Povodom Svetskog dana turizma u Loznici organizovana "Šetnja ulicama velikana"

Kurir/T. Ilić

Turistička organizacija grada Loznice (TOGL) povodom Svetskog dana turizma danas je organizovala besplatnu pešačku turu "Šetnja ulicama velikana". Grupu učenika turističkog smera Srednje ekonomske škole kojoj se pridružilo i nekoliko starijih Lozničana vodile su Kristina i Ivana Nikolić, licencirani turistički vodiči.

Učesnici šetnje okupili su se u prostorijama Turističkog info-centra u Loznici gde su upoznati sa njegovim radom, a onda su otišli do uzvišenja iznad grada kod Pokrovske crkve i spomenika guslaru Filipu Višnjiću koji je opevao Boj na Loznici iz 1810. godine. Cvijićevom ulicom prošli su potom do Stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović gde su se upoznali sa njihovim slikarskim stvaralaštvom i videli umetnička dela dvoje umetnika.

Potom je grupa nastavila šetnju do Vukovog doma kulture u Cvijićevoj, onda i do spomenika Vuku Karadžiću u centru grada, pa produžila do Trga Jovana Cvijića, dva velikana koja potiču iz ovoga kraja, i turu završila u Muzeju Jadra. Ideja šetnje TOGL je da se Lozničani, a posebno mladi upoznaju sa čime od spomenika i kulturnih ustanova raspolaže njihov grad, pa da kasnije sami proširuju svoja znanja i interesovanja.

Svetski dan turizma obeležava se 27. septembra od 1979. godine sa ciljem razvoja globalne svesti o turizmu, putovanjima i kulturi. Ovaj datum je izabran jer je tog dana 1970. u Meksiku usvojen Statut Svetske turističke organizacije.

Kurir.rs/T.Ilić