Dodeljene nagrade 31. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici: Gran Pri francuskoj dečjoj predstavi “Ne čekaj me...”

Svečano zatvoren četvorodnevni 31. Međunarodni festival pozorišta za decu

Kurir.rs/N.H.

U Subotici je svečano zatvoren četvorodnevni 31. Međunarodni festival pozorišta za decu, a u Dečjem pozorištu najboljim ostvarenjima dodeljene su nagrade. Žiri u sastavu dr Luka Kecman, predsednik, dr Eva Tomaševska i Morana Dolenc, Gran Pri Festivala, za najbolju predstavu u celini, dodelio je ostvarenju “Ne čekaj me…” francuskog pozorišta „Sneg na trepavicama“, autora Vere Rozanove. “Predstavu odlikuje izuzetna scenska poetika, maštovitost i jedinstvo scenskog izraza, uz izuzetnu glumačku ekspresiju i nežnosti u izrazu“, ocenio je žiri. Dodeljeno je i pet ravnopravnih nagrada za glumačko, animatorsko majstorstvo.

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Ljudmili Fedorovoj, za režiju predstave “Crvenkapica”, Dječjeg pozorišta Republike Srpske, jer je “dramatizacijom i režijom klasične bajke oplemenila poznatu priču o Crvenkapi, stilskim i žanrovskim jedinstvom donela novo viđenje priče o Crvenkapici, baki i neobičnom vuku, koji voli decu, slatkiše i kolače, o vuku koji nije zao ”. Ivan Marović je nagrađen za originalnu muziku u predstavi “Zelena Gora” NVO teatra mladih iz Crne Gore, a za najbolju scenografiju je nagrađen Aleksandar Andrejev, za predstavu “Kuti”, pozorišta Triktrek iz Estonije.

Pet ravnopravnih nagrada za glumačko, animatorsko majstorstvo dodeljene su: Horvat Blanki za ulogu Majstora, u predstavi “Igraj se sa mnom” Dečjeg pozorišta Subotica, Marli Santani u predstavi “Majmunica Simona”, pozorišta Gušterov osmeh iz Španije, glumačkom ansamblu predstave “Praljudi”, Pozitivnog pozorišta iz Češke, glumačkom ansamblu predstave „Crvenkapica“ Dečjeg pozorišta Republike Srpske i glumcima predstave “Bajka sva od šećera”, Kazališta Virovitica i Gradskog kazališta Joza Ivakića Vinkovci.

Specijalna nagrada za originalnost i fantaziju dodeljena je predstavi “Kopači zlata”, Lutkarskog pozorišta Cvikau iz Nemačke, koja je po ocenama žirija “ima veliki obrazovni i pedagoški uticaj na decu kao potencijalne pozorišne svaraoce”. U glavnom programu odigrano je 12 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, prof. dr Zorana Đerića. Nagrade za životno delo „Mali princ”, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu, uručene su dr Luki Kecmanu u kategoriji domaćih stvaralaca, a inostranih, Jaroslavu Antonjuku iz Poljske. Nagrada “Oton Tomanić”, za teatrološko promišljanje u domenu pozorišta za decu i mlade, uručena je dr Evi Tomaševskaoj iz Poljske.

U bogatom pratećem programu organizovan je i Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade. Okupio je 27 teoretičara i pozorišnih istraživača iz 14 zemalja, sa 4 kontinenta, a organizovane su i brojne izložbe, radionice, promocije knjiga i filmovi.

Festival je organizovao Otvoreni univerzitet Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Subotica.

Kurir.rs/Nadica Harminc