Ovih 8 novih emotikona imaćemo na pametnim telefonima i računarima: Napokon stiže emodži koji nam najviše nedostaje! (Foto)

Nova grupa sličica koje planeta svakodnevno koristi u onlajn komunikaciji biće u upotrebi od sledeće godine.

Profimedia

Napokon ćemo imati emodži koji nam najčešće nedostaje - iscrpljeno lice sa tamnim podočnjacima. U pitanju je jedan od osam novih emodžija koji će se pojaviti na pametnim telefonima i računarima sledeće godine.

Emodžipedija, popularni sajt za novosti o emodžijima, najavio je pre nekoliko meseci novitete planirane za sledeću godinu. Junikod konzorcijum, neprofitna organizacija koja nadgleda globalne standarde i novine koji se tiču emodžija, odobrila novu grupu sličica koje planeta svakodnevno koristi u onlajn komunikaciji.

Ovo su novi emotikoni

Novih emodžija ima osam, a označavaće umorno lice sa tamnim podočnjacima, cveklu, harfu, drvo bez lišća, otisak prsta, ašov, ljubičastu baricu i zastavu za Sark, maleno udaljeno ostrvo u jugozapadnom delu Lamanša, koje pripada Kanalskim ostrvima.

Korisnici pametnih telefona moći će da počnu da koriste nove emodžije na "različitim digitalnim uređajima tokom narednih nekoliko meseci i početkom 2025. godine", navodi Emodžipedija.

Sa više od 60 odsto glasova, iscrpljeno lice osvojilo je titulu "najiščekivanijeg" emodžija na "takmičenju" "World Emoji Awards". Ljubičasta barica i ašov su na drugom i trećem mestu.

Iako deluje zabavno, drvo bez lišća nalazi se na spisku novih emodžija da bi podiglo svest o suši i klimatskim promenama, kaže Brajan Bajhaki, koji je predložio ovu sličicu.

- Suša je prirodni deo klimatskog ciklusa, milionima godina drveće se prilagođavalo ovim teškim uslovima. Ali klima se menja, suše postaju sve učestalije, jače i čak se za kratko vreme proširila na područja na kojima su uslovi bili bolji - napisao je Bajhaki.

Poseban dizajn

Operativni sistemi Ios i Android imaju sopstvene liste sličica za komunikaciju na kojima ima i posebno dizajniranih emodžija.

Sličice su postale deo komunikacije čim je to tehnologija omogućila i danas su izuzetno retke prepiske u kojima se neće naći baš nijedan emodži. Često se dešava da emodžiji dobiju drugačija značenja od onih koje su dizajneri planirali, što dovodi do smešnih, ali i neprijatnih situacija.

Kurir.rs/ RTS/ S.Đ.