TRI MEDENA DANA POD BAGDALOM: U Kruševcu održana 37. po redu pčelarska manifestacija (FOTO)

Kurir.rs/Ž. M.

U Kruševcu je održana tradicionalna, 37. po redu, izložba pčelarskih proizvoda, pčelarskog pribora i opreme — Dani pčelarstva 2024. Veliki broj izlagača iz Rasinskog okruga ponudilo je svoje raznovrske proizvode, u prvom redu med sa okolnih planina i ekoloških destinacija.

Trodnevnu manifestaciju je otvorio Miodrag Bučić, predsednik Društva pčelara "Dr. Bogoljub Konstantinović", a u ime Gradske uprave pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu Darko Andonov.

Pčelari su izložili razne proizvode od meda i to: med sa dodatkom raznih vrsta voća i lekovitih biljaka, polenov prah, vosak, propolis i matični mleč. Proizvođači opreme za pčelarstvo su predstavili modernizovane košnice, zaštitnu opremu za svakodnevni rad pčelara, specijalne alate i mašine i drugo, a viđeno je i lekovito bilje i razne vrste čajeva, tinktura, melema i drugih preparata za zdravlje.

Kurir.rs/Ž. M. 

Kurir.rs/Ž. M. 

O ovogodišnjoj pčelarskoj sezoni, problemima u ovoj poljoprivrednoj grani i narednim planovima razgovarali smo sa najiskusnijim pčelarima.

Milivoje Petrović iz Štitara kaže da je pčelarstvo u krizi i da država mora hitno da reaguje i pomogne opstanak ove važna privredne grane.

- Subvencije po pčelinjem društvu moraju biti znatno veće od sadašnjih 1.000 dinara. Nadležni organi moraju da spreče proizvodnju, nabavku i prodaju nedozvoljenih preparata, zbog kojih nam se med vraća iz Evrope. Pojedinci koriste mitraž ili mitak, neku vrstu bojnog otrova, koji ima kancerogeno dejstvo i država mora da ga zabrani. On se u našim laboratorijama ne može otkriti, ali na Zapadu može. Na tržištu u Srbiji, ali i u Evropi, ima mnogo veštačkog meda, koji sadrži čak 80 posto invertovanog šećera.

Ovogodišnja sezona nije bila loša. Imamo problem sa cenama meda u otkupu koje su niske. Ove godine smo imali solidne uslove za pčelarenje. Bagrem je dugo cvetao, posle su bile kiše, a zatim visoke temperature. Pčele su imale vrlo malo vremena za sakupljanje meda. Nemamo kvalitetnu livadu, pa je livadska paša postala problem zbog korova.

Kurir.rs/Ž. M. 

Kurir.rs/Ž. M. 

Zoran Milićević iz Trubareva ima 51 društvo i kaže da je imao prinos oko 15 kg meda po košnici. Bagrem je lepo poneo, ali ga je kiša omela. Imam interesantna iskustva koja su stalni izazovi za mene i za druge pčelare.
Momir Radojković iz Majdeva raspolaže sa 320 pčelinjih društava. Pčelarenjem se bavi 40 godina, a sada mu se pridružio i sin.

- Ova godina je bila solidna. Imao sam u proseku 10-12 kg meda po košnici. Pored bagrema bila je livada i lipa. Med prodajem na kućnom pragu, jer imam stalne mušterije. Koristim subvencije i podršku za investicije od grada i to 50% od vrednosti opreme.
Slobodan Miljković, pčelari u Kukljinu, Šancu i Globoderu sa 190 pčelinjih društava.

- Ova pčelarska sezona je bila loša, ispod proseka, ali malo bolja nego prošle godine. Najbolja poslednja godina je bila 2015. Dobro je što država pomaže subvencijama, ali su one male. Grad Kruševac daje 50% vrednosti opreme, a proizvođači odmah podižu cene i tako troškovi rastu. Zbog velikog pada stočarske proizvodnje to se negativno odražava i na pčelarstvo. Poljoprivrednici mnogo upotrebljavaju pesticide i herbicide, što utiče na smanjenje prinosa meda i do 30%.

Kulturni centar Kruševac je za pčelare i brojne posetioce organizovao kulturno zabavni program u kojem su učestvovali Đorđe Trajković, škola govora i glume KCK i KUD „Mladost“ iz Makrešana.

Kurir.rs/Ž. Milenković