OSNOVE 3D DIZAJNA I CAD SOFTVERA: 6 najvažnijih činjenica koje svaki početnik treba da zna

im Edukacija

3D dizajn je postao neizostavan u mnogim industrijama: od arhitekture i inženjeringa do zabavne industrije i proizvodnje. Razvojem tehnologije, CAD (Computer-Aided Design) softver omogućava dizajnerima i inženjerima da kreiraju detaljne modele, simulacije i prototipove, čime se ubrzava proces razvoja i smanjuje mogućnost grešaka.


Ako razmišljate o započinjanju karijere u 3D dizajnu ili želite da proširite svoje veštine, ovaj članak će vam biti od pomoći. Predstavljamo vam 6 najvažnijih činjenica koje svaki budući 3D dizajner treba da zna.


1. Razumevanje osnovnih pojmova


Pre nego što počnete da kreirate svoje prve radove sa CAD softverom, važno je da razumete osnovne pojmove sa kojima ćete se susretati od početka:


● 3D model: Trodimenzionalni prikaz objekta koji sadrži širinu, visinu i dubinu. To je osnovna jedinica svakog 3D dizajna, gde svaki objekat može biti jednostavan ili složen, zavisno od njegove namene. 3D modeli se koriste u mnogim industrijama, uključujući arhitekturu, inženjering, video-igre i filmove, kako bi se kreirali realistični prikazi proizvoda, građevina ili karaktera.

● Mesh: Struktura koja se sastoji od poligona, najčešće trouglova ili četvorouglova, koji zajedno formiraju površinu 3D modela. Mesh predstavlja kostur modela, čiji kvalitet i detalji zavise od broja poligona. Više poligona omogućava veću detaljnost modela, ali povećava i kompleksnost i zahtevnost rada. Mesh je ključan za manipulaciju oblikom i površinom modela u CAD softverima.

● Rendering: Proces pretvaranja 3D modela u realističnu sliku ili video uz dodatak tekstura, osvetljenja i drugih vizuelnih efekata. Rendering može biti jednostavan, kada se koristi osnovno osvetljenje i teksture, ali i veoma složen, uključujući napredne efekte poput senki, refleksija i globalne iluminacije. Kvalitet renderinga direktno utiče na vizuelni izgled konačnog proizvoda.

im Edukacija 


2. Izbor pravilnog CAD softvera

Na tržištu postoji mnogo različitih CAD softvera, a odabir pravog zavisi od vaših potreba i ciljeva. Neki od najpopularnijih softvera su:

AutoCAD: Jedan od najstarijih i najpoznatijih CAD softvera na tržištu – AutoCAD – predstavlja standard u arhitekturi, građevinarstvu i inženjeringu. Sa svojim bogatim setom alata, omogućava precizno 2D i 3D modelovanje. Njegova fleksibilnost i mogućnost prilagođavanja različitim industrijama čine ga omiljenim izborom za inženjere i arhitekte širom sveta.

SolidWorks: Ovaj softver je specijalizovan za inženjerski dizajn i proizvodnju. Posebno je popularan u mašinskom inženjeringu zahvaljujući svojim naprednim alatima za modeliranje delova, sklapanje mehaničkih sistema i analizu performansi.

● Blender: Blender je besplatan softver otvorenog koda koji nudi ogromne mogućnosti za 3D modelovanje, animaciju i rendering. Iako je u početku bio namenjen kreativnim industrijama poput animacije i igara, danas ga koriste i dizajneri i inženjeri, zbog njegove svestranosti i konstantnog unapređivanja.

Fusion 360: Fusion 360 je cloud-based softver koji integriše alate za industrijski i mehanički dizajn, inženjering i proizvodnju. Ovaj softver je idealan za dizajnere koji žele kolaboraciju u realnom vremenu, jer omogućava jednostavnu razmenu datoteka i rad na projektima na daljinu.

3. Instalacija i podešavanje softvera

Nakon što ste odabrali softver, sledeći korak je njegova instalacija. Većina CAD softvera nudi probne verzije ili besplatne licence za studente, pa iskoristite te mogućnosti za testiranje i učenje. Prilikom instalacije obratite pažnju na minimalne sistemske zahteve softvera kako biste obezbedili nesmetan rad.

Nakon instalacije, preporučuje se da neko vreme provedete u podešavanju softvera prema vašim potrebama. Ovo može uključivati prilagođavanje interfejsa, postavljanje omiljenih alatki i upoznavanje sa osnovnim komandama.

4. Učenje osnovnih alatki i komandi

Većina CAD softvera nudi bogat skup alatki i komandi, što početnicima može delovati teško. Zato je važno započeti sa osnovama, u koje spadaju:

● Kreiranje osnovnih oblika: Naučite kako da kreirate osnovne geometrijske oblike poput kubova, cilindara i sfera. Ovi oblici predstavljaju osnovu za kompleksnije modele, jer se često koriste kao gradivni blokovi za veće projekte.

● Manipulacija objektima: Upoznajte se sa alatkama za pomeranje, rotiranje i skaliranje objekata. Ove funkcije su ključne za pravilno pozicioniranje elemenata u 3D prostoru. Na primer, mogućnost da precizno rotirate objekat ili da ga povećate ili smanjite omogućava vam da kreirate detaljne i realistične modele.

● Kreiranje i uređivanje linija i površina: Ovo je ključno za precizno modelovanje, posebno u tehničkim crtežima i detaljnom dizajnu. Alatke za kreiranje linija i površina omogućavaju vam da definišete ivice i konture objekta, što je važno za kreiranje kompleksnijih oblika i površina.

5. Vežbanje i eksperimentisanje

Kao i u svakoj drugoj veštini, praksa je ključna za savladavanje CAD softvera. Počnite sa jednostavnim projektima, kao što je modelovanje osnovnih objekata poput kutija, lopti ili jednostavnih mašina. Ovi projekti će vam pomoći da se upoznate sa osnovnim funkcijama i komandom interfejsa. Kako budete postajali sve sigurniji u svoje veštine, možete postepeno prelaziti na složenije zadatke, poput modelovanja zgrada, vozila ili mehaničkih delova.
Kroz stalnu vežbu i eksperimentisanje sa različitim tehnikama ne samo da ćete steći osećaj za rad u trodimenzionalnom prostoru već ćete i bolje razumeti kako različite alatke funkcionišu, kako ih kombinovati i efikasno koristiti.

6. Učenje iz resursa zajednice

Danas je dostupno obilje online resursa za učenje CAD softvera, uključujući video-tutorijale, blogove, vodiče, e-knjige i detaljne kurseve na platformama kao što su Udemy, Coursera i YouTube.
Takođe, pored formalnog učenja, pridruživanje zajednici korisnika CAD softvera, bilo kroz forume, društvene mreže ili specijalizovane platforme poput Reddita i Discord grupa, može vam pružiti neprocenjivu podršku. U ovim zajednicama možete brzo dobiti odgovore na tehnička pitanja, naučiti trikove i savete koje su drugi korisnici već otkrili, ali i podeliti svoja iskustva i projekte.

im Edukacija 

Gde možete naučiti 3D dizajn?

Početak rada sa CAD softverom može biti izazovan, ali uz pravilan pristup i dovoljno vežbe, brzo ćete savladati osnove i biti u mogućnosti da kreirate impresivne 3D modele. Postoje različiti načini da postanete stručnjak u ovoj oblasti, a u našem regionu prednjači škola ITAcademy, u kojoj se 3D dizajn i CAD izučavaju kao poseban smer.


Pored zabavnog programa i rada na realnim projektima koji vas osposobljavaju za dalji rad, po završetku ovog kursa na ITAcademy dobijate i međunarodno priznati Autodesk sertifikat.
Najnoviju ponudu ITAcademy možete pogledati ovde.

Tim Edukacija