SRĐAN SMILJANIĆ: Nadam se da će ovo pojašnjenje biti od koristi pre svega narodnoj poslanici Mariniki Tepić

Shutterstock, Beta Miloš Miškov

Srđan Smiljanić, generalni sekretar Skupštine Srbije, reagovao je na današnju izjavu Marinike Tepić.

Tepić je izjavila da "ne postoji prepreka da se održi sednica o litijumu u punom kapacitetu", a sada joj je Smiljanić odgovorio: 

"Povodom izjave narodne poslanice Marinike Tepić, date televiziji N1 26. septembra ove godine, dužan sam da reagujem i ukažem na to da je u navedenoj izjavi pokazano nepoznavanje pre svega Ustava, a zatim i Zakona o Narodnoj skupštini i Poslovnika Narodne skupštine i skupštinskih procedura", naveo je Smiljanić i pojasnio:

"Naime, Ustav Republike Srbije, u članu 106, propisuje da se Narodna skupština sastaje u dva redovna zasedanja godišnje, te da prvo redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, a drugo prvog radnog dana u oktobru i da ne može da traje duže od 90 dana. Istim članom Ustava je propisano da se Narodna skupština sastaje u vanredno zasedanje na zahtev najmanje trećine narodnih poslanika ili na zahtev Vlade, sa unapred određenim dnevnim redom.

Dakle, Ustav pravi razgraničenje između redovnog i vanrednog zasedanja Narodne skupštine. Definisanjem datuma početka redovnih zasedanja postavlja se jasna granica u kojoj sve aktivnosti u vanrednom zasedanju moraju da prestanu. Ovo pravilo je dosledno primenjivano u svim prethodnim sazivima Narodne skupštine i nikada se nije dovodilo u pitanje. U suprotnom, ovakvo tumačenje kakvo je iznela narodna poslanica Tepić značilo bi da redovno zasedanje nikada ne mora da započne, a i da nema razlike između redovnog i vanrednog zasedanja".

Smiljanić izražava nadu "da će ovo pojašnjenje i podsećanje biti od koristi pre svega narodnoj poslanici Mariniki Tepić, ali i celokupnoj javnosti da pravilno sagleda rad Narodne skupštine i ne podlegne neprimerenim i neutemeljenim optužbama".

"Napominjem da se predlozi zakona povodom kojih su zatražena vanredna zasedanja i dalje nalaze u skupštinskoj proceduri", zaključuje Smiljanić.