Protivila se, ali je novac presudio? Kristen Bel je rekla "da" Meti, koristiće njen glas

U junskom postu na Instagramu, glumica je rekla da se protivi da Meta AI upotrebi njene podatake. Sada je ona jedan od zvaničnih glasova chatbot-a.

Shutterstock

Meta je sklopila ugovore sa glumcima visokog profila da pozajmljuju svoje glasove Meta AI chatbotu, a jedna od njih je i Kristen Bel. Pozajmljivanje njenog glasa je iznenađenje. Još u junu, ona je otvoreno izrazila protivljenje Meta AI-u i korišćenju njenih podataka u te svrhe.

Tada je objavila popularnu Instagram poruku u kojoj je izjavila da odbija da Meta koristi njenu ličnost za obuku velikih jezičkih modela i zahteva da se Instagram „reši AI programa“.

Instagram 

U tom obaveštenju se tvrdi da korisnici uskraćuju Meti dozvolu da koristi njihove lične podatke u ove svrhe. Poznate ličnosti kao što su Jessica Chastain, Sarah Paulson i Ashley Tisdale takođe su ponovo objavile sličan post - iako ih to ne štiti od uslova Meta kompanije.

Ovu nelagodnost je Meta zaobišla zahvaljujući ažuriranju uslova korišćenja u junu koji omogućavaju kompaniji da koristi objave, slike i podatke na mreži za obuku svog Llama 3 AI modela. Naime, vi možete isključiti ovu opciju kroz niz podešavanja - ali ne putem objave na Instagramu.

Shutterstock 

Uloga veštačke inteligencije u kreativnim industrijama izazvala je intenzivnu debatu, a sindikat zabave SAG-AFTRA se bori da obezbedi da njihovi članovi ne budu zamenjeni veštačkom inteligencijom bez saglasnosti i radi sa državom Kalifornija na usvajanju zakona o veštačkoj inteligenciji koji ograničavaju klonove AI glumaca. Ali umetnici i glumci nisu nužno protiv same tehnologije - oni samo žele da budu pošteno nadoknađeni.