U SELU VIŠE GOSTIJU NEGO MEŠTANA: Evo kako je entuzijazam jedne Dragana od Savkovića napravio atrakciju - ni kiša im ne smeta

Printscreen/RTS

U poslednjoj kući na putu za najviši vrh Bobije, planine kod Ljubovije, živi Dragana Obradović, devojka, zahvaljujući čijem entuzijazmu, u taj kraj, željni avantura, dolaze ljudi iz cele Srbije. Proteklog vikenda u njenom selu bilo je više gostiju nego meštana.

U nameri da u selo vrati mladost, Dragana je odlučna. Priliku je videla u lepoti svog svakodnevnog okruženja.

"Drago mi je što je moja ideja koja je načeta pre pet godina uspela da se realizuje sve ove godine. Sama trka 'Bobija trail' za ovo selo Savković znači puno, jer otkada smo krenili sa trkom dosta smo privukli turista sa strane", kaže Dragana Obradović iz Savkovića na Bobiji.

Za prave ljubitelje prirode, loši vremenski uslovi ne postoje. Više od dve stotine trkača iz svih krajeva zemlje pokazalo je snagu i spremnost u surovim uslovima azbukovačke planine.

Printscreen/RTS 

"Uživao sam jednostavno, dan lepo proveden na hiljadu metara nadmorske visine, doći ću i iduće godine", kaže Slavko Panić, jedan od učesnika trke.

"Mnogo je benefita što se tiče trčanja u prirodi, posebno ova planina je fenomenalna i priroda inače, kiša je ceo dan padala i trka je bila baš teška, ali izdržali smo", navodi Živana Mrkonjić.

Na više od hiljadu metara nadmorske visine sve je, kažu, nepredvidivo, pa i vreme. Kada se gusti oblaci i magla sklone, pogled sa Bobije pruža se od Romanije, preko Tare do Fruške gore

Printscreen/RTS 

"Zaista sam stekao utisak i taj osećaj da ovde čovek može provesti ceo život istraživajući i boraveći na ovoj planini. I stalno napominjem i širu okolinu ove planine. Da nabrojimo tu su i sela Gornje Košlje, brojni kanjoni, vidikovci, reke, potoci", kaže Vladimir Panić, organizator trke.

Smeštena nedaleko od desne obale Drine, Bobija je lokalitet nemerljivih lepota. Meštani, kažu, da od turizma očekuju mnogo, ali dobrodošlicu žele samo onima spremnim da prirodu sačuvaju ovakvom kakva jeste.

Kurir.rs/RTS