HTELI SU DA ODLOŽE SVOJU SRAMOTU, NEĆE IM USPETI! Ana Brnabić o opstrukcijama opozicije: Nema vremena za vanredno zasedanje o litijumu, biće na redovnoj sednici

Printscreen Pink

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić oglasila se nakon sednice, i istakla da neće biti vremena da se tokom vanrednog zasedanja, kako je insistirano od strane opozicije, da se raspravlja o izmenama dopuna zakona o rudarenju.

- Sve su učinili u poslednih šest radnih dana da odugovlače ovu sednicu, da se izgubi vreme, i da dovedu do toga da se završi vreme za vanredno zasedanja Narodne skupštine. Zato što redovno zasedanje kreće večeras u ponoć, odnosno 1. oktobra - rekla je ona.

Istakla je da je dobila predlog zakona od strane poslanika opozicije 10. septembra, i da je već 18. septembra organizovala kolegijum o načinu rada.

- Molim sve da pogledaju u istoriji parlamentarizma da li se desilo da na predlog opozicije dobiju ovakav odgovor. Ja sam rekal još 18. septembra da je potrebno da imamo raspravu o rebalansu budžeta - rekla je ona, na šta je prekinuta od strane poslanika Aleksandra Jovanovića Ćute.

Printscreen Pink 

- Neću nastaviti dok se ne pomerite, nikada nisu prekidane vaše pres konferencije - istakla je Ana Brnabić.

- Poštovani građani videli ste kako oni shvataju parlamentarizam. Sve što je njima dozvoljeno nije dozvoljeno nikom drugom. Da se to dogodi na njihovoj konferenciji... Takav je odnos njihov prema parlamentarizmu i svim građanima Srbije - istakla je ona.

Dodaje da je ovo samo primer načina na koji se opozicija trudi da građani ne čuju istinu.

- Stide se svog predloga zakona, kakve laži i budalaštine su izneli. A konačno i da građani vide kakav bi uticaj imao taj predlog zakona da se ne daj Bože usvoji, na privredu i državu, domaće investicije. Da vide koliko je taj predlog zakona glup i štetan - kazala je predsednica Skupštine.

Dodaje da su svi predstavnici opozicije zloupotrebljavali amandmane, da izazovu replike, i da je bilo i po 20 minuta rasprave za beznačajne amandmane.

- To se dragi građani zove oprtrukcija. Pričali su isključivo van dnevnog reda, ništa nisu imali da kažu o budžetu, podršci porodicama sa decom. Slušali smo od njih uobičajene floskule, sve da čujemo opravdanja o njihovom predlogu zakona - kazala je Ana Brnabić.

Ističe da je jutros u skupštini bilo 32 poslanika opozicije, i da je SNS hteo da opstruiše, ne bi imali ni kvorum.

- Oni, kojima su puna usta litijuma, učinili su apsolutno sve da se o tome ne govori. Danas je Marijan Rističević predložio da povuče sve svoje amandmane, da bi završili odmah sednicu i krenuli na pitanje zabrane istraživanja. Oni su rekli ne! Rekli su da se povlače kada im je ostao jedan amandman i 23 sekunde vremena. Tako vam to izgleda - rekla je ona.

Ana Brnabić ističe da se o litijumu mora govoriti u parlamentu, i da je sednicu zakazala za 14. jul. 

- Dakle tada smo imali zasedanje. Tada je na dnevnom redu bila važna deklaracija usvojena od strane Vlade na Svesrpskom saboru. Tada sam pustila, oni su tada najavili da će van dnevnog reda pričati o tome. Pričali su o Rio Tintu i litijumu. I dozvolila sam! Tražila sam stenogram, tokom prvog dnevnog reda, reč litijum i Rio Tinto spomenute su 534 puta! Dakle oni su i tu sednicu, posvećenu sećanju na naše žrtve, baš ih je bilo briga. I tada su pričali o litijumu i Rio Tintu - kazala je predsednica Skupštine.

Zapitala je zašto opozicija izlazi sa takvim blamantnim predlogom zakona, i rekla je da građani moraju da znaju da je opozicija učinila sve da se o ovom predlogu zakona ne raspravlja.

Printscreen Pink 

- Tražili su ga u vanrednom zasedanju. 10. septembra su ga podneli, znajući da se 30. septembra završava vanredno zasedanje. Oni su imali jun, jul, avgust, da to predlože. Ali nisu, jel nisu hteli da se o ovome priča. Mi ćemo apsolutno insistirati da se održi sednica sa ovim dnevnim redom, gde će biti ovaj blamantni, sramotni, neverovatni stub neodgovornosti i aljkavosti dela narodnih poslanika, u ovom časnom najvažnijem domu. Da pokažemo građanima šta su oni stavili na dnevni red! Insistiraćemo da se ovaj predlog zakona nađe na redovnom zasedanju NS, i nećemo im dati da od ovakvog predloga zakona odustanu i da se sakriju - rekla je ona.

Dodaje da je opozicija bežala od sopstvenog predloga, ali da će se on naći na dnevnom redu Narodne skupštine.

Istakla je da je predlog zakona pročitala i da se pripremila, i zapitala je zašto opozicija nije to uradila u junu, julu i avgustu.

- Ako su znali da će se vanredno zasedanje završiti 30. septembra, zašto nisu tražili da se stavi na dnevni red ranije. Pa rebalan se apsolutno najvažnija stvar za građane Srbije. To znači da će se penzije isplatiti na vreme, i ostalima u javnom sektoru! Ja ne mislim da je njihovo pitanje važnije od rebalansa. I bili smo spremni da to bude što brže i što kraće! Ali ne, morali su da opstruišu. Stojim pri svojim rečima, jedva čekam, i žao mi je što nismo mogli i ranije da krenemo, da građani vide šta piše u tom predlogu zakona - kazala je predsednica Skupštine.

Na pitanje da li predsednik može prisustvovati sednici o litijumu, ona je pitala da ako nema osnova po Ustavu, kako je onda prisustvovao sednicama o Kosovu.

- Oni nisu pročitali ni zakon o skupštini. Videli ste kako izgleda njihov parlamentarizam. Oni bi svakome zabranili slobodu govora, uključujući i predsednika NS. Za njih je parlamentarizam da oni pričaju, a svi ostali ćute. Kako je rekao predsednik Vučić: Lepo je da vi udarate džak, ali nekada džak može i da uzvrati! Čuli ste poslanika Jovanovića Ćutu, koji je danima pred svim građanima rekao da sam ja kupila Jovankinu vilu. To je vila u javnom vlasništvu, i rekla sam da ću pokazati da to nije tačno, da je rezidencijalni objekat u vlasništu republike. Rekla sam da ću tražiti samo jedno ljudsko izvini, a rekao je da hoće. E tako izgleda njihov parlamentarizam. To je samo mrvica njihovih laži. On čovek ne zna koliko iznosi minimalac u SrbijI! A da ne pričam o životnoj sredini - kazala je ona.

Printscreen Pink 

Dodaje da su najbolje bisere čuvali za kraj, i zato su opstruisali sednicu.

- Biće ovo na dnevnom redu redovnog zasedanja, ja ću insistirati. Nećete se sakriti od ovog predloga zakona, svi vi koji ste ga pisali. Da vide građani kakvi su to stubovi znanja - istakla je Ana Brnabić.

Rekla je da je opozicija mislila da svojom opstrukcijom odloži svoju sramotu za januar, ali da će ona kao predsednica NS predložiti to pitanje da bude na dnevnom redu ranije.

- Građani Srbije, šest dana ste gledali knjiški primer opstrukcije parlamenta, kako njihov predlog zakona o litijumu ne bi došao na red još četiri meseca. A možda bi ga povukli i promenili, neki pametniji od njih. Ali neće, on je sada u proceduri, pa da vidimo imali tu u opoziciji nekih pamentnih poslanika, da vidimo kako crvene na sve ovo što su potpisali - zaključila je ona.