"Sluša se glas naroda" Zbog koga se u Skupštini nije razgovaralo o litijumu? Dimitrijević: To je postalo političko pitanje, što nije smelo da se desi!

"Opoziciji nije odgovaralo da se razgovara o litijumu. Vlast ima volju da razgovara o tome, a predstavnici opozicije će na sledećem zasedanju Skupštine imati priliku da svoje mišljenje iskažu na malo stručniji način"

Shutterstock, Kurir Televizija

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, u skladu sa zakonom, jedan minut posle ponoći, zakazala je za 7. oktobar sednicu na čijem dnevnom redu će biti predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koji je predložila opozicija.

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Nebojša Obrknežev, magistar naftno-gasnog inženjerstva, kao i Slobodan Dimitrijević, predsednik političkog saveza Nacionalni pokret SRP.

Kurir Televizija 

Na pitanje zašto se na jučerašnjem zasedanju Skupštine nije govorilo o litijumu, kao i kome ta diskusija nije odgovarala, odgvorio je Obrknežev:

- Opoziciji nije odgovaralo da se razgovara o litijumu. Vlast ima volju da razgovara o tome, a predstavnici opozicije će na sledećem zasedanju Skupštine imati priliku da svoje mišljenje iskažu na malo stručniji način. Žele sednicu, žele da dođe predsednik Vučić, a onda kažu kako to nije po Ustavu i ne može da dođe.

Dimitrijević je rekao da se po ovom pitanju ne slaže sa opozicijom, ali ni sa vladajućom strankom:

This browser does not support the video element.

Obrknežev i Dimitrijević o zasedanju Skupštine zbog debate o litijumu  Kurir televizija

- Ovo što se dešava mi se uopšte ne dopada, i nisam ni na strani opozicije ni vlasti, od skupštine su napravili  cirkusku arenu. Litijum je postao političko pitanje, iako to ne treba da bude, ali se sluša glas naroda i oni imaju pravo da se izjasne svoje mišljenje. 

Obrknežev je objasnio da je skoro u Velikoj Britaniji počelo prerađivanje litijuma, kao i da strani investitori još od 19. veka istražuju Srbiju, postavljajući pitanje zašto smo mi jedina država koja se boji iskopavanja litijuma?

Kurir Televizija 

- Koristi koje mi imamo od eksploatisanja ruda u Boru, mi trenutno imamo najmanju vrtu profita, odnosno rudnu rentu. Ja sam za to da mi sami eksploatišemo sve rude, bez stranih ulaganja - rekao je Dimitrijević.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Jerković i Bulatović o vanrednoj sednici o litijumu  Kurir televizija