Najmoćnija Arapkinja ima 65 godina, 7 doktorata i isto toliko dece: Ceo svet fasciniran majkom katarskog emira koja je bogatija od kralja Čarlsa

Elegantna, visoka, dostojanstvena, sa armijom poštovalaca koja se iz dana u dan povećava, šeika izgleda poput pustinjske princeze koja je otkrila eliksir večne mladosti. Ne ističe se previše, a – ruku na srce – i ne mora, jer poseduje magnetsku privlačnost i na svakom događaju dospeva u centar pažnje bez potrebe da prstom mrdne.

Niklas Halle'n / Avalon / Profimedia

Šejha Moza bint Naserjedna je od najelegantnijih žena svih vremena i najveća kolekcionarka visoke mode, a vrlo je moguće da nikad niste čuli za nju. Ima 65 godina, sedmoro dece, isto toliko doktorata, veoma je lepa i izuzetno bogata. Jedna je od tri zakonite supruge bivšeg katarskog emira, šeika Hamada bin Kalife Al Tanija, i majka sadašnjeg, šeika Tamima. Kažu da je najmoćnija žena na Bliskom Istoku, u društvu gde su ženska prava uglavnom pod znakom pitanja.

KARIM JAAFAR / AFP / Profimedia 

Njeno veličanstvo šejha Moza bint Naser važi za ikonu stila  sveta i prava je lepotica. Nećete baš lako doći do daha ako se nađete pred njom... To lice kao da je isklesao skulptor iz neke bajke iz "Hiljadu jedne noći".

Tu je i turban, zaštitni znak bez kojeg se ne pojavljuje u javnosti. Zapravo, ovaj aseoar uzdigla je na modna nebesa, toliko visoko da ga renomirani kreatori izrađuju specijalno za nju.

Elegantna, visoka, dostojanstvena, sa armijom poštovalaca koja se iz dana u dan povećava, šeika izgleda poput pustinjske princeze koja je otkrila eliksir večne mladosti. Ne ističe se previše, a – ruku na srce – i ne mora, jer poseduje magnetsku privlačnost i na svakom događaju dospeva u centar pažnje bez potrebe da prstom mrdne.

Pošto je mali emirat na Arapskom poluostrvu najbogatija zemlja na planeti, možete samo da zamislite šta sve poseduje njena porodica. Pomenimo tek čuvenu robnu kuću Harrods, londonski hotel Claridge, modnu imperiju Valentino. Oko 15 milijardi dolara, kaže Forbs. U odnosu na bogatstvo katarskog šeika, imovina britanske kraljevske porodice je – prava sitnica.

Za glamuroznu šeiku mnogi kažu da je Bejb Pejli 21. veka. Barbara Pejli, nekadašnja urednica američkog Voga, bila je najbolja prijateljica Trumana Kapotea, dama iz visokog društva, moćnica kojoj se klanjao ceo modni svet, pa zaključite sami koliki je to kompliment.

Bivša prva dama Katara više puta je proglašavana najbolje stilizovanom ženom današnjice, iako nema stilistu.

Moj stil poštuje tradiciju, ali je moderan i praktičan. Nijedan stilista ne bi razumeo šta tačno želim – objasnila je.

– Kada sam iscrpljena, odem u svoju garderobu i pregledam ormare, pokušavam da kombinujem stvari i napravim nešto novo.

Sve što stavi na sebe vredi čitavo bogatstvo. Te kombinacije neretko dostižu i 20.000 dolara, a na etiketama ćete najčešće pročitati najzvučnija modna prezimena: Chanel, Dior, Givenchy, naravno Valentino koji je Katar 2012. godine kupio za 700 miliona evra, i tako dalje.

Turban nosi kao alternativu hidžabu, a njen primer slede mnoge žene u arapskom svetu, polako se oslobađajući od krutih pravila. Desi joj se i da reciklira nešto iz prošlosti. Primera radi, ponovila je jednu haljinu koju poseduje već 35 godina i izgledala je naučnofantastično, kao kada ju je prvi put obukla.

Svi koji drže korak sa njenim stilom bez razmišljanja će reći da nikad nije napravila grešku. Autfite često kombinuje sa fantastičnim, pažljivo odabranim nakitom. U riznici čiju vrednost se ne usuđujemo da procenimo čuva kolekcije spektakularnih dragulja, a veruje se da je dijamantska ogrlica "Cartier Eternity" izrađena specijalno za nju.

Moza je vrlo aktivna u političkom životu svoje zemlje. Harizmatična dama, savršen spoj gracioznosti i classy elegancije, na čelu je nekoliko humanitarnih i biznis organizacija, pokrenula je mnoštvo inicijativa, vodi Katarsku fondaciju za obrazovanje, nauku i razvoj, predsednica je Upravnog odbora Fondacije arapske demokratije, osnovala je Qatar Luxury Group...

Ona je istinski lider, graditelj, reformator, uspešna poslovna žena, a na takav lik i delo savršeno se nadovezala titula modne ikone. Ako vam "ikona stila" u njenom slučaju zvuči "overused", onda neka bude – boginja stila. To je za šeiku Mozu svakako prikladnije.

(Kurir.rs/Žena/M.F.