NEMA KRAJA PRIŠTINSKOM TERORU: Analitičari: Kurtija mogu da zaustave samo SAD ili Nemačka

Navršilo se mesec dana otkad je takozvana kosovska policija zauzela srpske institucije na severu Kosova i Metohije

EPA/Olivier Hoslet, Kosovoonline

Mesec dana prošlo je otkad je takozvana kosovska policija upala i zauzela srpske institucije na severu Kosova i Metohije. Ne samo da zaposleni ne mogu da pristupe svojim radnim mestima, a građani da obave bilo kakve administrativne poslove, već se svaki čas dokumentacija odnosi iz zgrada u nepoznatom pravcu. Do razrešenju ove situacije mogu da dovedu SAD ili Nemačka, koje mogu da utiču na Prištinu, ocena je sagovornika Kurira.

Naime, takozvana kosovska policija upala je 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj su se nalaze prostorije Fonda PIO, Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad.
Međutim, prištinske vlasti se ne zaustavljaju, najavljuju da će ukinuti i druge srpske institucije u drugim opštinama na KiM, zbog čega su građani s razlogom uznemireni.

Teška situacija

printscreen YT, AP Visar Kryeziu 

Nakon zabrane ulaska robe iz centralne Srbije na KiM, ukidanja dinara i zatvaranja filijala Poštanske štedionice i "Pošte Srbije", ovaj jednostrani i protivpravni potez Prištine dodatno je otežao položaj Srba na KiM.

Nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Milovan Božinović za Kurir ističe da je situacija teška i za srpsku zajednicu sve gora.

"Zapad sve vidi, ali ništa ne preduzima. Srbiji pri ovakvom stanju ništa ne stoji na raspolaganju nego da pokrene to pitanje sa državama koje mogu da utiču na Prištinu, a to su Amerika i Nemačka i da se vidi zašto se sa svim tim nastavlja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Srbija uvek spremna na dijalog, no za dijalog je potrebno dvoje i ne znam ko bi sa prištinske strane i na kom nivou razgovarao konstruktivno", navodi Božinović.

Ukazuje da je trenutno stanje zabrinjavajuće.

Kurir Televizija  Milovan Božinović

"Voleo bih da još uvek može da se stvar pomeri sa mrtve tačke, ali od Lajčaka nešto naročito više ne očekujem, već da se vidi sa onima koji su i kreirali i održavaju ovakvu situaciju i bez čijeg miga neće moći da se reši, a da ne bude pogubno po srpsku zajednicu. Jer, to kako kaubojski nastupa Priština za svako je žaljenje, ali pitanje je kome se žaliti. Sve u svemu, potreban je novi dijalog o suštini stvari i mislim da on na tehničkom nivou više nema smisla. Ostaje da se s vrha države pokuša pokrenuti neka inicijativa koja bi do nečega konkretnog dovela", jasan je Božinović.

Odbor za KiM

Pretučen i opljačkan stariji bračni par u Gračanici

Dragan i Dušanka, stariji bračni par iz Gračanice, napadnut je preksinoć u svojoj kući koja se nalazi nedaleko od manastira, a supružnici su pretučeni i opljačkani. Kako je juče ispričala Dušanka nakon otpuštanja iz bolnice, sa vidnim povredama glave i uznemirena, njih je napao jedan čovek sa maskom na glavi, koji nije ništa govorio, već je rukama pokazivao da želi novac.

"Dragan je oko 22 časova čuo nešto, a mene je uhvatio san i samo sam ga čula kako viče: "Nemamo pare, nemamo pare!" Napadač ga je odgurnuo i Dragan je zadobio povredu kolena, koje je naprslo ili je slomljeno, sekli su mu uvo i dobio je jak udarac u glavu, kao i po stomaku. Ja sam videla da je imao drvenu palicu. Mene je rukama odgurnuo. Mi smo stari, nemamo snage, ja sam operisala karcinom dojke pre tri meseca, a sada mi je nos polomljen i moraću na operaciju", ispričala je ona za Kosovo onlajn.

Kako dodaje, napadač je, dok je ležala u lokvi krvi, po kući tražio novac i nije im dao da priđu telefonu.

"Jednog smo videli, ne znamo da li ga je neko čekao napolju, komšije kažu da nisu videli kola. Verovatno je preskočio preko ograde, ne znamo sa koje strane", rekla je nesrećna žena, koja strahuje za svoj život i suprugov.

Skupštinski Odbor za KiM juče je na sednici zatvorenoj za javnost pozvao međunarodnu zajednicu, posebno one države koje imaju nesumnjiv uticaj na privremene prištinske institucije, da energično i hitno zaustavi Prištinu u kontinuiranom sprovođenju sistematskog, sveobuhvatnog i široko rasprostranjenog nasilja nad srpskim narodom, da PIS bez odlaganja realizuju odredbe potpisanih sporazuma u okviru dijaloga i da formiraju ZSO.

"Odbor pruža punu podršku srpskom narodu i političkim predstavnicima srpskog naroda - Srpskoj listi na KiM - da se na miran i demokratski način bore za svoja ljudska prava i bezbedan život i opstanak", naveli su i poručili da podržavaju nastavak konstruktivnog pristupa Beograda, koji ispunjava svoje obaveze iz dijaloga i koji je jasno opredeljen za put normalizacije odnosa.

Kurir.rs