Borba za stan samohrane majke iz Kruševca: Tvrdi da ga je izvršitelj prodao i organizovao nezakoniti upad - "Otkupila sam ga od muža za 2.450.000 dinara"

Za 20. septembar u 11 sati je, kako tvrdi Biljana, izvršitelj zakazao njeno iseljenje iz vlastitog stana

Kurir / Ž.M.

Samohrana majka maloletnog deteta Biljana Knežević iz Kruševca obratila se Kuriru sa molbom za posetu kako bi ispričala svoju tešku borbu za stan. Za 20. septembar u 11 sati je, kako tvrdi Biljana,izvršitelj zakazao njeno iseljenje iz vlastitog stana. U zakazano vreme u stanu su, pored vlasnice, bili njeni prijatelji i rođaci. Izvršitelj je prethodne večeri otkazao izvršni postupak, tako da je problem ostao nerešen, tvrdi Biljana za Kurir.

Biljana Knežević, vlasnica stana, dala je kratku ali preciznu izjavu.

- Od muža sam razvedena 1999. godine i sa njim više nemam ništa. Stan sam otkupila od njega za 2.450.000 dinara što sam isplatila, imam pravosnažnu sudsku presudu i uknjižila sam stan u katastru. Otkupila sam ga 2007. godine po tržišnoj ceni i imam kupoprodajni ugovor - tvrdi Biljana Knežević.

Uglješa Grgur, narodni poslanik, telefonom je izdiktirao svoj stav.

- Ovde se radi o čistom proganjanju i otimanju stana Biljane Knežević, koja nije ni izvršni dužnik, a stan je njen i upisan u katastar. Izvršitelj je prodao taj isti stan od 83 metra kvadratna na drugoj licitaciji uz garažu za 23.000 evra i tako počinio krivično delo. Advokat Biljane Knežević je podneo krivičnu prijavu za više krivičnih dela protiv izvršitelja - rekao je Grgur.

Kako se navodi, on je 12. septembra organizovao nezakoniti upad u stan kada nikoga nije bilo u njemu. Biljana je samohrana majka sa maloletnim detetom od 16 godina.

- Ja sam joj rekao da uđe u stan i pozove policiju koja je odmah došla i postupila po zakonu. Oni su bili zauzeli stan, a posle intervencije policije su izašli i zakazali izvršenje za 20. septembar, koje je odloženo na neodređeno vreme. Biljanin advokat sprema se da podnese i treću krivičnu prijavu protiv izvršitelja, jer je 17. septembra doneo zaključak da Biljana Knežević stupa na mesto dužnika, što ona nije bila niti je sada, a samo da bi uzeo stan. Ja, kao narodni poslanik, izjavljujem da je ovo čist kriminal. Molim državne organe, posebno Ministarstvo pravde i glavnog republičkog tužioca Zagorku Dolovac da odmah reaguju na ove nezakonite i kriminalne radnje od strane izvršitelja. Želim da pohvalim načelnika Policijske uprave Kruševac Ivana Milenkovića na profesionalnom i odgovornom pristupu ovom problemu - rekao je Uglješa Grgur.

Kurir / Ž.M. 

Advokat Predrag Božović iz Kraljeva stigao je na mesto događaja i izjavio:

- Protivzakonito se sprovodi izvršenje i ove radnje imaju kriminalni karakter. Apsurdno je da se stan od 83 m2, garaža i podrum prodaju za 23.000 evra. Nigde nije objavljen oglas o javnoj prodaji i očigledno je da je samo jedan čovek upoznat i to kao kupac koji se javio na ovo javno nadmetanje. Ovo je pravni teror nad Biljanom Knežević, koja nije ni dužnik niti učesnik u ovom postupku i njoj i njenom maloletnom detetu drskim i bezobzirnim ponašanjem nanosi se materijalna i svaka druga šteta. Podneo sam dve krivične prijave u Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu - Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije protiv izvršitelja zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja. O svim ovim nedozvoljenim radnjama obaveštena je javnost i Ministarstvo pravde od kojeg očekujemo hitno i zakonito postupanje u cilju zaštite interesa građana, u ovom slučaju Biljane Knežević - saopštio je advokat Božović.

U nameri da čujemo i drugu stranu telefonom smo pozvali kancelariju izvršitelja. Predstavili smo se i rekli da tražimo izjavu o slučaju Biljane Knežević. Javila se Anđela i posle izvesnog vremena izjavila je da je gospodin na službenom putu i da niko nije ovlašćen da daje izjave. 

Kurir.rs/Ž. M.