BURNO U SKUPŠTINI Brnabić: Sad mi je jasno što ga zovu Rio Kinto! Jovanov: Evo i listinga glasanja 2011. i ko je glasao za Rio Tinto - Srđan Milivojević

Poslanici nastavili sednicu o rebalansu budžeta, o litijumu u 14 sati. Brnabić: Rio Tinto koalicija može biti samo vaša, vi ste ga doveli! Predsednik Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu

Beta, Zorana Jevtić, Narodna skupština printscreeen

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije jutros u 10 sati nastavili su sednicu o rebalansu budžeta 2024.

 Tokom sednice o rebalansu, predsednica skupštine Ana Brnabić više puta je ponovila da vanredno zasedanje traje do kraja septembra, a da od 1. oktobra počinje redovno zasedanje, te da možda neće biti dovoljno vremena za pomenutu sednicu. Poslanici će započeti danas u 14 časova novu vanrednu sednicu o litijumu na čijem dnevnom redu je predlog 86 poslanika opozicije o izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Obraćanje predsedavajuće Brnabić u holu Skupštine: Verovatno neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o litijumu

Predsedavajuća Brnabić izjavila je da po svemu sudeći neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja raspravlja o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je podnela grupa od 86 opozicionih poslanika, a kojima je predložena zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije, Brnabićeva je rekla da je krivica za to na opoziciji, koja je, kako je rekla, učinila sve da odugovlači rapravu o rebalansu budžeta na Drugom vanrednom zasedanju Skupštine Srbije.

"Sve su učinili u poslednjih šesta dana, iskoristili su sve moguće instrumente da se sednica ne završi na vreme za vanredno zasedanje Skupštine Srbije o izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima", rekla je Brnabićeva. Tokom izlaganja predsednice parlamenta poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta prišao je blizu govornice držeći u rukama papir na kome je pisalo "laže". Brnabićeva ga je zamolila da se udalji, što je on i učinio, i ocenila da poslanici opozicije očigledno tako zamišljaju parlamentarizam i da je izgleda njima sve dozvoljeno. Period vanrednog zasedanja završava se u ponoć, jer od 1. oktobra Skupština ulazi u redovno jesenje zasedanje.

Printscreen Pink 

14.00 - Pauza u Skupštini u trajanju od 60 minuta. 

Premijer Vučević u Skupštini: Opozicija zloupotrebljava sindikalnu borbu prosvetnih radnika

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da je opozicija i danas pokazala da je spremna da monopolizuje svaki vid zadovoljstva ili nezadovoljstva u državi, opravdanog ili neopravdanog, objektivnog ili subjektivnog i da to koristi kao priliku za ulazak na politički poligon, a da sada zloupotrebljava sindikalnu borbu prosvetnih radnika.

"To smo imali i kod ubistva dece u osnovnoj školi na Vračaru, to smo imali kod svih nesreća koje nam se dešavaju u državi a sada sebi dajete za pravo da vi monopolizujete politički sindikalnu borbu prosvetnih radnika", rekao je Vučević u Skupštini Srbije odgovarajući narodnom poslaniku poslaničke grupe Nardni pokret Srbije - Novo lice Srbije Urošu Đokiću koji je pozvao građane da podrže prosvetne radnike koji su najavili protest za sredu, 2. oktobar.

"Vi u stvari urušavate njihovu sindikalnu borbu, jer hoćete vi da se pojavite na tom skupu. Vi sada činite medveđu uslugu sindikalnim radnicima ili sindikatima u prosveti, jer pokušavate i sve vreme radite tokom rasprave o rebalansu budžeta da monopolizujete njihovu borbu", rekao je Vučević. Istakao je da prosvetne radnike niko ne potcenjuje i da je Vlada Srbije ispunila gotovo sve što je dogovoreno protokolom između Vlade Srbije i sindikata u prosveti prošle godine. " Spremni smo da nastavimo i dalje da razgovaramo", rekao je Vučević.

Narodna skupština printscreen 

Martinović: Ministarstvo će isplatiti sve subvencije, 17.000 dinara po hektaru za setifikovano seme i 100.000 po junici, plus 55.000 za krave

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martiović rekao je danas u Skupštini Srbije da ako ga neko bude pitao da će dati saglasnost da se otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu.

On je na seddnici Skupštine na kojoj se razmatraju amandmani na rebalans budžeta za 2024. godinu rekao da je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu za koji je 2006. glasala bivša vlast u kojoj je bila i Demokratska vlast, predviđeno da rudnik može da se otvori i na poljoprivrednom zemljištu, uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede.

"Ako me neko pita za saglasnost da se rudnik otvori na poljoprivrednom zemljštu daću je za napredak Srbije", rekao je Martinović, odbacujući optužbe Srđana Milivojevića (Demokratska stranka) da je tim istim zakonom zabranjeno da se poljoprivredno zemljište koristi za nepoljoprivredne aktivnosti. Dodao je da na poljoprivrednom zemljištu, kako predviđa taj zakon, može da se otvori, ne samo rudnik, već jalovište, odlažu pepeo i druge štetne materije u saglasnost Ministarstva poljoprivrede i dokaz da je plaćena naknada.

"Suština protesta poljoprivrednika je da se udruže lažni poljoprivrednici i ekolozi protiv Vučića i vlade", rekao je Martinović i ocenio da se vodi hibridni rat. Naveo je da je član udruženja poljoprivrednika Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Mileta Slankamenac, "koji nije poljoprivrednik jer nema registrovano gazdinstvo nego tri sakcije", juče zakopao krst za pokoj duše poljoprivredi. Ministarstvo će, kako je naveo, isplatiti sve subvencije, 17.000 dinara po hektaru za setifikovano seme i 100.000 po junici, plus 55.000 za krave. Milenko Jovanov (Aleksandar Vučić- Srbija ne sme ; stane) istakao je da se rudnik litijuma neće otvoriti ako "struka ne kaže da je bezbedan za životnu sredinu" i dodao da su u dešavanja u Srbiji vezano za litijum upletene "strane službe".

Brnabić: Apelujem na građane da ne slušaju gospodina Lutovca i ne jedu sapun

- Ja želim radi ozbiljnosti i odgovornosti da ne slušaju gospodina Lutovca i da ne jedu sapun a vi ako želite vi jedite sapun, rekla je predsedavajuća Brnabić na reči Zorana Lutovca (DS) koji je govorio na temu hrane koja se nudi građanima Srbije a sa druge strane sapun koji ima med i voćne semenke pa je "korisnije da jedu sapun".

Jovanov o građanima koji su prodali zemlju Rio Tintu: Oni hoće da zadrže pare

- Oni hoće da zadrže pare, a da se projekat ne realizuje - rekao je Jovanov o onima koji su prodali zemlju Rio Tintu, a sada se protive litijumu. Podsetio je deo opozicije da su glasali za zakon 2006. godine i poručio da su licemerni i nisu konzistentni u stavu jer sada ''dižu ustanak'' protiv onoga što su sami pripremali.

Vulin Jovanoviću o kostima predaka

Potpredsednik vlade Aleksandar Vulin izjavio je danas u nastavku Drugog vanrednog zasedanja Narodne skupštine da ničiji grobovi i ničije kosti ne smeju da postanu deo političke rasprave u Skupštini. On je tako reagovao na izjavu šefa poslaničke grupe Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, koji je rekao da bi se ako se u Jadru bude kopalo naišlo na kosti pradedova koji su poginuli na Ceru, na šta je predsednica Narodne skupšitne Ana Brnabić rekla da nije u redu da se zloupotrebljavaju kosti pradedova. Vulin je zamolio opozicione narodne poslanike da grobovima predaka ne brane svoju politiku.

Narodna skupština printscreen 

Brnabić: Predsednik Vučić nema ovlašćenja da bude na sednici o litijumu

Brnabićeva je rekla da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici o litijumu, jer je, kako je istakla, reč o posebnoj sednici koju je tražila opozicija.

"Ne znam zašto mi dobacujete, rekli ste da nisam u pravu i da nisam govorila istinu kada je vaša koleginica, ovlašćeni predstavnik za ovaj zakon, rekla da Aleksandar Vučić ne može da bude ovde", navela je Brnabićeva. Ona je tako odgovorila na pitanje poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute da li će Vučić danas doći na sednicu parlamenta o litijumu.

Pošto je rasprava skrenula u drugom smeru od amandmana, Brnabićeva je opomenula poslanike da su tek na 66. amandmanu od predloženih 146 i zamolila ih da se ubrzaju, pošto je preostalo svega četiri sata za raspravu i da neće stići da završe sednicu na vreme da bi mogli da započnu sednicu o litijumu. Na to je poslanik SNS-a Marijan Rističević rekao da je spreman da povuče sve amandmane na rebalans budžeta koje je predložio, da bi poslanici na vreme završili raspravu o rebalansu i počeli sednicu o litijumu, ako je i opozicija spremna da učini isto što i on.

Milićević: Litijum može biti faktor razvoja

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević izjavio je da samo neodgovorni predstavnici vlasti i opozicije mogu da ignorišu činjenicu da postoje rudna i mineralna bogatstva koja mogu da budu ozbiljan faktor razvoja Srbije u narednim decenijama i što može građanima da unapredi životni standard i život.

"Odgovorna vlast, odgovorna vlada, kao što je vlada na čijem je čelu predsednik Miloš Vučević, ne propušta prilike, ali na prvo mesto uvek stavlja interes građana Srbije. I zato je na predlog predsednika Republike otvorena u naredne dve godine diskusija, razgovor sa građanima, razgovor u koji su uključeni i predsednik vlade i vlada, razgovor u kojem je uključena i naučna zajednica", rekao je Milićević na sednici Skupštine Srbije na kojoj je rasprava o amandmanima na rebalans budžeta prerasla u polemiku o litijumu.

On je dodao da je predsednik Republike zamolio naučnu zajednicu da ne budu ni za, ni protiv, već da idu među ljude i da daju odgovore na sva otvorena pitanja. On je pozvao narodne poslanike da budu konstruktivni i da razmišljaju o onome što jeste interes građana.

On je demantovao poslanike opozicije koji su rekli da je Rio Tinto došao u Srbiju 1998. godine, već 2001. "I ne kažem to ja, to kaže Rio Tinto tokom razgovora predsednika Republike sa građanima u Loznici i Ljuboviji. Od 2004. godine su rađene prve istražne radnje, 2006. godine jeste menjano zakonodavstvo, zakonodavstvo je menjano i 2011. godine, a 2012. godine je definisana nacionalna strategija. U toj nacionalnoj strategiji definisano je da je litijum nacionalno blago, koje treba u strateškom i ekonomskom smislu iskoristiti", naveo je Milićević. Govoreći o predloženom rebalansu budžeta, ministar je rekao da je budžet, "život". "Ako imamo nerealan budžet, imamo nerealan život. Ova vlada Republike Srbije to neće dozvoliti", smatra Milićević.

Snežana Paunović Srđanu Milivojeviću

- Mirko Marjanović nije vodio eksperimentalnu vladu nego vladu koja je imala pun kapacitet i poverenje građana. Međutim, ima jedna greška koju smo dozvolili, pustili smo da se sprovede tuđi eksperimernt, eksperiment koji je na vlast doveo ljude koji su bili u najmanju ruku čudni, da ne kažem težu kvalifikaciju. Oduševljava me ovaj smeh ovih mladih nada koji su zaboravili da 1999. godine niko ništa nije poklonio Aljbinu Kurtiju, al Boga mi nešto malo posle 2000. bilo je i takvih, nešto malo posle 2004. bilo ih je još više, nešto malo posle 2006. bilo je jako malo onih koji brane interese na KiM. Sramota je pred građanima Srbije koji pamte i prevaru 2000. godine i bombardovanje 1999. bez odluke SB UN-a i patnje ovog naroda koji je još uvek živ, nije to bilo pre 100 godina danas izgovoriti sve ovo što ste izgovorili. Vlada Mirka Marjanovića, kako rekoste eksperimentalna, ''rio kinto'', šta god je dozvolila i o tome postoje papiri istraživanja, odnosno zajedno sa rudarsko-geološkim fakultetom istraživanja kapaciteta države Srbije. Sve preko toga ste gospodo odlučili malo kasnije - rekla je Paunovićeva.

Narodna skupština printscreen 

Brnabić Ćuti Jovanoviću: Ponovo ste izgovorili brutalnu neistinu

- Ponovo ste izgovorili brutalnu neistinu i da čuju građani Srbije... Prodavačice u Amanu rade za 40.000? Vi čoveče ne znate da je minimalna plata u ovom trenutku 47.335 dinara, vi to ne znate, baš vas briga, ali nema veze, sto puta neistine, rekla je Brnabićeva poslaniku Aleksandru Jovanoviću.

Jovanov Milivojeviću: Kad govori da je neko lobista Rio Tinta, govori o sebi

- Kad govori da je neko lobista Rio Tinta, govori o sebi... Godine 2011. u ovoj Skupštini, u ovoj sali, usvojen je Zakon o rudarstvu kojim je utvrđeno da nosilac eksploatacije može biti onaj ko je nosilac istraživanja. Prvo su Rio Tintu dozvolili da istražuje a onda verovatno na njihov zahtev promenili i zakon. Evo i listinga glasanja... i ko je na listi? Evo ga, Srđan Milivojević, DS Kruševac, ali tu se priča ne završava..., kazao je Jovanov pokazujući dokument iz arhiva Skupštine dok je Milivojević u klupi čitao nekakav papir.

Narodna skupština printscreen 

 - Ako želite da vidite kako izgleda pravi lobista Rio Tinta onda moramo da se vratimo u 2006. godinu, nastavio je Jovanov.

- Naime, 2006. u aprilu, u onoj drugoj sali glasalo se za zakon gde je prvi put uvedeno da ko istražuje može i da eksploatiše... i Tim zakonom su ukinuli mogućnost državi Srbiji da zarađuje, e oni su to ukinuli tim zakonom. E, da vidimo ko je glasao za taj zakon...Pogledajte lobiste Rio Tinta - zašto bi 4 poslanika tada opozicione Demokratske stranke došla na sednicu i glasala za izmenu zakona koji nema nikakve veze sa njima a sada ćemo da pročitamo i njihova imena među kojima je i poslanik Bojan Pajtić iz Novog Sada... dr Dragor Hiber. Nemojte da ste nervozni, sve imam u papirima... Pa nek sad objasne iz opozicije zašto su 4 poslanika opozicione DS glasala da se ukine pravo države Srbije da raspiše tender ako se pronađe neki novi mineral.   

Narodna Skupština Srbije Printscreen 

Brnabić: Rio Tinto koalicija može biti samo vaša, vi ste ga doveli

Predsednica Skupštine Ana Brnabić osvrnula se na izlaganje Srđana Milivojevića koji vladajuću stranku nazvao Rio Tinto koalicijom na šta mu je ona rekla: Rio Tinto koalicija može biti samo vaša, vi ste ga doveli. 

- Vi kažete Rio Tinto koalicija a ona može biti samo vaša, jer vi ste doveli Rio Tinto, pretpostavljam da ste mislili na sebe i svoje koalicione partnere. Samo onaj koji ga je doveo može sebe da zove Rio Tinto, rekla je Brnabić dodavši da mora da odgovori na neistine.

- Nikad mi nije bilo jasno zašto oni tu kompaniju zovu Rio Kinto, a sad mi je jasno - kazala je Brnabić.

Narodna Skupština Srbije Printscreen 

Nastavljeno Drugo vanredno zasedanje 

U sali prisutna 134 poslanika. Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta. Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim će odmah otpočeti novu, pošto je za taj termin predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Opozicija je zahtev za vanrednim zasedanjem predala 10. septembra, a na kolegijumu skupštine 18. septembra dogovoreno je da se prvo održi sednica o rebalansu budžeta, pa da u nastavku bude zakazana takozvana sednica o litijumu.

U predlogu izmena zakona, opozicija traži zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade rude bora i litijuma.

Kurir.rs