SVEČANOST U CENTRU ABHO U KRUŠEVCU: Obeležen dan atomsko-biološko-hemijske službe Vojske Srbije u kasarni "Car Lazar" (FOTO)

Grad Kruševac

Dan ABH službe obeležava se u znak sećanja na 28. septembar 1932. godine, kada je na osnovu Uredbe ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije u Kruševcu počelo formiranje prve jedinice protivhemijske zaštite – Barutanskog bataljona.

Posle Drugog svetskog rata u periodu od 1945-1950 godine postavljene su osnove budućeg razvoja i formiranja jedinica, a ubrzo nakon toga krenulo je i sa školovanjem oficira za ovaj rod vojske. Danas, su nosioci ove službe Vojske SrbijeCentar ABHO i 246. bataljon ABHO, a o dobrim rezultatima govore brojna priznanja i nagrade, kao i veliki broj školovanih oficira i podoficira kako iz naše zemlje, takao i iz drugih zemalja.

Nakon pozdrava zastavi Srbije i državne himne Republike Srbije, prisutnima se obratio komandant Centra ABHO potpukovnik Vladimir Filipović. Zatim je usledila svečanost pred strojem pripadnika ABHO službe i prikaz sredstava ABHO službi.

Svečanosti je, pored predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Republike Srbije, ispred Grada Kruševca prisustvovao gradonačelnik Ivan Manojlović, kao i načelnik Policijske uprave, predstavnici crkve, direktori javnih preduzeća i ustanova, kao i predstavnici organizacija i udruženja.

Kurir.rs/Ž. Milenković