Ništa od miholjskog leta? Meteorolog Todorović dao prognozu za oktobar, evo šta nas čeka

U drugoj polovini oktobra biće jutarnjih mrazeva i u nižim predelima, a u novembru počinje češća pojave košave, očekuje Todorović.

Damir Dervišagić

Septembar je iznenadio velikim temperaturnim oscilacijama – od vrelog leta do skoro zimskih dana. U nekim krajevima pao je i sneg.

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je u Jutarnjem programu da ga to nije iznenadilo i da je normalno da posle dvomesečne suše dođe preokret. Objašnjava da su takve vremenske prilike oduvek kod nas i da naša klima to podrazumeva.

"Onda je odstupanje kada nema takvih promena, kao što je bilo u julu i avgustu, kada je monotona situacija", dodaje Todorović.

Todorović kaže da se u oktobru ne nazire neki duži period stabilnog i sunčanog vremena, sa natprosečnim temperaturama, koje je poznato kao miholjsko leto.

U većem delu ovog meseca, očekuje meteorolog, biće smena po dva, tri dana sunčanog i toplijeg sa tri, četiri dana svežeg i oblačnog vremena. Možda, napominje, negde između 8. i 12. oktobra bude četiri, pet dana suvog i sunčanog vremena.

"Normalno je da u drugoj polovini oktobra bude jutarnjih mrazeva, ponegde i u nižim predelima, ne samo u brdsko-planinskim. U novembru počinje i češća pojave košave", dodaje Todorović.

(Kurir.rs/RTS)