Ministri i američki ambasador osudili napade braće Rajić na novinarku Kurira: Ugrožavanje bezbednosti novinara! Veliko hvala Jeleni i Kuriru i puna podrška!

Beta, Zorana Jevitć

Upotreba neprimerenih i uvredljivih reči uz fotografiju novinarke Jelene S. Spasić na Instagram i Fejsbuk stranici "Dijabetes revolucija" predstavlja nedozvoljeni i zabrinjavajući pritisak na medije i potencijalno ugrožavanje lične bezbednosti novinara, zbog čega je redakcija Kurira s pravom zatražila zaštitu od nadležnih državnih organa, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, na čijem čelu je ministar Dejan Ristić, nakon što su braća Dušan i Stojan Rajić, koji se predstavljaju kao "Dijabetes revolucija", pretili novinarki Kurira Jeleni S. Spasić, čiju su fotografiju podelili na društvenim mrežama, i vređali je, zbog čega je izdavač Kurira podneo krivičnu prijavu.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) "izražava zabrinutost zbog najnovijih slučajeva upućivanja pretnji medijskim poslenicima, što se odnosi na potencijalno ugrožavanje bezbednosti novinara", jer je i novinar Bujanovačkih Nikola Stevanović dobio anonimne pretnje (pogledaj okvir).

Marko Karović  Dejan Ristić

Podseća MIT da su se na Instagram stranici "Dijabetes revolucija" prethodnih dana pojavili neprilični komentari na tekstove novinarke Spasić, objavljene u dnevnom listu Kurir, a posebno na onaj pod naslovom "Nova pobeda Kurira - najbolji senzori za merenje šećera dogodine besplatno za decu s dijabetesom".

- MIT ne spori da svako ima pravo da bude nezadovoljan novinarskim izveštavanjem, ali istovremeno odlučno protestuje i osuđuje targetiranje, vređanje i bilo kakvo ugrožavanje dostojanstva i bezbednosti novinara - saopštio je MIT.

Printscreen RTS  Kristofer Hil

Ambasador SAD u Beograd Kristofer Hil reagovao je na napade na novinarku Kurira.

- Novinari imaju jednu od ključnih uloga u svakom demokratskom društvu i moraju da imaju mogućnost da obavljaju svoj posao bez uticaja sa strane. U modernoj evropskoj demokratiji kao što je Srbija nema mesta ni za kakvo uznemiravanje predstavnika štampe, uključujući zloupotrebu privatnih podatka i onlajn napade - kazao je za Kurir ambasador Hil.

Ministar turizma i omladine Husein Memić, čiji je sin oboleo od dijabetesa tip 1, takođe je podržao Jelenu S. Spasić i Kurir.

- Ako postoji osoba kojoj kao roditelj deteta obolelog od dijabetesa treba da budem zahvalan za sve što je pozitivno učinila za decu obolelu od dijabetesa, ali i za nas roditelje, onda je to svakako novinarka Kurira Jelena S. Spasić i medij za koji radi - napisao je ministar na svom Fejsbuk profilu, dodajući:

MTO  Husein Memić

- Ona svojim delom stalno pokazuje da je humanost srž njenog rada. Kroz novinarstvo, dala je glas onima koji su nečujni i skrenula pažnju na važne probleme, baveći se temama koje mnogi drugi izbegavaju. Možda zaboravimo one koji su bili s nama kad smo se radovali, ali nikad ne smemo zaboraviti one koji su nam pomogli kad nam je bilo najpotrebnije. Veliko hvala i puna podrška!

MIT osudio pretnje novinaru Bujanovačkih

MIT izražava zabrinutost i zbog pretnji novinaru portala Bujanovačke Nikoli Stevanoviću, kome je nedavno anonimni korisnik profila "Vojvoda Mojmilovo", ispod komentara koji je objavljen na Fejsbuk stranici Bujanovačkih, uputio uvrede i pretnje:

- Odmah po dobijanju informacije o ovom nemilom događaju državni sekretar za informisanje Miloš Garić stupio je u kontakt s glavnim i odgovornim urednikom Bujanovačkih Nikolom Lazićem kako bi izrazio zabrinutost MIT i ponudio svaki vid podrške novinaru koji je bio izložen gnusnim uvredama i pretnjama po ličnu bezbednost.

Podsetimo, Kurir je otkrio da braća Rajić, koji su nakupili više od 30.000 pratilaca na Fejbuku i Instagramu kao udruženje Dijabetes revolucija, za gotovo punih šest godina ništa nisu uradili za decu i odrasle obolele od dijabetesa, što dokazuju i podaci iz APR. Ipak, dotična braća sve vreme naplaćuju držanje personalnih treninga i sastavljaju jelovnike, te reklamiraju isključivo jednog proizvođača senzora. Takođe, održavaju događaje posvećene obolelima od dijabetesa s brojnim sponzorima, a nema uvida u to gde taj novac na kraju završi.

Privatna Arhiva  Braća Rajić

Razotkrili smo i da personalni treneri Rajići, čije obrazovanje ne znamo, ali sigurno nije medicinsko, "leče" decu i odrasle po društvenim mrežama, čime mogu da ugroze život obolelih, usput omalovažavajući endokrinologe.

Redakcija Kurira

Kurir