismo generalnom sekretaru UN i predsedniku GS svetske organizacije, u kojem je navela da su Bećirovićeve izjave "niz neosnovanih i malicioznih optužbi".

Čvrsto za mir

U pismu se, kako saznajemo, upozorava na pokušaj Bećirovića da zloupotrebom izlizanog narativa o velikoj Srbiji oživi konflikte iz devedesetih godina prošlog veka u regionu. Naglašava se i da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim. Srbija je generalnom sekretaru UN i predsedniku GS UN ponovila svoju opredeljenost za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju i istakla da će upravo to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu. Takva opredeljenost Srbije, kako se naglašava, izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.

Stav Srbije je da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu Zapadnog Balkana. U pismu se navodi i da bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj. Naša zemlja je obavestila čelnike svetske organizacije i da je Bećirović pred GS UN govorio bez platforme koju je odobrilo Predsedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić smatra da Bećirović ovakvim nastupima bruka svoju zemlju i da je zapravo on taj koji ruši dejtonski poredak u BiH, dok Srbija dosledno poštuje teritorijalni integritet BiH.

Printscreen/Pink  Marko Đurić


"Zaista ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali nego da bruka svoju zemlju pred svetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju. Svojim delovanjem je pokazao da maligno pokušava da podrije dejtonski poredak unutar BiH, da Srbiju, koja godinama, duže od dve i po decenije, dosledno i snažno podržava teritorijalni integritet BiH i integritet Republike Srpske i Federacije u okviru BiH, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa i pomirenja... Nesrećni Bećirović je samo obrukao BiH i ljude za koje tvrdi da ih predstavlja. A ja tvrdim da on ne predstavlja bošnjački narod, kao što ne predstavlja ni srpski ni hrvatski narod u BiH. I žao mi je zbog njegovog ispada, ali idemo dalje i do potpuno nove slike o odnosima u regionu", izjavio je Đurić u Njujorku.

Na štetu BiH

Predsednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, koji je i ministar bezbednosti BiH, istakao je da je obraćanje Bećirovića u GS UN jedino nanelo štetu BiH i da vodi njenoj daljoj regionalnoj izolaciji i siromašenju.

Beta  Nenad Nešić

"Bećiroviću samo ne smeta pomoć Srbije. Više je Aleksandar Vučić obezbedio vakcina i respiratora Federaciji nego on. Kad nestane gasa, opet pomaže Vučić, a Denis se češlja", dodao je Nešić.

Aleksandar M. Gajić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je neverovatno da Bećirović spominje da Srbija ruši Dejton, a činjenica je da su sarajevske vlasti gotovo tri decenije permanentno radile na poništavanju tog dokumenta.

"Dejtonski mirovni sporazum je poslednja brana za stvaranje unitarne BiH, čime bi se ugasila Republika Srpska. Predsednik Vučić je u više navrata naglasio da je odbrana dejtonskog poretka suštinska i esencijalna stvar za opstanak srpskog naroda na njihovim ognjištima. Od uvođenja bonskih ovlašćenja do izglasavanja sramne Rezolucije o Srebrenici, prava Srba su svakim danom sve više umanjivana, tako da upravo od sarajevskih političara možemo očekivati napade koji bi i defakto i de jure srušili mir dogovoren u vojnoj bazi "Rajt Peterson" u Ohaju", ocenjuje Gajić.

Privatna Arhiva  Aleksandar M. Gajić

On naglašava da je, s druge strane, jasno da je jaka Srbija svima problem u regionu.

"Slomljena Srbija, na kolenima, poražena i ponižena, ideal je koji se očekuje u Sarajevu, Prištini, Zagrebu i na Cetinju. Ti kompleksi i paranoje vuku se još iz vremena Brozove Jugoslavije, a podsetiću vas da su Srbi na početku 20. veka napravili Jugoslaviju, da bi na kraju istog stoleća zbog nje najviše i stradali. Na samom kraju, jedinstvo srpskog naroda je nenarušivo i treba da posluži kao putokaz i primer budućim generacijama kako treba da se postave, naročito prema neprijateljskim postupcima i rečima poput ovih koje je izrekao gospodin Bećirović", kaže naš sagovornik.

Kurir.rs / I. Kljajić