EU blokira dalji napredak ChatGPT-a: Opasan jer može da otkrije emocije korisnika (video)

ChatGPT-ova funkcija naprednog glasovnog režima poput čoveka može da kaže „Izvinite što kasnim“ na više od 50 jezika – ali EU navodno ignoriše molbu OpenAI jer funkcija može da otkrije emocije korisnika.

Shutterstock

OpenAI Advanced Voice mod za ChatGPT AI chatbot je verovatno najiščekivanija funkcija među korisnicima ove godine. Prvo smo saznali sve o osnovnoj funkciji tokom prolećnog događaja proizvođača ChatGPT-a, gde je predstavio svoj „magični“ GPT-4o model sa mogućnostima rezonovanja preko zvuka, vizije i teksta.

Dok je prikazivao mogućnosti modela, OpenAI je naznačio da će isporučiti funkciju naprednog govornog režima u junu, ali je datum odložen za jul zbog bezbednosnih razloga, uključujući poboljšanje njegove sposobnosti da otkrije i odbije štetni sadržaj.

Shutterstock 

Međutim, dugo očekivana funkcija nije isporučena ni u julu. Funkcija naprednog glasovnog režima ChatGPT-a počela je da se isporučuje korisnicima ChatGPT Plus i Teams-a tek ranije ove nedelje, a izvršni direktor OpenAI Sem Altman je potvrdio da je faza uvođenja već završena. Korisnici sa pristupom osnovnoj funkciji trebalo je da vide iskačuću poruku dok koriste ChatGPT koja pokazuje da imaju pristup naprednom režimu glasa.

Funkcija naprednog glasovnog režima se isporučuje sa pet novih glasova, prilagođenim uputstvima, poboljšanom brzinom razgovora, glatkoćom i akcentima na odabranim stranim jezicima. Vredi napomenuti da ova funkcija još uvek nije dostupna u EU, Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Takođe će vam trebati mesečna pretplata od 20 USD da biste pristupili ovoj funkciji.

Zašto ChatGPT-ov napredni glasovni režim nije dostupan u EU

Iako OpenAI kategorički ne ukazuje zašto njegova funkcija naprednog glasovnog režima neće biti dostupna za ChatGPT Plus i korisnike timova uprkos tome što imaju mesečnu pretplatu od 20 dolara, X korisnik Dean W. Ball je istakao deo strogog zakona o veštačkoj inteligenciji kao uverljivo objašnjenje. Posebna klauzula ograničava korišćenje AI sistema za prepoznavanje emocija fizičkog lica.

Kao takva, sasvim je moguće da je EU izostavljena jer funkcija naprednog glasovnog režima ima sposobnost prepoznavanja emocija korisnika, što je, dakle, u suprotnosti sa Zakonom o veštačkoj inteligenciji EU.

Kao što možda znate, ova funkcija koristi OpenAI-jev „magični“ GPT-4o model kako bi olakšala brze odgovore i interpretaciju teksta, vizuelnih prikaza i zvuka. Na osnovu demo snimaka koji su preplavili internet, ova funkcija je prilično napredna i oseća se kao da razgovarate sa ljudskim bićem.