Jubilarni 15. Festival zimnice u Koceljevi juče i danas okupio je više od 260 izlagača među kojima su uglavnom prerađivači voća i povrća iz gotovo svih krajeva Srbije. Domaćina i domaćica bilo je od Subotice do Vranja, a ponajviše iz Tamnave.
Najviše nas je zanimalo kako se kreću cene... Paprika crvena roga 160 dinara i to kutija, dok je ljuta paprika po kutiji ide za 350 dinara. Babure, lepe, krupne i žute su 260 dinara kutija, tako da za ove cene se isplati posetiti Festival zimnice, jer kako kažu domaćini, kutija ima više od kilograma, a mi cenimo i tri.
Gospodin patlidžan, neizostavni deo pravog domaćeg srpskog ajvara košta 120 dinara po kutiji. Ko voli da kiseli malecne, zelene paradajizčiće može gajbu da kupi za nekih 150 dinara.
Naravno, kao i svuda, cene variraju od štanda do štanda, videli smo roge paprike i za duplu cenu od one na prvom štandu (160 po kutiji), a videli smo i ljute papričice za više, ali i manje od 260 dinara po kutiji (doduše, nije to neka abnormalna razlika - pet do deset dinara).
Domaćice iz ovog kraja kažu da je za dobru zimnicu najvažnije kvalitetno povrće, a sve ostalo su finese kako kome odgovora da začini.
Ono što nas je najviše očaralo jesu ljudi i atmosfera. Takmičari koji su se spremali gulaše od ranog jutra ljuštili su luk, šargarepu, krompir i začinjavali pozamašne količine mesa. Miroslav, koji je već nekoliko godina u penziji, sa kolegama iz nekadašnje firme došao je da pokaže svoje znanje.
- Ma mene ni penzija ne sprečava da sa drugarima mešam kutlačom. Došli smo iz Beograda i Novog Sada spremni da pokažemo kako se kuva kotlić i to od više vrsta mesa.
Na ovom tradicionalnom narodnom festivalu i osim prelepog voća i povrća, turšije, ukusne hrane, uživalo se i u bogatom muzičkom programu, karnevalu i čarima folklora.