Epic games je ponovo tužio Google: Sada je i Samsung dodatno u tužbi

Epic tvrdi da ne postoji proces da bilo koja rivalska prodavnica postane „ovlašćena“

Shutterstock

Četiri godine nakon što je Epic tužio Google zbog vođenja ilegalnog monopola prodavnice aplikacija - slučaj koji je dobio prošlog decembra - Epic ponovo tuži. Programer igre Fortnite podneo je drugu antimonopolsku tužbu protiv Googla, a sada i Samsunga, optužujući ih da su ilegalno urotili da potkopaju prodavnice aplikacija trećih strana.

Tužba se vrti oko Samsungove funkcije „Auto Blocker“, koja se sada podrazumevano uključuje na novim Samsung telefonima. Dok je uključen, automatski sprečava korisnike da instaliraju aplikacije osim ako ne dolaze iz „ovlašćenih izvora“ naime, Google i Samsung prodavnice aplikacija. Epic tvrdi da ne postoji proces da bilo koja rivalska prodavnica postane „ovlašćena“.

Printscreen Samsung 

Kada je Epic podneo svoje prvobitne tužbe protiv Google-a i Apple-a u avgustu 2020. godine, još nije imao sopstvenu prodavnicu mobilnih aplikacija. 16. avgusta Epic Games je pokrenuo svoj Epic Store na Android-u širom sveta, kao i na iPhone uređajima u Evropskoj uniji, gde je Zakon o digitalnim tržištima EU primorao Apple da dozvoli alternativne prodavnice.

Mesec dana pre nego što je mogao da pokrene sopstvenu prodavnicu, navodi Epic, Samsung je iznenada odlučio da Autoblock opcija bude manje više - difoltna, što otežava novim kupcima telefona da sami instaliraju konkurentske aplikacije.

Epic tvrdi da sada zahteva „izuzetno težak proces od 21 koraka“ za preuzimanje prodavnice aplikacija treće strane na Samsung telefonu, što čini da je veća verovatnoća da će korisnici negde usput odustati.

Shutterstock 

Iako se „21 korak“ čini kao preterivanje (Epic-ov sopstveni web-sajt tvrdi da je za isključenje Auto Blocker-a potrebno samo četiri), može se videti poenta kompanije kada se to isproba na Samsung telefonu. Ne samo da Auto Blocker sprečava instaliranje nove Epic Games Store aplikacije, već i iskačući prozor „ne mogu da instaliram aplikaciju“ više ne govori kako da se isključi Auto Blocker.

Kada tražite „isključi automatski blokator“ u univerzalnoj traci za pretragu na svom Samsung telefonu, nema relevantnih rezultata pretrage; kada tražite „automatski blokator“, morate da prođete kroz nekoliko dodatnih ekrana da bi ste ga isključili. Jedan od tih vas pita da li ste zaista sigurni, tvrdeći da „Auto Blocker čuva vaš telefon bezbednim tako što blokira pretnje i druge sumnjive aktivnosti.“

Danas, Epic navodi da je obećanje o bezbednosti potpuno lažno: „Auto Blocker ne sprovodi nikakvu procenu bezbednosti ili bezbednosti bilo kog određenog izvora ili bilo koje određene aplikacije pre blokiranja instalacije“, navodi se u pravnoj žalbi.

Shutterstock 

- Stvar nije dizajnirana da štiti od malvera, što bi bila sasvim legitimna svrha. Stvar je dizajnirana da spreči konkurenciju, kaže izvršni direktor Epic games-a Tim Svini.

Međutim, u intervjuu, Svini priznaje da još nema dokaz da su Google i Samsung u dosluhu – nada se da će to izaći na videlo u procesu pravnog otkrivanja. On takođe priznaje da zapravo nije pitao Samsung da li će kompanija slobodno učiniti Epic Games Store „ovlašćenim izvorom“.

Kao i sa Svinijevim prethodnim tužbama, on tvrdi da je to zato što "se bori u ime svih programera aplikacija, a ne samo Epic-a".

Shutterstock 

On tvrdi da je privatno zamolio Samsung da ili promeni Auto Blocker tako da je podrazumevano isključen, ili da stvori „pošten proces stavljanja na belu listu“ koji bi automatski pustio valdine aplikacije da prođu novu Samsungovu barijeru. Kada Samsung i Epic nisu mogli da se slože oko „osnova“ tog procesa stavljanja na belu listu, on kaže da je Epic pretio pravnim postupkom, čak je podelio nacrt verzije današnje pravne žalbe sa Samsungom.

Pretpostavljamo da će Samsung istaći da ne uključuju tajno ili tiho ovu opciju, naprotiv; omogućavaju korisnicima da biraju. „Podrazumevana postavka za Auto Blocker je postavljena na "Uključeno" u wizard-u za početno podešavanje telefona, ali takođe možete promeniti ovu postavku na "Isključeno" tokom početnog podešavanja“, napominje stranica za podršku kompanije.

Shutterstock 

Takođe još nije jasno da li je Epic oštećen od strane Auto Blocker-a. Samo dva nova Samsung telefona su isporučena otkako ga je Samsung podrazumevano uključio. Iako Svini tvrdi da su prethodni pokušaji Googla da dodaju pristup aplikacijama trećih strana („Nepoznati izvori“) doveli do toga da polovina ljudi koji su kliknuli na „preuzmi“ delimično odustanu, on priznaje da još nema podatke koji pokazuju da Samsung funkcija pogoršava stvari.

On dodaje da je Epic Games Store sada dostigao 10 miliona mobilnih instalacija, naspram „potpuno ostvarivog“ cilja od 100 miliona do kraja godine.

U predmetu Epic protiv Google-a, kompanija je tvrdila da je tok instalacije nepoznatih izvora toliko otežavao privlačenje novih korisnika u rivalsku prodavnicu aplikacija, da je Svini na kraju bio primoran da dovede Fortnite u Google-ovu prodavnicu iako je obećao Samsungu da neće. Iako od porote nije zatraženo da posebno odluči o „Nepoznatim izvorima“, oni su odlučili da je Epicu naneta šteta Google-ovim ponašanjem u celini.

Shutterstock 

Epic i ovoga puta traži suđenje u prisustvu porote

Ako se odobre najveći Epicovi zahtevi, Google Play prodavnica bi bila primorana da u sebi nosi Epic Games Store i druge prodavnice aplikacija, a prodavnice aplikacija trećih strana kao što je Epic takođe bi dobile pristup celokupnom katalogu Google Play aplikacija. U tom svetu, Auto Blocker se čini malo manje relevantnim.

Ali žalba Google-a je zagarantovana, a Epic postavlja današnju novu tužbu kao način da spreči i odvrati Google i partnere da u međuvremenu sprovode „zlonamernu strategiju usklađenosti“. Sudija Donato u predmetu je više puta rekao advokatima Epic-a da neće odobriti njihov zahtev za odredbu protiv "zaobilaženja" - kako bi sprečio Google da bude kreativan sa zaobilaznim rešenjima.

Shutterstock 

   - Mi ne primenjujemo zabrane da ne kršimo zakon... ako imate problem, možete se vratiti - rekao je prošlog novembra.

Svini nije rekao decidno da će tužiti druge kompanije koje podižu prepreke prodavnicama aplikacija trećih strana, ali kaže da Epic „to veoma pažljivo prati“.

   - Srećom, niko ovo nije uradio osim Samsunga, i nadamo se da će tako i ostati, rekao je Svini.