KO ĆE FORMIRATI VLAST U GLAVNOM GRADU CRNE GORE: Pirova pobeda DPS u Podgorici, u Kotoru izjednačeni sa PES

Ni u Podgorici ni u Kotoru zasad ni na vidiku nije formiranje vlasti, iako je nosilac liste Demokrate - pokret Evropa sad u Kotoru Vladimir Jokić rekao da će to ići bez problema, a takvog je mišljenja i dr Nermin Abdić, nosilac liste DPS u glavnom gradu.

Printscreen/Youtube

Lokalni izbori u Podgorici i Kotoru, održani u nedelju, nisu doneli ništa novo građanima glavnog grada i centra Boke Kotorske: gradska vlast nije ni na vidiku jer niko nije osvojio apsolutnu većinu. U Podgorici je DPS osvojio najviše glasova i mandata (19), dok partije koje čine vlast na nacionalnom nivou, koalicija Evropa sad - Demokrate, Za budućnost Podgorice i novoosnovana koalicija Dritana Abazovića i Jakova Milatovića - imaju zajedno 33 mandata. U Kotoru je rezultat izjednačen: DPS i ES-Demokrate imaju po 10 mandata, a njihov koalicioni partner u aktuelnoj vlasti koalicija Za budućnost Kotora svega tri.

Ni u jednom gradu zasad ni na vidiku nije formiranje vlasti, iako je nosilac liste Demokrate - pokret Evropa sad u Kotoru Vladimir Jokić rekao da će to ići bez problema, a takvog je mišljenja i dr Nermin Abdić, nosilac liste DPS u Podgorici.

Iako poznavaoce političkih prilika u Crnoj Gori nije iznenadio dobar rezultata DPS u glavnom gradu, Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore, čija je koalicija Za budućnost Podgorice osvojila 13 mandata, za Kurir kaže da su pobedi doprinele nečasne radnje.

Kurir Televizija  Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore

"DPS je izbornog dana kršio izbornu tišinu i plašio građane Podgorice da ne izlaze na izbore jer su "zli Srbi iz Beograda došli da prekrajaju izbornu volju". Naime, desilo se da su kriminalci iz redova DPS skidali srpske registarske oznake turistima na primorju i onda te registarske oznake kačili na vozila po Podgorici i tako saopštavali da su brojni Srbi došli iz Srbije da lažno glasaju. Tako da nisam iznenađen njihovim visokim rezultatom koji je plod nečasnih radnji. S druge strane, njihov visok rezultat je posledica svađa unutar bivšeg pokreta Evropa sad, koji se više fokusirao na međusobne svađe, tu mislim na Milatovića, Abazovića, Spajića i Bečića, nego na borbu protiv suštinskog neprijatelja kakav je DPS zajedno s njihovim bivšim i sadašnjim predsednikom Milom Đukanovićem", kazao je Dajković.

S druge strane, izrazio je zadovoljstvo rezultatom koji je postigla njegova koalicija.

"Vrlo sam zadovoljan rezultatom koalicije Za budućnost Podgorice, koja je okupila sve srpske stranke pod jedan kišobran. Zabeležili smo skok u odnosu na prethodne izbore za tri odsto, odnosno dva mandata, i mislim da i te kako možemo da budemo zadovoljni. Druge koalicije sa Spajićem, Bečićem, pa i Abazovićem i Milačićem na čelu su podbacile, ali verujem da ipak može doći do dogovora vrlo brzo, jer smatram da Milatović i Abazović ipak neće praviti malverzacije i prekrajati izbornu volju zajedno s DPS", zaključio je Dajković.

Prema navodima crnogorskih medija, od liste Za bolju Podgoricu, iza koje je stao šef države Jakov Milatović, zavisiće ko će formirati vlast u glavnom gradu.

Kurir.rs