Misterija "preko noći": Više od milion pesama nestalo sa Youtuba - šta se desilo sa hitovima?

YouTube i YouTube Music su preko noći uklonili neke od najpopularnijih pesama, uključujući hitove umetnika kao što su Adel, Nirvana, Kanje Vest i Britni Spirs, za korisnike u Sjedinjenim Američkim Državama.

Shutterstock

Korisnici koji pokušaju da puste ove pesme sada vide poruku: "Video nije dostupan. Ovaj sadržaj pripada SESAC-u i nije dostupan u vašoj zemlji."

printscreen YT, D.M. 

Neslaganje oko licenci

Ovaj problem se pojavio zbog nesuglasica između YouTube-a i SESAC-a, organizacije koja licencira javno izvođenje pesama za mnoge umetnike. SESAC, koji zastupa preko 15.000 autora pesama i izdavača, trenutno licencira više od 1,5 miliona pesama. Kako dve strane nisu uspele da postignu novi dogovor, YouTube je privremeno uklonio sav sadržaj koji je licenciran putem SESAC-a za korisnike u Americi.

Kada će se pesme vratiti?

YouTube je saopštio da je u pregovorima sa SESAC-om i da se nadaju brzom rešenju koje će omogućiti povratak uklonjenih pesama. Za sada nije jasno kada će muzika ponovo biti dostupna, kao ni koje su sve pesme obuhvaćene ovim uklanjanjem. Neki sadržaji, poput muzičkog videa za Kanje Vestovu pesmu "Power", i dalje su dostupni, dok su druge pesme potpuno blokirane.

 Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic