U registru pedofila u Srpskoj 247 lica! Podaci se vode trajno, za obljubu deteta mlađeg od 15 godina i kazna doživotnog zatvora

Shutterstock

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da je u registru pedofila u Srpskoj upisano 247 lica i da se podaci vode trajno.

- Kada je reč o rasponu kazni za krivična dela seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja deteta, Krivičnim zakonikom Republike Srpske propisane su različite kazne zatvora u najdužem trajanju do 30 godina - rekao je Bukejlovic za Srnu.

On je podsetio da je u Republici Srpskoj 2018. godine uspostavljen Registar lica pravosnažno osuđenih za krivična dela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja dece.

Profimedia 

Bukejlović je istakao da u Republici Srpskoj ne može boraviti lice pravosnažno osuđeno za krivična dela seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja deteta, a da nije upisano u registar pedofila koji se vodi pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

On je naveo da je za kvalifikovane oblike pojedinih krivičnih dela, kao što je obljuba sa detetom mlađim od 15 godina, moguće izreći kaznu doživotnog zatvora. Podsetio je da prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srpske izrečena kazna zatvora do jedne godine ne može biti zamenjena novčanom.

Kurir/Adria.press