BESPLATNI PREVENTIVNI PREGLEDI NA CENTRALNOM KOSOVU: U Domu zdravlja u Donjoj Gušterici danas je vršen skrinig na aneurizmu abdominalne aorte (video)

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Saša Mladenović istakao je da se besplatni preventivni pregledi u ovoj ustanovi obavljaju u kontinuitetu više og godinu dana

Kosovoonline

I ove nedelje, u organizaciji Ministarstva zdravlja Srbije, građani su u Kliničko-bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici i domovima zdravlja na centralnom Kosovu mogli da obave besplatne preventivne preglede.

U Domu zdravlja u Donjoj Gušterici danas je vršen skrinig na aneurizmu abdominalne aorte.

Direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Saša Mladenović istakao je da se besplatni preventivni pregledi u ovoj ustanovi obavljaju u kontinuitetu više og godinu dana.

Dodaje i da se u domovima zdravlja na centralnom Kosovu besplatni preventivni pregledi vrše svake druge nedelje, u zavisnosti od dostupnosti lekara.

"Dom zdravlja Donja Gušterica je po prvi put organizovao preventivne preglede na tri lokacije, odnosno još u dve pridružene ambulante. U Donjoj Gušterici se mogu obaviti ultrazvuk trbušne aorte, odnosno kolor dopler trbušne aorte, dok je u Lepini lekar opšte prakse vršio opšti pregled pacijenata, meren im je nivo šećera u krvi, rađena krvna slika, kao i BMI, težina i visina, jer se na taj način možda preduprede neke ozbiljnije kardiovaskularne bolesti, sprečiti da do njih dođe", pojansio je dr Mladenović.

Dodaje da je lekar opšte prakse bio na raspolaganju građanima i u Suvom Dolu, ali da tmo nije bilo moguće uraditi krvnu sliku, jer nema laboratorije.

Za sve koji žive u Donjoj Gušterici i okolnim selima besplatni preventivni preglede su veoma značajni.

"Mnogo mi znače ovi pregledi. Svi idemo na preglede zbog zdravlja. Hvala direktoru, Vladi Srbije, što ovo organizuju. Odavde sam, živim na minut udaljenosti odavde, ova nam institucija mnogo vredi, da ne moramo dalje da idemo. Dosta je da nas pregledaju, pa posle šta nam Bog kaže, da li da idemo u Laplje Selo, Gračanicu... Odavde te odmah transportuju, imaju vozila, sve", kaže Zoran Lazarević iz Donje Gušterice.

Saglasan je i Vitomir Lazić, kojem su ovakvi pregledi posebno važni, jer je srčani bolesnik.

"Meni ovo mnogo znači. Živim u Donjom Gušterici imam 71 godinu, čisto da odradim kontrolu, jer sam srčani bolesnik. Došao sam da odradim EKG i ultrazvuk“, rekao je Lazić.


Meštani su danas u KBC Priština-Gračanica mogli da odrade ultrazvuk štitaste žlezde i abdomena, dok su se u Domu zdravlja u Ugljaru obavljeni internistički pregledi, EKG, krvna slika i biohemija. Besplatni preventivni pregledi su juče obavljeni i u Domu zdravlja u Gračanici.

Kurir.rs/Kosovo online