Naši baskini doneli pehar iz Italije: Jedinstvena i sjajna ekipa iz Šapca pobedila neprikosnoveni tim

Privatna Arhiva


Baskin klub "Šabac", jedinstven u nas, osvojio je međunarodni kup u Italiji i ušao u istoriju ovog inkluzivnog sporta čija je kolevka upravo ova zemlja.

Sport koji je namenjen za osobe sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, a koji je poseban po tome što u petočlanoj ekipi brojeve, tačnije uloge 1, 2 i 3 nose igrači koji imaju neki invaliditet ili smetnju u razvoju, dok su četvorke i petice rezervisane za zdrave, koji i pomažu saigračima, igra se u nas samo u Šapcu. A u šabačkim baskinima su i cele porodice, Popovići i Petrovići.

Ekipa iz Šapca koju je Kurir upoznao još lane, a ove godine im pomogao da dobiju pomoćne koševe, jer ova igra ima četiri koša i dresove, od 18. do 22. septembra bila je na međunarodnom turniru Eurohoop 4 All 2.0 u mestu Tortona, između Milana i Đenove.

- Naši baskini su u konkurenciji šest ekipa osvojili pehar i ušli u istoriju ovog sporta jer je ovo prvi put da je neko drugi osvojio kup osim Italijana, koji su i izmislili ovaj sport - kaže za Kurir Dragana Popović majka Andrijane Anje, koja je sa sestrom Isidorom i ocem Miroslavom u ekipi, dok Dragana navija.

Tim Srbija

Tim Srbija

1. Dušan Pavlović (uloga 5, kapiten)

2. Savo Savić (uloga 5)

3. Uroš Popović (uloga 5)

4. Isidora Popović (uloga 4)

5. Miroslav Popović (uloga 4)

6. Sofija Petrović (uloga 4)

7. Novak Matijević (uloga 3)

8. Nenad Divljaković (uloga 3)

9. Bogdan Janković (uloga 3)

10. Aleksandar Stanković (uloga 2R)

11. Nenad Jović (uloga 2)

12. Mirjana Karetić (uloga 2)

13. Stefan Petrović (uloga 2R)

14. Andijana Popović (uloga 2R)

15. Miroslav Radovanović (uloga 2)

16. Anđela Mladenović (uloga 2)

17. Uroš Talić (uloga 2)

trener: Živan Milošević

Šabački Baskin, koji je predstavljao Srbiju, bio je u grupi sa ekipama Nemačke i Francuske, koje su obe pobedili i to sa 72:26, odnosno 100:73. U finalu ih je sačekao apsolutni favorit - Italija, koja je u grupi dobila Grčku i ekipu Belux (Belgija i Lukseburg).

- I naši su uspeli da pobede Italiju, koja je svaki put odavde odnela pehar. Slavili smo 99:82. Možete misliti naše sreće - kaže Dragana i dodaje da su se igrale četiri četvrtine po osam minuta.

Ekipi je Priređen doček i u Šapcu, a primio ih je i gradonačelnik Aleksandar Pajić.