IZRAELSKI AVIONI NASTAVLJAJU NAPADE NA LIBAN: Objavljeno da je avijacija "napala desetine terorističkih ciljeva" dva dana nakon ubistva vođe Hezbolaha (VIDEO)

Izrael nastavio vazdušne udare na mete povezane sa Hezbolahom u Libanu nakon likvidacije Hasana Nasralaha

Shutterstock, Foto Printscren Hezbolah

Izraelska vojska je danas objavila da izvodi desetine napada na Hezbolah u Libanu, dva dana posle ubistva moćnog lidera te proiranske organizacije Hasana Nastalaha u vazdušnom udaru na južna predgrađa Bejruta.

Izraelska avijacija je "napala desetine terorističkih ciljeva na libanskoj teritoriji u proteklih nekoliko sati", saopštio je vojni portparol na Telegramu.

Od subote izraelska vojska je "pogodila stotine terorističkih ciljeva širom Libana", dodao je portparol.

On je naveo da su u tim napadima gađana mesta odakle se ispaljuju rakete ka Izraelu, vojne instalacije i skladišta oružja.

Hezbolah šiitska organizacija, saveznik palestinskog Hamasa koji ratuje protiv Izraela u Gazi, je potvrdio u subotu smrt lidera Nasralaha u izraelskom snažnom udaru bez presedana na uporište te organizacije.

Smrt čoveka koji se smatrao najmoćnijim u Libanu je velika pobeda za Izrael protiv Irana i njegovih saveznika i premijer Izraela Benjamin Netanjahu je ocenio da su sravnjeni računi s osobom odgovornom za ubistvo bezbroj Izraelaca i mnogih građana drugih zemlja.

Netanjahu tvrdi da je Izrael dostigao, kako se čini, istorijsku prekretnicu, u borbi protiv svojih neprijatelja.

Liban, Sirija i Iran su proglasili nekoliko dana nacionalne žalosti posle smrti Nasralaha, prenosi Frans pres.

Prvi potpredsednik Muhamed Reza Aref je zapretio da će ubistvo Nasralaha dovesti do uništenja Izraela.

Teheran je u subotu pozvao na sastanak Saveta bezbednosti UN da se preduzmu hitne i odlučne mere za zaustavljanje izraelske agresije i spreči uvlačenje regiona u sveopšti rat.

AP/Vahid Salemi 

Sudeći po izraelskom vojnom saopštenju komandant južnog fronta Hezbolaha Ali Karake i drugi zvaničnici su ubijeni zajedno sa Nasralahom u operaciji nazvanoj “ Novi poredak”. Izvor blizak Hezbolahu je potvrdio smrt Karakea.

Iranska novinska agencija IRNA je javila da je Abas Nilforušan, zamenik vođe Revolucionarne garde Irana takođe ubijen u udaru u petak.

Šezdesetčetvorogidišnji Nasralah, koji je predvodio Hezbolah od 1992. godine, bio je religiozan čovek, a živeo je krijući se i retko se pojavljivao u javnosti.

Njegov rođak Hašem Safidin, istkanuta ličnost u Hezboluhu je, kako se čini, njegov potencijalni naslednik.

Napad na Nasralaha bio je vrlo sofisticiran i demonstrira ne samo ogromne tehnološke sposobnosti, već takođe i obim izraelskog infiltriranja u Liban,ocenio je Džejms Dorsi (Jame Dorsey), istraživač u Institutu za Bliski istok u Nacionalnom univerzitetu u Singaporu.

Njujork tajms piše da je Izrael od završetka Drugog libanskog rata 2006. godine izgradio moćni obaveštajni aparat koji je duboko prodro u Hezbolah.

Izrael je navodno slao prerušene komandose duboko u Liban da izvode obaveštajne misije.

Kako su neimenovani zvaničnici izjavili za taj list Izrael se po spremnosti da izvede te smele misije razlikuje od obaveštajnih agencija i jedinica u drugim zemljama.

U napadu na južna predgrađa uništeno je nekoliko zgrada po rečima fotografa Frans presa i na hiljade stanovnika su primorane da pobegnu. Kako su saopštile libanske vlasti poginulo je najmanje šestoro ljudi.

U subotu su u Libanu poginule 33 osobe. a ranjeno 195, objavilo je sinoć tamošnje Ministarstvo zdravlja.

Uprkos snažnim udarima Izraela Hezbolah je u subotu saopštio da je ispalio rakete na izraelsku teritoriju, od kojih je većina presretnuta. ; Izraelski mediji izveštavaju da je raketiranje iz Libana danas nastavljeno.Sirene su se protekle noći oglasile na severu i Izraela i u Jerusalimu,a i u Ejlatu pošto je " Islamski otpor Iraku", kako sebe zovu proiranske šiitske oružane grupe, ispalio dron.

(Kurir.rs/Beta)