PRVI LET ER SRBIJE ZA GUANGDŽOU! Delegaciju na putu za Kinu predvodi ministar Vesić: Još jedna potvrda čeličnog prijateljstva

Kurir

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras, uoči prvog leta Er Srbije za Guangdžou, da će to biti pre svega poslovni let, a koristiće ga i turisti jer je Srbija jedna od retkih destinacija u Evropi i svetu koja nema predrasuda prema kineskom kapitalu i narodu.

Vesić predvodi delegaciju Vlade Srbije koja će večeras posle ponoći otputovati prvim letom Er Srbije za Guangdžou, novu destinaciju nacionalne aviokompanije u Kini, pored Tjenđina.

U delegaciji su i ministar turizma i omladine Husein Memić, kao i više državnih sekretara i pomoćnika.

Vesić je čestitao Kini 75 godina od osnivanje moderne države i istakao kako je zbog toga i odlučno da prvi let bude u vreme praznika.

To je još jedna potvrda naših "čeličnih odnosa", uz sporazum o slobodnoj trgovini koji je u julu stupio na snagu. Ponosni smo i na svoju kompaniju Er Srbiju, koja sa ovim letom ima 85 destinacija, dodao je on.

Kurir 

Poslednjeg dana avgusta zabeleženo je tri miliona putnika, a nekadašnji JAT je imao 5,5 miliona u državi sa 22 miliona stanovnika, rekao je Vesić novinarima na beogradskom aerodromu.

Ambasador Kine Li Ming ocenio je da novi let predstvalja još jedan rezultat zajedničkog dogovora predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga i izgradnju "vazdušnog mosta" dve države.

Uveren sam da će ovaj let doneti opipljivu korist za dva naroda, rekao je Li Ming.

Generalni direktor Er Srbije Jirži Marek podsetio je da je ovo druga destinacija Er Srbije u Kini u redovnom saobraćaju.

To je važan deo naših strateških planova, posle uvođenja direktnih letova za Kinu u decembru 2022. godine. To je važna destinacija, ne samo za kompaniju, već i region, ocenio je Marek, uz napomenu da je Er Srbija jedna o nekoliko kompanija koje lete do Kine.

Kurir 

Er Srbija leti do Tjenđina, a sa novom destinacijom širimo svoje prisustvo u Kini, rekao je Marek i dodao da je Guangdžou jedan od najvažnijih industrijskih centara u Kini.

Doček leta iz Beograda planiran je na aerodromu Guangdžou sutra u 18 sati po lokalnom vremenu.

Kurir.rs/Fonet