"OVO NIJE NARODNA INICIJATIVA, VEĆ POLITIČKA OPERACIJA" Marinković o zasedanju Skupštine zbog litijuma: Čak i poljoprivredne investicije nose rizike

"Za diskusiju o njemu se ne može uzimati apokaliptični scenarijo bez naučnog utemeljenja"

Shutterstock, Kurir Televizija

Predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, sazvala je danas prvu sednicu redovnog zasedanja za ponedeljak, 7. oktobar, na čijem je dnevnom redu predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koji je predložila opozicija. 

O ovoj temi su za Kurir televiziju govorili Vladimir Marinković, bivši narodni poslanik iz redova SNS, kao i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Kurir Televizija 

Obradović je na početku istakao da je predlog o zabrani litijuma "antirazvojni zakon koji se ne vodi činjenicama i naukom, već dezinformacijama sa društvenih mreža".

- Ovaj vek je vek litijuma, i za diskusiju o njemu se ne može uzimati apokaliptični scenarijo bez naučnog utemeljenja. Takav pristup pokazuje političko neumeće i igrate na strah građana. Parlamentarni akteri ne mogu da se igraju sa strahovima i emocijama građana - rekao je Obradović.

Marinković je rekao da "ovim dezinformacijama nije cilj da se zaustavi iskopavanje litijuma, već da se srući Vučić".

This browser does not support the video element.

Obradović i Marinković: Protivljenje projektu "Jadar" nije narodna inicijativa, već politička operacija  Kurir televizija

- Čista životna sredina, vazduh i voda nisu sporni, i o tome treba raspravljati i otvoriti dijalog. Ovo je rat koji se vodi dezinformacijama i manipulacijama. Ovde se ne radi o tome da opozicija želi konstruktivnu raspravu, ili da li će ekonomija prevladati, već je u pitanju pristup. Svaka investicija, čak i poljoprivredna, nosi sa sobom ekološke rizike - ističe Marinković.

Obradović je istakao veličinu ove investicije.

- Ovo nije narodna inicijativa, već politička operacija. Ovo je najveća investicija u istoriji Srbije, a ovo je pokret protiv investicije sa zapada, pošto nema narodnih inicijativa protiv rudarenja Kineza na istoku Srbije - rekao je, i dodao da iako sve nosi svoj rizik, sve rizične faktore u projektu "Jadar" istražuju stručnjaci.

Kurir Televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

Obrknežev i Dimitrijević o zasedanju Skupštine zbog debate o litijumu  Kurir televizija